Selecteer een pagina
2D ontwerpen met CAD2M

2D ontwerpen

Met 2D ontwerpen zet je binnen no-time een idee of concept om naar een visuele weergave in twee dimensies. Deze tweedimensionale tekeningen zonder diepte worden veel gebruikt door architecten, ontwerpers en engineers. Benieuwd of 2D ontwerpen iets voor jou is? Lees op deze pagina meer over de kracht van tweedimensionale ontwerpen.

Starten met 2D tekenen

Hoe start je nu eigenlijk met 2D tekenen? Het maken van een 2D ontwerp of tekening begint altijd met een idee of concept. Bedenk wat je wilt ontwerpen en zet dit op papier. Dit kan in woorden, maar je kunt ook een eerste schets maken, zodat je jouw idee vervolgens makkelijk om kunt zetten in een tweedimensionale tekening. Het maken van een 2D ontwerp of tekening wordt ook wel 2D drafting genoemd.
SOLIDWORKS 2D tekening digitaal
Engineers, ontwerpers en architecten maken geregeld gebruik van een 2D tekenprogramma. Zo maakt de architect zijn plattegronden en bouwtekeningen vaak in 2D voordat hij het gebouw in 3D visualiseert. Binnen mechanische en elektrische engineering worden 2D werktekeningen juist veel gebruikt voor het specificeren van onderdelen en assemblages en om elektrische circuits en bedradingsschema’s weer te geven. Ook kan het 2D ontwerp dienen als eerste aanzet voor een 3D CAD model.
SOLIDWORKS 3D CAD

Het verschil tussen 2D en 3D ontwerpen

2D ontwerpen en 3D ontwerpen verschillen van elkaar in de zin dat 3D één dimensie meer bevat: diepte. Bij een 2D tekening worden alleen de lengte en breedte weergegeven. Hierdoor zijn de afbeeldingen plat. Voorbeelden van 2D ontwerpen zijn plattegronden en bouwtekeningen, maar ook technische tekeningen in de maakindustrie worden vaak in 2D getekend. Voeg je diepte toe aan het ontwerp? Dan ontstaat een driedimensionale tekening.

Omdat 2D ontwerpen een dimensie minder bevatten, zijn ze vaak eenvoudiger dan driedimensionale modellen. Het ontwerpen van een 3D model kost vaak meer tijd, maar is ook realistischer en daarnaast geschikt voor het visualiseren van complexe objecten en structuren die diepte vereisen.

Kortom, 2D en 3D hebben hun eigen toepassingsgebieden. 2D is geschikt voor het maken van simpele ontwerpen waarbij diepte minder belangrijk is. Speelt dit juist wel een grote rol? Dan kies je voor ontwerpen in 3D.

De samensmelting van 2D en 3D in productontwikkeling

Wat zijn de voordelen van 2D ontwerpen? En hoe komen 2- en 3D ontwerpen samen binnen het productontwikkelingsproces? Lees onze whitepaper en ontdek de synergie tussen 2D en 3D!

Whitepaper aanvragen
Whitepaper-PDM

Een 2D tekening maken

Ben je tot de conclusie gekomen dat 2D ontwerpen de oplossing biedt voor jouw ontwerpvraag en wil je daarom starten met 2D tekenen? Dan vraag je je misschien af wat je nodig hebt.

Om te beginnen heb je natuurlijk een idee of concept nodig dat je uit wilt werken in een tweedimensionale tekening. Zoals een ergonomische computermuis bijvoorbeeld. Het ontwerpproces begint met dit idee, een lijst met functionaliteiten waarover de muis moet beschikken en een eerste schets van hoe de muis eruit moet komen te zien.

Vervolgens kun je een 3D CAD programma gebruiken om de muis visueel in 3D weer te geven en de verschillende onderdelen te ontwerpen. Het uittekenen van het elektrische circuit, met onder andere een printplaat, een sensor en optische elementen, kun je echter beter doen in 2D. Hiervoor gebruik je een 2D tekenprogramma. Door 2D met 3D te combineren krijgt de muis steeds meer vorm en is het ontwerp uiteindelijk klaar voor productie.

2D tekenprogramma

Bij het kiezen van software voor het maken van 2D ontwerpen zijn er verschillende overwegingen om in gedachten te houden.

Controleer altijd of de software de benodigde functionaliteiten biedt. Wil je jouw 2D ontwerpen bijvoorbeeld eenvoudig om kunnen zetten in 3D modellen? Let er dan op dat de software over deze optie beschikt. Wil je 2D ontwerpen maken van afbeeldingsbestanden? Dan kan een Image Trace functie je een hoop tijd besparen bij het overtrekken van de afbeelding. Ook de mogelijkheid om PDF-bestanden aan je tekeningen toe te voegen en de tekeningen in batch uit te printen kunnen interessante functies zijn van een 2D tekenprogramma.
Training DraftSight Essentials volgen bij CAD2M

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de software compatibel is met jouw hardware. Hoe zit het met de ondersteuning van bestandstypes, zoals DWG, DXF en DGN? Ook het updatebeleid en het gebruiksgemak zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van 2D ontwerpsoftware, net als de prijs.

Met de krachtige 2D CAD oplossing DraftSight leg je een sterke basis voor het maken van professionele productontwerpen. DraftSight is een van de beste 2D CAD softwarepakketten voor de zakelijke markt. Benieuwd waarom engineers vaak voor deze ontwerpsoftware kiezen voor het maken van hun 2D ontwerpen? Lees hier alles over DraftSight >

Of vraag direct een gratis trial aan >

2D tekenen in de cloud

Vroeger was het gebruikelijk om de software lokaal op je pc te installeren. Dit lokaal installeren op eigen servers en hardware noemen we ook wel ‘on-premise’. De tegenhanger hiervan is ‘cloud’ software. Cloud wil zeggen dat je de software opstart vanaf het internet. Je hoeft het dus niet op je pc te installeren en kunt de software overal, waar je ook bent, openen. Ook 2D ontwerpen kun je tegenwoordig in je webbrowser. Ben je benieuwd wat DraftSight in de cloud te bieden heeft?

Klik hier om naar 3DEXPERIENCE® DraftSight te gaan >
Of lees hier meer over het 3DEXPERIENCE platform>

Taco Willemsen

Wil je meer weten over 2D ontwerpen?

Bij CAD2M vertellen we je graag meer over 2D ontwerpen en DraftSight. Neem contact met ons op en wij beantwoorden met veel plezier al jouw vragen.
Contact met CAD2M'er

2D ontwerpen bij Van Doorn Containerparts B.V.

Pure vakmanschap

Van Doorn Containerparts, gevestigd in de haven van Rotterdam, is gespecialiseerd in het maken van containers en containeronderdelen. Nadat een klant een aanvraag indient, zet de werkvoorbereider deze aanvraag om in een 2D tekening waar de productiemedewerkers op de werkvloer vervolgens mee aan het werk gaan.

Bekijk de mini doc