Selecteer een pagina
Home > Actueel > Maak kennis met de nieuwe dddrop 3D printer: RAPID ONE

Maak kennis met de nieuwe dddrop 3D printer: RAPID ONE

04/04/2020

Enige tijd geleden is de nieuwe dddrop RAPID ONE gelanceerd. We genoten van veel interesse en meerdere vraagstukken zijn ons voorgelegd. Maar wat maakt de nieuwe RAPID ONE nou zo speciaal?
RAPID ONE printer

De release van de nieuwe dddrop RAPID ONE is alweer enige tijd geleden. Wellicht ben je nieuwsgierig geworden naar wat de nieuwe machine kan betekenen voor jou of je bedrijf. Er is inmiddels veel interesse getoond en meerdere vraagstukken zijn aan ons voorgelegd. Maar wat maakt de nieuwe RAPID ONE nou zo speciaal? De specificaties geven hier ruimschoots antwoord op.

 

dddrop printkop wisselen
Foto: Watergekoelde printkop van de dddrop RAPID ONE

Vloeistofkoeling

Er zijn een tal van irritaties die kunnen optreden bij het 3D printen. Wat dacht je van een vastlopende extruder, waardoor het geprinte model de prullenbak in kan en de gebruikte uren voor niets zijn geweest? Met de nieuwe innovatie van de RAPID ONE, namelijk een volledig 3D metaal geprint koelsysteem, is de kans op een te warme extruderkop verleden tijd. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een vloeistofsysteem die buiten de machine gekoeld wordt, blijft de extruderkop op een stabiele en gecontroleerde temperatuur. 

Snelheid

De snelheid van een 3D printer benaderen wij vaak aan de hand van hoeveel gram materiaal per uur er geprint kan worden. De hoeveelheid materiaal per tijdseenheid, oftewel het aantal gram per uur, is bij de dddrop RAPID ONE aanzienlijk geoptimaliseerd. Dit wordt op verschillende manieren bereikt:

  • De keuze in nozzlediameter, oplopend tot wel 1 millimeter.
  • De snelheidsverhoging van de extrusie, oftewel: het aantal millimeters materiaal die de 3D printer per seconde kan extruderen.
  • De snelheidsverhoging van de XY bewegingen, oftewel: de snelheid die de extruder bereikt om van punt A naar B te komen. 

Door deze drietal optimalisaties is de tijd van idee naar uiteindelijk 3D geprint model nog nooit zo kort geweest.

 

Schaalbaar frame

Wat deze 3D printer nog meer uniek maat ten opzichte van de medespelers is het frame. Deze is namelijk schaalbaar in grootte. Verwacht je veel kleine en relatief lage producten te 3D printen? Dan zal jouw dddrop RAPID ONE verschillen ten opzichte van een gebruiker die juist de hoogte wilt benutten.

De nieuwe dddrop RAPID ONE kent als basis een bouwvolume van 300 bij 300 bij 300 mm in XY en Z richting. Deze is in alle richtingen op te schalen met groottes van 150 mm.

 

de RAPID ONE is schaalbaar
Foto: De RAPID ONE in de productiehal van dddrop

 

Uitwisselbare extruderkop

De extruderkop is een essentieel onderdeel in een 3D printer. Wanneer een onderdeel vervangen zou moeten worden, denk hierbij aan de nozzle, werkt dit het prettigst wanneer dit buiten de machine zelf vervangen kan worden. Met dit gebruiksgemak in gedachte is de nieuwe extruderkop ontstaan. Binnen één minuut is de complete constructie uit te wisselen voor dezelfde of een compleet nieuwe variant. 

 

Geavanceerde bedleveling

De RAPID ONE kent zowel een mechanische als een softwarematige bedleveling. De mechanische bedleveling werkt als volgt: het verwarmde printbed beweegt over drie as-spindelcombinaties. Drie motoren in de Z-richting zorgen ervoor dat iedere spindel onafhankelijk bijgesteld kan worden, totdat het oppervlak volledig horizontaal staat. Daarnaast kenmerkt de RAPID ONE zich met een softwarematige bedleveling. Een sensor in de extruderkop meet volledig automatisch 49 punten op het verwarmde printbed. Eventuele toleranties worden op deze manier opgemeten en opgeslagen in het geheugen van de dddrop 3D printer. Met behulp van beide principes heeft de machine volledige controle en heeft u gegarandeerd een perfecte eerste 3D printlaag.

 

Geconditioneerde ruimte met HEPA filter

Ontzettend vervelend, 3D prints die halverwege het proces kromtrekken of delamineren. Dit wordt vaak veroorzaakt door een te koude omgevingstemperatuur. Om alle kunststoffen stabiel te kunnen 3D printen heeft de RAPID ONE een geconditioneerde printruimte. Dit betekent dat er een stabiele temperatuur ontstaat in de ruimte waar 3D geprint wordt. Wanneer de temperatuur te hoog dreigt te worden, zorgt het ventilatiesysteem er voor dat de ruimte terug gekoeld wordt naar de ingestelde waarde.

Dankzij de filters die zijn aangebracht aan de achterzijde van de dddrop RAPID ONE, zullen uitgaande dampen van het 3D printproces worden gefilterd.

 

filament haspels
Foto: Een filament haspel voor het printen van je ontwerp

 

Filamenthaspels

Een filamenthaspel is het materiaal waar je mee 3D print. Wij bieden diverse materiaal hoeveelheden aan. Zo kun je standaard kiezen voor 1 kg, 4,5 kg en 8,5 kg filamenthaspels. Dit geldt voor alle materiaalsoorten van dddrop. Iedere tussenliggende hoeveelheid kan klant specifiek besteld worden. Heb je een specifieke kleur in gedachte? Dat komt goed uit, want iedere RAL-kleur is leverbaar!

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant