Selecteer een pagina
Home > Actueel > Maak kennis met Stef Kohlmann, onze veelzijdige engineer

Maak kennis met Stef Kohlmann, onze veelzijdige engineer

27/10/2022

Als CAD2M klant heb je onze Support Engineer vast al eens aan de telefoon gehad via de Helpdesk. Al meer dan 3,5 jaar helpt, echte Achterhoeker, Stef met veel plezier onze klanten met vragen (weer) op weg. Maar dat is zeker niet het enige waar Stef zijn dagen mee vult. Tijd om eens echt kennis te maken Stef, onze veelzijdige engineer!

‘Engineers zijn altijd werkzaam in de techniek, maar dan in de breedste zin van het woord. Van software, tot staalbouw en van bouw tot industrie; overal worden engineers ingezet om technische oplossingen te ontwikkelen.’

Engineer in hart en nieren

We mogen wel stellen dat Stef een echte engineer is, bovenstaande kunnen we bijna allemaal afvinken. Dat komt niet alleen in zijn werk tot uiting. Het afgelopen jaar heeft hij met hart en ziel zijn eigen, gekochte huis compleet verbouwd. “Gelukkig ben ik nu bouwvakker af en gaat het stylen en inrichten beginnen. Dit vind ik leuk om te doen, bovendien kan ik mijn hobby als houtbewerker goed inzetten. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen balustrade ontworpen en gemaakt. Natuurlijk eerst getekend in SOLIDWORKS en daarna zelf gemaakt van eikenhout.”

Balustrade Stef Kohlmann
Jaap CAD2M

Geen jongensdroom

Hoe Stef een engineer is geworden, is eigenlijk een beetje toeval. Op zijn 16e had hij geen idee en begon aan de MTS werktuigbouwkunde. Hier leerde Stef met onder andere conventioneel draaien en frezen. Toen geen idee hebbende dat hij zoveel jaar later CAD2M klanten zou gaan helpen, die machinaal draaien en frezen via CNC software. Daarover later meer.

Na de MTS was Stef nog niet uitgestudeerd, hij ging naar de HTS in Enschede en volgde een gecombineerde opleiding Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerp. Dus echt het technische tekenen en berekenen gecombineerd met vormstudies. Vooral het projectmatig samenwerken en een product van begin tot eind engineeren vond Stef leuk om te doen.

Breed georiënteerd

Na de opleiding begon Stef bij een engineering bureau, waar hij voor derden aan het werk ging. Ze zaten bij CAD2M in het pand en toen het bureau zijn werkzaamheden staakte kwam de vraag of Stef zijn kennis en kunde niet met de CAD2M klanten wilde delen. Stef maakte de overstap. “Als bureau engineer duik je echt ergens de diepte in, terwijl ik me juist graag breed oriënteer. Op de helpdesk gaat het continu de andere kant op en dat houdt mij juist geprikkeld.”

Verbeterproces

“Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. In de afgelopen jaren bij CAD2M heb ik veel geleerd, mocht ik veel dingen oppakken en was er een gezellige ontspannen sfeer. Het zit in mijn aard om altijd alles te willen verbeteren. Gelukkig krijg ik daar ook echt de kans voor. Zo heb ik samen met een collega het Helpdesk Portal opgezet, wat inmiddels een goed lopend systeem is. Inmiddels hebben we ook al meer dan 200 actieve gebruikers die binnen ons ticket portaal inloggen. Die klanten hebben ook toegang tot de Knowledge Base waar al meer dan 100 artikelen in staan, die klanten snel op weg kunnen helpen. Win-win; het scheelt ons wellicht een ticket en de klant is meteen geholpen. Dit is echt weer dat projectmatige wat ik zo leuk vind, naast het helpen van klanten.” 

Jaap CAD2M

Overstap richting CAM

Het Helpdesk Portal was zeker niet de enige uitdaging van het afgelopen jaar. Stef begon als Support Engineer CAD/PDM, dus SOLIDWORKS en producten maar ondersteunt de Helpdesk inmiddels ook op CAM (SolidCAM) gebied: “Het draaien en frezen begon toch weer te kriebelen, ik zag het hele dagen om me heen. Waar ik tijdens mijn opleiding echt met de hand heb leren draaien en frezen, mag ik het nu computergestuurd (CNC) aansturen. 

Natuurlijk moest ik nog wel wat bijleren. In het laatste jaar voor zijn pensioen mocht ik de fijne kneepjes van het vak leren van oudgediende Aloys Heutink, ook wel ‘opa CAM’. Bijzonder om te zien dat hij nog zo leergierig is en boordevol energie om mij enthousiast te maken voor het vak.”

Toekomst

Het is wel duidelijk dat Stef een echte aanpakker is en er geen uitdaging voor hem te gek is. Als we hem vragen hoe hij de toekomst voor hem ziet geeft hij aan zich nog verder te willen ontwikkelen op CAM gebied. Stef hoopt binnenkort zijn eigen product te tekenen in SOLIDWORKS en dat dan zelf te frezen in het CAD2M Technology Center op de Acura 65 aangestuurd door SolidCAM natuurlijk. “Het liefst maak ik dan iets wat ik in een houtbewerking ontwerp kan plaatsen, dan komt voor mij echt alles samen.”

Daarnaast ziet hij dat de ontwikkelingen op de helpdesk ook doorgaan: “We zijn echt als team bezig om alles zoveel mogelijk te optimaliseren. Onder andere het Helpdesk Portal zullen we blijven ontwikkelen. Stiekem hoop ik op den duur eigenlijk iets minder te gaan werken en meer met mijn hobby bezig te gaan. Het maken van mooie dingen van hout, misschien zelfs wel op een eigen houtfreesmachine.” Het bloed kruipt…..

Jaap Meeting CAD2M
bert CAD2M

Leuk dat deze CAD2M update je interesse heeft gewekt

Geen vraag is ons te gek! Neem contact met ons op en we vertellen je alles over ons en onze oplossingen. Gaan wij samen groeien?

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

Foutmelding update SOLIDWORKS 2024
Bug in SOLIDWORKS 2024 update

Bug in SOLIDWORKS 2024 update

Er is een bug aangetroffen in de SOLIDWORKS 2024 update, waardoor klanten die hun standalone licentie(s) willen updaten, mogelijk een foutmelding krijgen en de software niet meer kunnen openen. Dit is gelukkig eenvoudig te omzeilen met de juiste stappen. Lees hier hoe je dat doet.