Eens in de zoveel tijd maak je kennis met één van onze collega’s. We spreken dit keer met Robin Splinter, CAM Consultant bij CAD2M en doorgewinterd verspaner. En dat is niet zonder reden. Want sinds begin van dit jaar mag CAD2M zich trotse eigenaar noemen van een eigen bewerkingscentrum (de Hedelius Acura 65). In dit verhaal gaan we in op het ambacht, het vakmanschap én de toevoeging van CAM software in de wereld van verspanen, voor een optimaal productieproces.
“Het is een echte misvatting dat iedereen kan verspanen, door de komst van verschillende CAM oplossingen. Frezen is vakwerk. Het is dan ook fantastisch dat we bij CAD2M zelf aan de slag kunnen met onze eigen CNC machine”, begint de 44-jarige Vaassenaar, die zo’n 15 jaar in het werkveld actief is geweest.
“15 jaar geleden ben ik bij mijn werkgever in Deventer gestart als frezer. Dat was toen nog op de conventionele manier. Na een jaar of zes ging ik me richten op het CNC (computer gestuurd) verspanen. Toen ik in deze rol actief was, kwam ik in aanraking met Computer Aided Manufacturing (CAM). Vervolgens ben ik gaan programmeren met deze software, totdat het doek helaas viel voor de organisatie. Ik werd geforceerd om over mijn eigen toekomst na te denken en dat heeft positief uitgepakt.”
Van frezer naar CAM Consultant
“Doorgaan in mijn rol als CNC Verspaner bij een andere organisatie óf iets anders gaan doen. Dat waren de keuzes die ik had”, vervolgd Robin. “Precies op dat moment kwam ik in aanraking met een medewerker van CAD2M en is het balletje richting mijn functie van CAM Consultant gaan rollen.”
Inmiddels is Robin alweer ruime tijd bij ons in dienst. “In eerste instantie stelde ik mezelf wel de vraag of ik het werkgeluk ging vinden in deze functie. Wanneer je 15 jaar in de werkplaats hebt gestaan en vervolgens plotseling je uren maakt achter een bureau, brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Die twijfel was snel weg toen ik de afwisseling ontdekte tussen het contact met en bij klanten, het trainen van verspaners en het werken op kantoor.”
Ken de uitdagingen van de verspaner
Samensmelting
“Met behulp van een CAM oplossing worden processen versneld, en dus kosten gereduceerd. Maar verspanen blijft een moeilijk vak en vergt vakmanschap. In mijn rol als CAM Consultant is het mijn doel om dat duidelijk te maken. Wat een CAM oplossing allemaal kan betekenen? Je versnelt het productieproces waardoor de kosten dalen.”
Nieuwsgierig vragen we Robin hoe dat precies werkt en hij somt direct een aantal zaken op:
- “Productiefouten worden gereduceerd, doordat de CAM oplossing de freesbaan genereert. Omdat de computer de berekening maakt, is de kans op een rekenfout nihil. Daarbij kun je de freesbanen eerst simuleren voordat de productie start.”
- “Producten zijn goed te reproduceren, doordat reeds geproduceerde producten zijn opgeslagen in CAD – CAM. Een revisie of modelvariant wordt razendsnel opnieuw doorberekend naar een nieuw NC-programma.”
- “Ook is het zo dat de efficiëntie wordt verhoogd. Met een geïntegreerde CAD/CAM oplossing worden technologieën toegepast die de efficiency bevorderen. Deze zijn handmatig niet te programmeren.”