Selecteer een pagina
3D ontwerpen met CAD2M

3D ontwerpen

Alle producten die je om je heen ziet, zijn ooit ontstaan vanuit een idee. Maar wat nou als je zelf een idee hebt voor een product? Hoe krijg je jouw idee, dat je misschien wel handmatig hebt geschetst, goed gevisualiseerd? Je doet dit door jouw idee te ontwerpen in 3D. Op die manier creëer je een technische tekening die als basis fungeert voor je tastbare (eind)product.

Wat is 3D ontwerpen?

3D ontwerpen is het maken van driedimensionale modellen met behulp van ontwerpsoftware. 3D wil zeggen dat je het ontwerp in drie dimensies weergeeft – lengte, breedte én diepte – zodat er een realistische, ruimtelijke weergave ontstaat. Oftewel: 3D ontwerpen is het vertalen van een idee in een visuele weergave.

3D ontwerpen wordt voornamelijk gebruikt in de maakindustrie. Je kunt denken aan industrieën als de automobielindustrie, metaalbewerking, machinebouw en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

3D ontwerp

Een 3D ontwerp is erg geschikt voor visualisatie, waarbij je ideeën en abstracte informatie omzet in een makkelijk te begrijpen grafische weergave. Daarnaast maakt het prototyping en simulatie mogelijk. Engineers kunnen met een 3D ontwerp prototypes maken die zeer dicht bij de realiteit liggen. Hierdoor kunnen ze beter begrijpen hoe het product zal functioneren in de echte wereld. Met simulaties kan het gedrag onder verschillende omstandigheden worden voorspeld.

Meestal begin je bij het maken van een schets of basismodel. Dit kan bestaan uit onderdelen of componenten, welke je uiteindelijk samenvoegt tot een samenstelling van meerdere onderdelen.

De eerste stappen in 3D ontwerpen

Welke stappen doorloop je wanneer je jouw idee wilt omzetten in 3D ontwerp en vervolgens in daadwerkelijk product? Lees onze whitepaper en ga op ontdekkingsreis!

Whitepaper aanvragen
Whitepaper-PDM
Draftsight 2D tekenprogramma

Het verschil met 2D ontwerpen

Naast het ontwerpen in 3D, kun je ook iets ontwerpen in 2D. Het verschil tussen 2D ontwerpen en 3D ontwerpen zit hem in de hoeveelheid dimensies. Bij 2D bestaat het ontwerp uit lengte en breedte, maar er is geen diepte. Denk hierbij aan tekeningen van bijvoorbeeld gebouwen. Bij 3D ontwerpen wordt een extra dimensie toegevoegd: diepte. Het ontwerp wordt gemodelleerd in een driedimensionale ruimte, waarbij lengte, breedte en diepte allemaal worden weergegeven.

Daar blijft het niet bij. Door in 3D te ontwerpen kun je objecten in de ruimte modelleren en ze vanuit verschillende hoeken bekijken en verder vormgeven. Dit geeft een realistischer beeld van hoe het uiteindelijke product eruit zal zien.

Kortom: een tweedimensionaal ontwerp toont geen diepte, terwijl 3D ontwerpen een realistische en gedetailleerde weergave biedt met een derde dimensie.

Dat wil niet zeggen dat 2D ontwerpen overbodig zijn. Er zijn scenario’s waarin een 2D ontwerp jouw voorkeur kan hebben. Bijvoorbeeld bij het maken van een plattegrond of een eenvoudige technische schets, waarbij diepte geen cruciale factor is. Maar ook wanneer je technische specificaties moet toevoegen aan het ontwerp, zoals de exacte afmetingen van een onderdeel. Om die reden zijn werktekeningen dan ook vaak in 2D weergegeven.

De opkomst van computertechnologie

In de tweede helft van de 20e eeuw maakten wij mensen kennis met de computer. Inmiddels zijn deze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Door de computer ontstonden nieuwe mogelijkheden voor 3D ontwerpen. Het opende een deur naar geavanceerde ontwerp- en visualisatietechnieken.

Met de voortdurende vooruitgang in computertechnologie blijft 3D ontwerpen evolueren en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan trends als AI (Artificial Intelligence), VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality). Deze principes veranderen het landschap van 3D ontwerp en openen nieuwe mogelijkheden in de toekomst.

3D ontwerp programma

Door de opkomst van computertechnologie deed op een gegeven moment Computer Aided Design (CAD) software zijn intrede. Een ontwerp maken in 3D zou nooit meer hetzelfde zijn als voorheen.

Met de ontwikkeling voor CAD software ontstond er namelijk een technologie die het mogelijk maakt om 3D ontwerpen te creëren en te visualiseren in een virtuele omgeving. Ook dit blijft evolueren, want buiten het creëren van 3D ontwerpen, is het met deze software onder meer mogelijk om:
 

 • Levensechte afbeeldingen te maken van het model door middel van rendering;
 • Productdata te beheren, waardoor engineers altijd werken met het juiste bestand en elkaars werk niet overschrijven;
 • Ontwerpen virtueel te testen nog voordat er een prototype is gemaakt.
SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE CAD2M

Een 3D ontwerp programma kiezen

Wanneer je jouw idee wilt ontwerpen in 3D en op zoek bent naar 3D CAD software, dien je op een aantal zaken te letten. We hebben ze hieronder voor je uitgelicht:

 • Functionaliteiten: Onderzoek welke functies en mogelijkheden 3D CAD oplossing biedt en vergelijk het met wat je nodig hebt voor jouw ontwerpproces.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Wordt er gewerkt aan de User Interface? Wanneer de omgeving waarin je werkt moeilijk en complex is, leer je moeilijker een product te ontwerpen. Het is altijd goed om een trial van het programma te proberen voordat je een beslissing neemt.

3D ontwerpsoftware kosteloos uitproberen? Klik hier voor een SOLIDWORKS Trial >

 • Leercurve: Informeer jezelf over de leercurve van het programma. Hoeveel tijd en inspanning gaat het kosten om het programma te leren gebruiken? Overweeg hierbij hoeveel tijd je bereid bent te investeren in het leren van de software en hoe snel je resultaten wilt behalen.
 • Compatibiliteit: Controleer of het 3D ontwerp programma compatibel is met de bestandsindelingen die je importeert en exporteert. Maar ook op wat voor systeem je werkt, of het samenwerkt met andere software, etc.
 • Ondersteuning: Check of het 3D ontwerp programma regelmatig wordt voorzien van updates. Maar ook of je na het aanschaffen van de oplossing een beroep kunt doen op technische ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een goede helpdesk.
 • Prijs: niet geheel onbelangrijk is de prijs. Heb je nagedacht over een budget bij het kiezen van het juiste 3D ontwerp programma?

Bij CAD2M bieden we de meest gebruikte 3D CAD software ter wereld aan. Lees hier alles over SOLIDWORKS 3D CAD.

 

SOLIDWORKS Surface Modeling CAD2M
3DEXPERIENCE - Collaborative Designer

3D ontwerpen in de cloud

Zoals hierboven beschreven dien je goed te onderzoeken wat jouw wensen zijn bij het uitzoeken van een passende 3D CAD oplossing. De laatste jaren heeft er binnen de markt van software een verschuiving plaatsgevonden. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om in de vorm van een abonnement te starten met 3D ontwerpen. We noemen dit Software as a Service.

Over het algemeen wordt er dan niet op een lokale server gewerkt met software. Je logt in bij het 3D ontwerp programma waarvoor je maandelijks betaalt en voilà, je start met het ontwerpen van je product.

Binnen CAD2M werken we met het 3DEXPERIENCE® platform. Dit product komt net als SOLIDWORKS 3D CAD uit het portfolio van Dassault Systèmes.

Zelf een 3D ontwerp maken

Je hebt een idee voor een product dat je uit wilt werken en denken. Daarnaast heb je ook al een 3D ontwerp programma op het oog. Na installatie is het tijd om aan de slag te gaan met je eerste 3D ontwerp! Maar waar begin je?

 1. Start met het maken van een basisvorm die past bij het onderdeel dat je wilt maken. Denk aan een eenvoudige geometrische vorm zoals een kubus, cilinder of bol.
 2. Maak vervolgens kennis met de modelleringstools van het desbetreffende 3D ontwerp programma
  (SOLIDWORKS 3D CAD). Gebruik ze om je basisvorm te bewerken en complexere vormen te creëren.
 3. Voeg afbeeldingen of materialen op het oppervlak van je model toe. We noemen dit ‘texturing’. De meeste programma’s bieden je ingebouwde textuur- en materiaalbibliotheken aan.
 4. Tevreden met je 3D ontwerp? Maak gebruik van de eventuele renderfunctie (SOLIDWORKS Visualize). Hierdoor genereer je een afbeelding of video van het ontwerp dat je hebt gemaakt.
 5. Exporteer je eerste 3D ontwerp naar het gewenste bestandsformaat!
Taco Willemsen

Wil je meer weten over 3D ontwerpen?

Wij helpen je graag bij de eerste stappen in 3D ontwerpen, zodat jij jouw idee kunt doorontwikkelen. Neem gerust contact met onze CAD2M’ers op.

Contact met CAD2M'er

3D ontwerpen bij Brekr

The Electric Ride

Ieder product begint bij een idee. Het idee moet verder uitgedacht, ontworpen en geëngineerd worden. In onze eigen mini documentaire nemen Niels Willems en Jasper Hagedoorn, oprichters van Brekr, je mee in hun innovatieve droom die werkelijkheid werd.

Bekijk de mini doc