Selecteer een pagina
2D ontwerpen met CAD2M

2D CAD

Alle producten die jij om je heen ziet worden ontworpen. Over de kleinste details wordt nagedacht. Welke vorm geven we het product? Op welke manier past dit onderdeel in het totaalplaatje? Om goed aan de slag te kunnen met het ontwerpen van een product, dien je bekend te zijn met 2D CAD. Daarover meer op deze pagina.

Wat is (2D) CAD?

2D CAD, ofwel 2-dimensionaal Computer Aided Design, is een technologie die voorkomt in de wereld van ontwerp en techniek. Het stelt maakbedrijven in staat om gedetailleerde technische tekeningen en diagrammen te maken, maar die zich beperken tot twee dimensies, namelijk lengte en breedte. Bij 3D ontwerpen voegen we hier een dimensie aan toe, namelijk de diepte.

Draftsight 2D tekenprogramma

2D ontwerpen kent een lange geschiedenis en heeft een evolutie doorgemaakt om tegemoet te komen aan de behoeften van moderne industrieën. 2D CAD biedt een platform waarop ideeën, concepten en technische specificaties worden vastgelegd met een nadruk op nauwkeurigheid en precisie.

SOLIDWORKS 2D tekening digitaal

Toepassingen van 2D CAD

2D CAD wordt toegepast in tal van verschillende gebieden. De voornaamste is misschien wel de architectuur. Plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en detailtekeningen van gebouwen zijn meestal weergegeven in lengte- en breedtematen.

Daarnaast zie je 2D CAD ook terug in technische tekeningen. In de techniek wordt 2D CAD gebruikt voor onder meer assemblage instructies en elektronische schakelschema’s.

Overige gebieden waarin we 2D CAD terug zien zijn: interieurontwerp, stadsplattegronden en landmeetkunde (denk aan het kadaster).

Voordelen en beperkingen van 2D CAD

2D CAD biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor verschillende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een eenvoudige leercurve;
  • snelle creatie van plattegronden en schematische tekeningen;
  • technische nauwkeurigheid.

Maar er zijn ook een aantal beperkingen wanneer je kiest voor 2D CAD. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een gebrek aan ruimtelijk inzicht;
  • beperkingen op complexe geometrie;
  • minder geschikt voor visualisatie.

Het is dan ook van belang dat je vooraf goed definieert voor welke toepassingsgebied je 2D CAD gaat inzetten. Wil je een plattegrond creëren? Dan voldoet een 2D tekening prima. Wil je een product visualiseren of doorontwikkeling? Dan is 3D CAD de meest geschikte oplossing.

De samensmelting van 2D en 3D in productontwikkeling

In deze whitepaper gaan we dieper in op de samensmelting van 2D en 3D binnen productontwikkeling. Want hoewel 3D de overhand lijkt te hebben, mag 2D ontwerpen zeker niet vergeten worden. Het biedt verschillende voordelen en is een mooie aanvulling op 3D ontwerpen.

Whitepaper aanvragen
Whitepaper-PDM

Populaire 2D CAD software

Waar SOLIDWORKS de meest bekende 3D CAD oplossing is, is AutoCAD de meest bekende en gebruikte 2D CAD oplossing is. Het wordt veel gebruikt voor het maken van technische tekeningen, plattegronden en schematische illustraties.

Daarnaast is DraftSight een populaire 2D CAD oplossing die vergelijkbare functies biedt als AutoCAD en compatibel is met DWG-bestanden. Het wordt vaak gebruikt als een kosteneffectief alternatief. Met DraftSight geniet je van een kostenvoordeel ten opzichte van AutoCAD en doordat DraftSight compatibel is met DWG bestanden, kunnen deze bestanden moeiteloos worden geopend, bewerkt en opgeslagen.

DraftSight Premium

De toekomst van 2D CAD

Hoe de toekomst van 2D CAD eruit gaat zien, is moeilijk te voorspellen. Wel kunnen we enkele algemene trends onderzoeken.
Zo zal 2D CAD naar verwachting relevant blijven voor toepassingen die eerder op deze pagina staan beschreven, zoals de architectuur of elektrische engineering. Deze toepassingen vereisen namelijk nauwkeurige plattegronden en schematische illustraties.
Ook zal de integratie tussen 2D CAD en 3D CAD relevant blijven. Gebruikers kunnen kiezen welke modus het beste bij hun behoeften past. Deze integratie zal helpen om de overgang van 2D naar 3D soepeler te maken.
De toekomst van CAD is niet uitsluitend beperkt tot 2D of 3D, maar eerder afhankelijk van de behoeften van de gebruikers en de evolutie van technologie. Voor sommige toepassingen blijft 2D CAD een essentieel hulpmiddel, terwijl voor andere toepassingen 3D CAD meer geschikt is. Een hybride benadering waarin beide categorieën naast elkaar worden gebruikt, zal naar alle waarschijnlijkheid gangbaar blijven in de CAD-wereld.

Hoe te beginnen met 2D CAD

Misschien sta je nog wel aan het begin van jouw reis van idee naar product en overweeg je te beginnen met 2D CAD. Het is dan goed om de volgende stappen te doorlopen:
  • Kies een 2D CAD oplossing die past bij je behoeften en budget.
  • Download en installeer de geselecteerde CAD oplossing op je PC. Zorg ervoor dat je systeem voldoet aan de systeemvereisten van de software.
  • Begin met het leren van de basisprincipes van 2D CAD, zoals het openen en opslaan van tekeningen, het maken van lijnen en basisvormen, het toepassen van lagen en het instellen van eenheden en schalen.
  • Oefen met het maken van eenvoudige tekeningen en plattegronden. Begin met basisvormen en werk dan naar meer complexe tekeningen zoals plattegronden of elektrische schema’s.
  • Bestudeer de beschikbare sneltoetsen in de CAD oplossing. Efficiënt gebruik van sneltoetsen kan je tekenproces versnellen.
  • CAD software wordt regelmatig bijgewerkt en verbeterd. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van nieuwe functies en updates om je vaardigheden bij te houden.
  • Als je van plan bent om een professional te worden, overweeg dan het behalen van een certificering. Er zijn tal van verschillende trainingen.
2D CAD kan uitdagend zijn, dus wees geduldig en blijf oefenen. Met de tijd en de praktijk zul je je vaardigheden verbeteren.

De meerwaarde van CAD2M

Besluit jij om een 2D CAD licentie aan te schaffen? Mooi! Bij CAD2M ben je aan het juiste adres. Dat komt door onze jarenlange ervaring. We bieden tevens implementatietrajecten aan, om jou te ontzorgen. Kom je ergens niet uit? Met een consultancy traject kom je verder. Daarnaast leiden we je op met behulp van onze trainingen.

Consultancy Wesley

Consultancy

Hulp bij het optimale uit je bestaande situatie te halen

Ik wil mijn proces verbeteren >

Implementatie door Martijn

Implementatie

Hulp bij het starten van een nieuwe software uitdaging

Ik wil een zorgeloze start >

Implementatie door Martijn

Training

Om het maximale uit je software te halen

Ik wil een training volgen >

Samen groeien

Je hebt je (eerste) 2D CAD ontwerp gemaakt in DraftSight of 3DEXPERIENCE DraftSight. Je slaat het bestand op, maar loopt tegen een nieuw vraagstuk op. Welke naam geef ik het bestand? En in welke map sla ik het op, zodat mijn collega er morgen verder mee kan werken?

Product Data Management

Een PDM-systeem helpt je bij het beheren, organiseren en controleren van alle ontwerp gerelateerde data, waaronder CAD-bestanden en documentatie. Hierdoor werk je nooit meer in het verkeerde bestand, of overschrijf je elkaars werk niet. Maar er zijn nog veel meer voordelen te noemen. Zoals het beheren van revisies, waardoor wijzigingen in het ontwerp te traceren zijn en dat oudere versies van je ontwerp hersteld kunnen worden wanneer dat nodig is. Dit helpt bij het voorkomen van fouten en het behouden van een overzichtelijke en gecontroleerde ontwerpomgeving.

Integratie met andere systemen

Jouw 2D CAD, 3D CAD, PDM of welke oplossing dan ook kan eenvoudig worden geïntegreerd met andere systemen. Denk hierbij aan een ERP-systeem, waardoor een naadloze uitwisseling van gegevens tussen verschillende systemen en afdelingen mogelijk is. Dit helpt bij het synchroniseren van productinformatie en het genereren van stuklijsten (BOM’s).

Taco Willemsen

Wil je meer weten over 2D CAD?

Wij helpen je graag bij de keuze voor 2D CAD software, zodat jij jouw idee kunt doorontwikkelen. Neem gerust contact met onze CAD2M’ers op.

Contact met CAD2M'er

Ons werk in de praktijk

De stap van 2D naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie

CAD2M’er Pim ging voor een jaar lang, één dag in de week bij de klant intern. Waarom? Om te helpen met deze grote overstap.

Lees het verhaal