Selecteer een pagina
3D ontwerpen met CAD2M

3D CAD

Alle producten die jij om je heen ziet worden ontworpen. Over de kleinste details wordt nagedacht. Welke vorm geven we het product? Op welke manier past dit onderdeel in het totaalplaatje? Om goed aan de slag te kunnen met het ontwerpen van een product, dien je bekend te zijn met 3D CAD. Daarover meer op deze pagina.

3D ontwerpen

3D ontwerpen verwijst naar het proces van het creëren van ontwerpen die zowel de vorm als de eigenschappen van de onderdelen in 3D (driedimensionaal) weergeven. Oftewel: je hebt een idee en werkt het idee visueel uit.

Meestal begin je bij het maken van een schets, ook wel het basismodel genoemd. Dit kan bestaan uit onderdelen of componenten, welke je uiteindelijk samenvoegt tot een samenstelling die bestaat uit meerdere onderdelen. Maar hoe en waar ga je aan de slag met 3D ontwerpen?

Collaborative Designer 3DEXPERIENCE

Wat is (3D) CAD?

CAD staat voor Computer Aided Design. We hebben het over een technologie die het mogelijk maakt om ontwerpen te creëren en te visualiseren in een virtuele omgeving. Wanneer we spreken van 3D CAD, gaat het om een driedimensionale weergave.

Zoals de naam al verklapt, gaat het om een computergestuurd programma. Software dus. Zelfs de meest complexe producten ontwerp je in 3D CAD software. Van een auto inclusief de kleinste onderdelen, tot een tablet met al haar technologie.

Draftsight 2D tekenprogramma
We vertellen graag alles over de functionaliteiten binnen 3D CAD software. Want het blijft niet alleen bij het vormgeven van een product, maar tijdens de volledige ontwikkelingsfase werken engineers in de 3D CAD omgeving.

Verderop op deze pagina lees je er meer over.

Van on-premise naar cloud

In het verleden, maar ook zeker nog in het heden, werd 3D CAD software lokaal op een lokale PC geïnstalleerd. De software draaide op de hardware van die specifieke computer. Dit principe noemen we ‘on-premise’, omdat alle software en gegevens lokaal worden beheerd en opgeslagen.

SOLIDWORKS
3DEXPERIENCE - Collaborative Designer

Sinds een aantal jaar hebben we te maken met het ‘werken in de cloud’ principe. De voortdurende ontwikkeling van technologieën voor het opslaan van data, maar ook het verbeteren van performance maken dat er een verschuiving is geweest tussen 3D CAD on premise en 3D CAD in de cloud. De CAD-software en bijbehorende data worden gehost en uitgevoerd op externe servers, die via internet toegankelijk zijn.

De voordelen van 3D CAD in de cloud

Cloud software brengt meerdere voordelen met zich mee op verschillende gebieden. Dit geldt ook voor 3D CAD in de cloud, wat aan een ware opmars bezig is. Download onze whitepaper om meer te lezen over deze voordelen en ontdek hoe je zelf eenvoudig kunt starten met ontwerpen in de cloud.

Whitepaper aanvragen
Whitepaper-PDM

3D CAD software

Je weet nu wat 3D CAD betekent en dat je 3D CAD software nodig hebt voor het ontwerpen en ontwikkelen van een product. Maar met welke software komt jouw idee het beste uit de verf? En wat zijn de opties en mogelijkheden binnen dit softwarepakket?

Bij CAD2M putten we uit het portfolio van Dassault Systèmes. En dat is goed nieuws, want hierdoor zijn we een geautoriseerde reseller van het meest gebruikte 3D CAD pakket ter wereld: SOLIDWORKS en het cloudgebaseerde 3DEXPERIENCE® Platform.

Verschillende 3D CAD oplossingen

In het overzicht hieronder hebben we de 3D CAD opties voor je op een rij gezet. Kies jij voor:

  • SOLIDWORKS With Cloud Services;
  • 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS; of ga je volledig ontwerpen via het
  • 3DEXPERIENCE Platform met alleen 3D CAD rollen.
3D CAD Software vergelijking

Uitgebreider vergelijken?

In bovenstaand overzicht hebben we een aantal verschillen uitgelicht. Uiteraard zijn er meer verschillen en mogelijkheden. Download de uitgebreide PDF en laat je informeren. Natuurlijk staan ook onze CAD2M’ers voor je klaar om alle ins en outs te geven.

Download hier de uitgebreide versie >

 

SOLIDWORKS With Cloud Services

Binnen SOLIDWORKS 3D CAD zijn er drie opties, nl:

Op de pagina over SOLIDWORKS 3D CAD leggen we haarfijn uit wat de verschillen zijn tussen deze drie opties.

Wil je meteen aan de slag? Dat kan! Met een gratis trial werk jij direct je idee uit in SOLIDWORKS 3D CAD Premium. En bekijk het verhaal eens met Van Raam. Zij gingen jou voor door hun idee te ontwerpen in SOLIDWORKS 3D CAD.

Doorlooptijd verkorten

Bij Van Raam helpt SOLIDWORKS de doorlooptijd verkorten, doordat zij in een vroeg stadium het ontwerp kunnen visualiseren.

Bekijk de video

De Meerwaarde van 3DEXPERIENCE

Vanaf 1 juli neem je standaard drie basisrollen van 3DEXPERIENCE af bij jouw SOLIDWORKS licentie. Martijn laat in een livestream zien welke voordelen dit met zich meebrengt. Veelal allemaal vanuit je vertrouwde SOLIDWORKS omgeving.

Livestream terugkijken

3D CAD in de cloud software

Zoals eerder op deze pagina uitgelegd zijn er binnen 3D CAD Software twee mogelijkheden om te werken met de oplossing: on premise en in de cloud.

3DEXPERIENCE®

Wanneer we het hebben over 3D CAD in de cloud software, praten we over 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS, of over 3D CAD ontwerp rollen volledig op het 3DEXPERIENCE Platform, tevens een product uit het portfolio van Dassault Systèmes. 3DEXPERIENCE® is een platform waarop alle facetten van het productontwikkelingsproces samenkomen. Heel praktisch: het platform bestaat uit tal van rollen die op hun beurt weer bepaalde applicaties en functionaliteiten bevatten. Je betaalt alleen voor de rollen die jij nodig hebt en het platform groeit mee met de behoefte vanuit jouw organisatie.

Een CAD2M Consultant helpt je graag bij het uitzoeken welke 3DEXPERIENCE rollen voor jou interessant kunnen zijn.

Stel hier je vraag >

Een licentie kopen of een licentie huren

Bij CAD2M kun je naast een licentie kopen, ook een 3D CAD licentie huren. Wanneer je een licentie huurt, kun je op abonnementsbasis van de software gebruikmaken en betaal je hier periodiek voor. Dit is dus anders dan bij het kopen van een licentie, waarbij de software van jou wordt en je op voorhand een afgesproken aanschafbedrag betaalt.

Kies je voor SOLIDWORKS 3D CAD? Dan heb je de keuze uit kopen en huren. 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS, de cloud gebaseerde 3D CAD oplossing van Dassault Systèmes, is alleen op basis van een abonnement af te nemen.

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen kopen en huren? En wanneer je beter kunt kiezen voor een huurlicentie? Dat vertellen we graag op de pagina over SOLIDWORKS Term.

Hoe CAD2M de mogelijkheden omtrent 3D CAD in de cloud ziet

We hebben je verteld over de verschillende mogelijkheden omtrent 3D CAD. CAD2M gelooft dat de SOLIDWORKS 3D CAD (in de cloud) software maakbedrijven helpt om doelstellingen binnen het ontwikkelen van een product te bereiken. Zeker wanneer je ervoor zorgt dat alle processen met elkaar in verbinding staan en er gewerkt wordt met ‘één waarheid’.

CEO Alfred deelt in de video hierboven nog eens onze visie met betrekking tot 3D CAD in de cloud. Maar ook vertelt hij hoe CAD2M jou bij de hand neemt in het maken van keuzes.

De meerwaarde van CAD2M

Besluit jij om een 3D CAD (in de cloud) licentie aan te schaffen? Mooi! Bij CAD2M ben je aan het juiste adres. Dat komt door onze jarenlange ervaring. We bieden tevens implementatietrajecten aan, om jou te ontzorgen. Kom je ergens niet uit? Met een consultancy traject kom je verder. Daarnaast leiden we je op met behulp van onze trainingen.
Consultancy Wesley

Consultancy

Hulp bij het optimale uit je bestaande situatie te halen

Ik wil mijn proces verbeteren >

Implementatie door Martijn

Implementatie

Hulp bij het starten van een nieuwe software uitdaging

Ik wil een zorgeloze start >

Implementatie door Martijn

Training

Om het maximale uit je software te halen

Ik wil een training volgen >

Samen groeien

Je hebt je (eerste) 3D CAD ontwerp gemaakt in SOLIDWORKS 3D CAD of 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS.
Je slaat het bestand op, maar loopt tegen een nieuw vraagstuk op. Welke naam geef ik het bestand? En in welke map sla ik het op, zodat mijn collega er morgen verder mee kan werken?

Product Data Management

Een PDM-systeem helpt je bij het beheren, organiseren en controleren van alle ontwerp gerelateerde data, waaronder CAD-bestanden en documentatie. Hierdoor werk je nooit meer in het verkeerde bestand, of overschrijf je elkaars werk niet. Maar er zijn nog veel meer voordelen te noemen. Zoals het beheren van revisies, waardoor wijzigingen in het ontwerp te traceren zijn en dat oudere versies van je ontwerp hersteld kunnen worden wanneer dat nodig is. Dit helpt bij het voorkomen van fouten en het behouden van een overzichtelijke en gecontroleerde ontwerpomgeving.

Hadden we al gezegd dat SOLIDWORKS óók een PDM oplossing heeft? SOLIDWORKS PDM >

Integratie met andere systemen

Jouw 3D CAD, PDM of welke oplossing dan ook kan eenvoudig worden geïntegreerd met andere systemen. Denk hierbij aan een ERP-systeem, waardoor een naadloze uitwisseling van gegevens tussen verschillende systemen en afdelingen mogelijk is. Dit helpt bij het synchroniseren van productinformatie en het genereren van stuklijsten (BOM’s).

Taco Willemsen

Wil je meer weten over 3D CAD?

Wij helpen je graag bij de keuze voor 3D CAD software, zodat jij jouw idee kunt doorontwikkelen. Neem gerust contact met onze CAD2M’ers op.

Contact met CAD2M'er

3D CAD bij Brekr

The Electric Ride

Ieder product begint bij een idee. Het idee moet verder uitgedacht, ontworpen en geëngineerd worden. In onze eigen mini documentaire nemen Niels Willems en Jasper Hagedoorn, oprichters van Brekr, je mee in hun innovatieve droom die werkelijkheid werd.

Bekijk de mini doc