3D printen
3D printen is een productietechniek waarbij de 3D printer een digitaal bestand van een 3D CAD model omzet naar een fysiek model, dat je dus echt kunt vasthouden. Dit model is met filament laagje voor laagje opgebouwd door de 3D printer. Met 3D printen komen 3D modellen snel en relatief goedkoop tot leven vergeleken met traditionele technieken.
Wat is Additive Manufacturing (AM)?
De term Additive Manufacturing zie je vaak terug in combinatie met 3D printen, maar wat is het eigenlijk? Daarmee wordt het hele proces van het ontwikkelen van voorwerpen bedoeld en die voorwerpen worden laag voor laag opgebouwd tot een tastbaar model. Binnen AM vallen verschillende soorten 3D printen, zoals FDM, SLS en SLA. Deze technieken worden vooral gebruikt in de industrie, retail, automotive, aerospace en ook steeds meer binnen de medische wereld.
Snel een prototype in handen hebben
Ook Rapid Prototyping is zo’n term die we vaak terug zien in combinatie met 3D printen en Additive Manufacturing. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten technieken om snel prototypes te maken. Dat gaat verder dan alleen 3D printen. Al is 3D printen de laatste jaren wel steeds populairder geworden voor het snel en relatief goedkoop maken van prototypes. Dit kan het ontwikkelingsproces erg versnellen.
Waarom zet je een professionele 3D printer in?
Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan geprint worden. Binnen de maakindustrie wordt het steeds vaker ingezet ter ondersteuning van het productieproces. Denk aan prototyping, waarbij je binnen een aantal uur een prototype in handen hebt én bovendien is het voordelig. Ook het printen van uitlijnmallen, sorteerunits en montagegereedschappen als end-of-arm tooling, als onderdeel van een productieproces is mogelijk.
De voordelen van 3D printen op een rij
Kostenreductie
Vooral voor kleine series is 3D printen de meest kostenefficiënte productiemethode. Het hele productieproces kan ‘in huis’ uitgevoerd worden.
Sneller van ontwerp naar product
Binnen enkele uren kan een product ontworpen, op locatie geproduceerd én getest worden.
Flexibele productie
Bijna alles wat je kan bedenken, kan 3D geprint worden. Je maakt eenvoudig complexe modellen en vormen als tools en prototypes.
Verandering van ontwerpgedachte
Naarmate je meer modellen geprint hebt, zul je merken dat je op een andere manier gaat engineeren.
Welke 3D printer moet je kiezen?
Wil je starten met ‘in huis’ 3D printen? Dan is een FDM 3D printer een goede start. Deze printers zijn betaalbaar en eenvoudig te bedienen. Je merkt direct de toegevoegde waarde van 3D printen omdat je meteen aan de slag kunt en binnen een paar uur je eerste model in handen hebt. dddrop 3D printers uit Doetinchem maakt industriële FDM 3D printers. Met de RAPID ONE hebben ze een unieke 3D printer op de markt gebracht, deze kun je volledig zelf samenstellen.
Wat is 3D filament?
3D filament is eigenlijk de cartridge voor een FDM 3D printer en maakt het mogelijk om 3D modellen af te drukken. Het 3D-filament wordt afgewikkeld van een spoel en levert materiaal aan de 3D printer. Het filament wordt vloeibaar bij een bepaalde temperatuur en dan wordt de print gestart. Het meest bekende filament is PLA. Dit is ook het eenvoudigst om te printen. Maar inmiddels zijn er veel meer soorten filament op de markt voor verschillende toepassingen.
Bekijk hier alle dddrop filamenten >
Vraag de brochure direct aan
Ben jij echt nieuwsgierig geworden naar de RAPID ONE? In de (Engelstalige) dddrop brochure lees je alle specificaties en mogelijkheden. Ontdek welke functionaliteiten jij nodig hebt voor jouw productontwikkelingsproces. Zodat je straks een 3D printer hebt die volledig aansluit bij jouw wensen en behoeften.
Dit is CAD2M
Onze CAD2M’ers worden pas echt enthousiast wanneer we jou kunnen helpen je productontwikkelingsproces zo optimaal en efficiënt mogelijk in te richten. En dat gaat verder dan met alleen software oplossingen. Voor ons mag een 3D printer daarbij zeker niet ontbreken. Daarom helpen wij je daar graag mee op weg. Waarmee helpen we jou?