Selecteer een pagina
Home > Actueel > Frezen is een vak

Frezen is een vak

16/02/2021

Eens in de zoveel tijd maak je kennis met één van onze collega’s. We spreken dit keer met Robin Splinter, CAM Consultant bij CAD2M en doorgewinterd verspaner. Hij vertelt je meer over dit vak en zijn rol binnen CAD2M.
CAM-consultant-over-frezen

 

Eens in de zoveel tijd maak je kennis met één van onze collega’s. We spreken dit keer met Robin Splinter, CAM Consultant bij CAD2M en doorgewinterd verspaner. En dat is niet zonder reden. Want sinds begin van dit jaar mag CAD2M zich trotse eigenaar noemen van een eigen bewerkingscentrum (Hedelius Acura 65). In deze blog gaan we in op het ambacht, het vakmanschap én de toevoeging van CAM software in de wereld van verspanen, voor een optimaal productieproces.

 

“Het is een echte misvatting dat iedereen kan verspanen met de komst van verschillende CAM oplossingen. Frezen, een onderdeel van verspanen, is vakwerk en daarom is het fantastisch dat wij bij CAD2M zelf aan de slag kunnen met de nieuwe CNC machine”, begint de 44-jarige Vaassenaar, die zo’n 15 jaar in het werkveld actief is geweest. “Ik ben toentertijd bij mijn werkgever in Deventer gestart als frezer, op de conventionele manier. Na een jaar of zes ging ik me richten op het CNC (computer gestuurd) verspanen. Toen ik in deze rol actief was, kwam ik in aanraking met Computer Aided Manufacturing (CAM) en ben vervolgens meteen gaan programmeren met deze software. Op een gegeven moment viel voor de organisatie helaas het doek, waardoor ik geforceerd werd om over mijn eigen toekomst na te denken.”

 

Van frezer naar CAM Consultant

“Ik kwam voor de keuze: doorgaan in mijn rol als CNC Verspaner bij een andere organisatie óf iets anders gaan doen. Precies op dat moment kwam ik in aanraking met een medewerker van CAD2M en is het balletje richting mijn functie van CAM Consultant gaan rollen”, vertelt Robin, die inmiddels vijf jaar in dienst is. “In eerste instantie stelde ik mezelf wel de vraag of ik het werkgeluk ging vinden in deze functie. Wanneer je 15 jaar in de werkplaats hebt gestaan en dan plots je uren maakt achter je bureau brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Die twijfel was snel weg toen ik de afwisseling ontdekte tussen het contact met en bij klanten, het trainen van verspaners en het werken op kantoor.”

Robin bekijkt freesproces

 

Foto: CAM Consultant Robin Splinter bekijkt een onderdeel tijdens het verspaanproces.

 

Ken de uitdagingen van de verspaner

Dat Robin in deze twee werkvelden actief is (geweest) heeft een groot voordeel. “Als CAM Consultant ken ik de uitdagingen van de verspaner, omdat ik zelf heb mogen ervaren wat die uitdagingen zijn. Denk aan het verzorgen van een strakke planning, het verhelpen van issues bij moeilijke opspanningen of de uitdagingen bij verschillende soorten materialen. Het voordeel van mijn werk als Consultant is dat ik bij veel maakbedrijven verschillende situaties tegenkom, waar tevens verschillende manieren zijn om issues te verhelpen. Deze ervaringen dragen bij aan mijn oplossingsvermogen bij klanten waar ik langs kom.”

 

De samensmelting van twee verschillende rollen

Robin vertelt verder over de voordelen van zijn werk als verspaner en hoe hij deze toepast in zijn huidige rol: “Binnen de wereld van verspanen zijn er zóveel factoren die van belang zijn. Die factoren leer je door uren te maken in de praktijk, aan de machine. Een CAM oplossing zorgt er niet voor dat alles met één druk op de knop wordt opgelost. Waar een CAM oplossing wél voor zorgt is het efficiënter inrichten van het productieproces. Door de software worden processen versneld, en dus kosten gereduceerd. Maar verspanen blijft een moeilijk vak en vergt vakmanschap. In mijn rol als CAM Consultant is het mijn doel om dat duidelijk te maken.”

Robin vertelt wat een CAM-oplossing kan betekenen:

Met een CAM oplossing versnel je het productieproces en hierdoor dalen de kosten. Dat klinkt mooi. Nieuwsgierig vragen we Robin hoe dat precies werkt en hij somt direct een aantal zaken op:

  • “Allereerst worden de productiefouten gereduceerd, doordat de CAM oplossing de freesbaan genereert. Omdat de computer de berekening maakt, is de kans op een rekenfout nihil. Daarbij kun je de freesbanen eerst simuleren voordat de productie start.”
  • “Ten tweede zijn producten goed te reproduceren, want omdat geproduceerde producten opgeslagen zijn in CAD – CAM, kan een revisie of modelvariant zeer snel opnieuw worden doorberekend naar een nieuw NC-programma.”
  • “Ook is het zo dat de efficiëntie wordt verhoogd. Met een CAD-CAM systeem worden immers technologieën toegepast die de efficiency bevorderen, die handmatig niet te programmeren zijn.”

 

Motivatie en ambities

“Mijn motivatie is om studenten, operators, verspaners en andere mensen binnen de maakindustrie te blijven enthousiasmeren. Ik vind het ontzettend leuk om op verschillende scholen, de verspaners in spé, mijn verhaal te vertellen en ze te benadrukken dat ze klaargestoomd worden voor een mooi beroep.”

CAM Consultants Aloys en Robin bij de Hedelius Acura 65

 

Foto: Robin samen met collega Aloys bij de Hedelius Acura 65 van CAD2M.

 

Nieuwe CNC machine bij CAD2M

Met de nieuwe CNC machine bij CAD2M komen de twee werelden van Robin echt samen. “Ik ben en blijf een verspaner dus over de nieuwe CNC machine bij CAD2M ben ik zeer enthousiast. Het biedt volop kansen om mijn achtergrond als frezer, in combinatie met de jaren als CAM Consultant, in te zetten voor het trainen van klanten, maar ook om (intern) kennis te delen aan de hand van bijvoorbeeld webinars.”

 

Optimaliseren van het verspaanproces

Over een switch naar een functie als verspaner vertelt Robin openhartig: “Tuurlijk mis ik het nog wel eens om echt die producten te maken die er toe doen, in plaats van de snelste route te ontwikkelen van grondstof tot eindproduct en deze virtueel in kaart te brengen. Als ik met de kennis die ik als CAM Consultant heb opgedaan weer zou verspanen, zou ik ontzettend efficiënt kunnen werken. Toch ben ik blij met de kans die zich destijds voordeed om in deze rol te starten én te groeien. Zoals gezegd kan ik door mijn ervaring onze klanten nu optimaal voorzien van kennis om hun ‘verspaanproces’ verder te optimaliseren.” Met de komst van CAD2M’s eigen bewerkingscentrum kan Robin zijn passie voor verspanen in Doetinchem met volle overgave inzetten.

 

Verspanen met CAD2M

Ben je op zoek naar een CAD – CAM oplossing? Wij geloven in de technische maakbedrijven die het verschil maken en bieden ondersteuning in het volledige proces van idee tot product. Samen met jou bekijken we eerst welke CAM oplossing het beste bij jouw productie past. Tevens implementeren en trainen we jou zodat jullie zo snel mogelijk van start kunnen en het maximale uit het productieproces halen. Dit doen we met behulp van de kennis van alle CAD2M’ers.

Wat CAD2M voor jouw manufacturing kan betekenen?

Van CAM oplossing, tot consultancy en het ontwikkelen van de juiste post processor. Neem contact op en we vertellen je alles. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

SolidCAM-World-2022-CAD2M
SolidCAM World 2022

SolidCAM World 2022

Ieder jaar vindt SolidCAM World plaats. Dit jaar is er gekozen voor een online evenement waar verspaners over de hele wereld bij elkaar komen omte sparren over al het nieuws rondom SolidCAM.