Selecteer een pagina
Home > Actueel > Frezen is een vak

Frezen is een vak

16/02/2021

Eens in de zoveel tijd maak je kennis met één van onze collega’s. We spreken dit keer met Robin Splinter, CAM Consultant bij CAD2M en doorgewinterd verspaner. Hij vertelt je meer over dit vak en zijn rol binnen CAD2M.
CAM-consultant-over-frezen

Eens in de zoveel tijd maak je kennis met één van onze collega’s. We spreken dit keer met Robin Splinter, CAM Consultant bij CAD2M en doorgewinterd verspaner. En dat is niet zonder reden. Want sinds begin van dit jaar mag CAD2M zich trotse eigenaar noemen van een eigen bewerkingscentrum (de Hedelius Acura 65). In dit verhaal gaan we in op het ambacht, het vakmanschap én de toevoeging van CAM software in de wereld van verspanen, voor een optimaal productieproces.

CAD2M'er Robin tijdens training

“Het is een echte misvatting dat iedereen kan verspanen, door de komst van verschillende CAM oplossingen. Frezen is vakwerk. Het is dan ook fantastisch dat we bij CAD2M zelf aan de slag kunnen met onze eigen CNC machine”, begint de 44-jarige Vaassenaar, die zo’n 15 jaar in het werkveld actief is geweest.

“15 jaar geleden ben ik bij mijn werkgever in Deventer gestart als frezer. Dat was toen nog op de conventionele manier. Na een jaar of zes ging ik me richten op het CNC (computer gestuurd) verspanen. Toen ik in deze rol actief was, kwam ik in aanraking met Computer Aided Manufacturing (CAM). Vervolgens ben ik gaan programmeren met deze software, totdat het doek helaas viel voor de organisatie. Ik werd geforceerd om over mijn eigen toekomst na te denken en dat heeft positief uitgepakt.”

Van frezer naar CAM Consultant

“Doorgaan in mijn rol als CNC Verspaner bij een andere organisatie óf iets anders gaan doen. Dat waren de keuzes die ik had”, vervolgd Robin. “Precies op dat moment kwam ik in aanraking met een medewerker van CAD2M en is het balletje richting mijn functie van CAM Consultant gaan rollen.”

Inmiddels is Robin alweer ruime tijd bij ons in dienst. “In eerste instantie stelde ik mezelf wel de vraag of ik het werkgeluk ging vinden in deze functie. Wanneer je 15 jaar in de werkplaats hebt gestaan en vervolgens plotseling je uren maakt achter een bureau, brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Die twijfel was snel weg toen ik de afwisseling ontdekte tussen het contact met en bij klanten, het trainen van verspaners en het werken op kantoor.”

Ken de uitdagingen van de verspaner

Dat Robin in deze twee werkvelden actief is (geweest) heeft een groot voordeel. “Als CAM Consultant ken ik de uitdagingen van de verspaner, omdat ik zelf heb ervaren wat die uitdagingen zijn. Denk aan het verzorgen van een strakke planning, het verhelpen van issues bij moeilijke opspanningen of de uitdagingen bij verschillende soorten materialen.”
Robin bekijkt freesproces
Het voordeel van mijn werk als Consultant is dat ik bij veel maakbedrijven verschillende situaties tegenkom, waar tevens verschillende manieren zijn om issues te verhelpen. Deze ervaringen dragen bij aan mijn oplossingsvermogen bij klanten waar ik langs ga.”

Samensmelting

Robin vertelt verder over de voordelen van zijn werk als verspaner en hoe hij deze toepast in zijn huidige rol: “Binnen de wereld van verspanen zijn er zóveel factoren die van belang zijn. Die factoren leer je door uren te maken in de praktijk, aan de machine. Een CAM oplossing zorgt er niet voor dat alles met één druk op de knop wordt opgelost. Waar een CAM oplossing wél voor zorgt is het efficiënter inrichten van het productieproces.”
CAM Consultants Aloys en Robin bij de Hedelius Acura 65

“Met behulp van een CAM oplossing worden processen versneld, en dus kosten gereduceerd. Maar verspanen blijft een moeilijk vak en vergt vakmanschap. In mijn rol als CAM Consultant is het mijn doel om dat duidelijk te maken. Wat een CAM oplossing allemaal kan betekenen? Je versnelt het productieproces waardoor de kosten dalen.”

Nieuwsgierig vragen we Robin hoe dat precies werkt en hij somt direct een aantal zaken op:

  • “Productiefouten worden gereduceerd, doordat de CAM oplossing de freesbaan genereert. Omdat de computer de berekening maakt, is de kans op een rekenfout nihil. Daarbij kun je de freesbanen eerst simuleren voordat de productie start.”
  • “Producten zijn goed te reproduceren, doordat reeds geproduceerde producten zijn opgeslagen in CAD – CAM. Een revisie of modelvariant wordt razendsnel opnieuw doorberekend naar een nieuw NC-programma.”
  • “Ook is het zo dat de efficiëntie wordt verhoogd. Met een geïntegreerde CAD/CAM oplossing worden technologieën toegepast die de efficiency bevorderen. Deze zijn handmatig niet te programmeren.”

Motivatie en ambitie

“Mijn motivatie is om studenten, operators, verspaners en andere mensen binnen de maakindustrie te blijven enthousiasmeren. Ik vind het ontzettend leuk om op verschillende scholen, de verspaners in spé, mijn verhaal te vertellen en ze te benadrukken dat ze klaargestoomd worden voor een mooi beroep.”

CAD2M’s bewerkingscentrum

Met de komst van CAD2M’s eigen bewerkingscentrum komen de twee werelden van Robin echt samen. “Ik ben en blijf een verspaner dus over onze eigen CNC machine ben ik zeer enthousiast. Het biedt volop kansen om mijn achtergrond als frezer, in combinatie met de jaren als CAM Consultant, in te zetten voor het trainen van klanten, maar ook om (intern) kennis te delen aan de hand van bijvoorbeeld webinars.”

Verspaanproces optimaliseren

Over een switch naar een functie als verspaner vertelt Robin openhartig: “Natuurlijk mis ik het nog wel eens om echt die producten te maken die er toe doen, in plaats van de snelste route te ontwikkelen van grondstof tot eindproduct. “Als ik met de kennis die ik als CAM Consultant heb opgedaan weer zou verspanen, zou ik ontzettend efficiënt kunnen werken. Toch ben ik blij met de kans die zich destijds voordeed om in deze rol te starten en te groeien. Zoals gezegd kan ik door mijn ervaring onze klanten nu optimaal voorzien van kennis om hun ‘verspaanproces’ verder te optimaliseren.”

Wat CAD2M voor jouw manufacturing kan betekenen?

Van CAM oplossing, tot consultancy en het ontwikkelen van de juiste post processor. Neem contact op en we vertellen je alles. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant