Selecteer een pagina
Home > CNC verspanen
CNC verspanen met CAD2M

CNC verspanen

Wellicht ben je al bekend met het ontwerpen van je product met een CAD oplossing, zoals SOLIDWORKS. Maar hoe produceer je dat ontwerp eigenlijk? En hoe richt je het proces van produceren zo efficient mogelijk in? Er is veel bekend over verspanen en CAD – CAM software, maar al die informatie zorgt misschien ook wel voor de nodige verwarring. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

Wat is CNC verspanen?

Wat is CNC verspanen?

De term verspanen wordt voornamelijk toegepast in de metaalbewerking. Maar wordt ook gebruikt voor het bewerken van hout, kunststof en andere materialen. Er zijn verschillende methodes om te verspanen, maar de twee meest gebruikte technieken zijn frezen (milling) en draaien (turning). 

CNC draaien en frezen

Wanneer we spreken van CNC draaien, staat het gereedschap stil en draait het materiaal tegen de beitel aan, om het te vormen tot eindproduct. Een andere verspanende bewerking is frezen, waarbij het het gereedschap juist tegen het materiaal aan draait,  om kleine deeltjes (spanen) te verwijderen.

CNC, oftewel ‘Computer Numerical Control’ betekent dat een draai of freesbank wordt aangestuurd door middel van een code (ook wel de G-code of NC-programma genoemd). De code kan handmatig- of aan de hand van een CAD – CAM systeem worden geprogrammeerd.

CNC draaien en frezen

CAM Consultants

Programmeren van een NC-programma

Zoals eerder gezegd is er een code nodig, om de machine aan te sturen. Een NC-programma (de G-code) kun je handmatig maken, en invoeren in je draai- of freesmachine om het product te produceren. Het is ook mogelijk, en bovendien efficiënter om een NC-programma met een CAM oplossing te genereren.

Nadat je een product hebt ontworpen in je CAD omgeving, voer je met een CAM oplossing die geïntegreerd is in CAD oplossing, een aantal gegevens in. Een aantal voorbeelden zijn: de machine, het uitgangsmateriaal, de gereedschappen, machine parameters en de gewenste draai- of frees strategie. De CAM oplossing genereerd op basis van je model en deze gegevens het NC-programma, welke je vervolgens kunt inladen in de machine.

Programmeren van een NC-programma
Een passende post processor

Een passende post processor

Er bestaan zeer veel verschillende draai- en freesbanken, of andere bewerkingscentra, die niet allemaal hetzelfde NC-programma kunnen omzetten tot de juiste bewerkingen (gereedschapsbanen). Met een post-processor maak je de vertaling voor de machine, zodat laatstgenoemde begrijpt wat er precies weggehaald moet worden van het startmateriaal. Het maken van een post processor is dan ook een belangrijk onderdeel tijdens het CNC verspanen.

Wanneer het NC-programma is gegenereerd en een passende post processor is gemaakt kan de operator het ruwe materiaal in de machine plaatsen. Het programma wordt gestart en daarbij begint het draai- of freesproces.

Bekijk hier verschillende CAM oplossingen >

Op zoek naar de juiste CAM oplossing?

Wil je starten met het genereereren van een NC-programma, door middel van een CAM oplossing? Er zijn meerdere mogelijkheden en opties, zodat je uiteindelijk een oplossing kiest die aansluit op jouw productie.

Meer over CAM

Zo ga je aan de slag

Het efficienter inrichten van je verspaanproces begint uiteindelijk met het kiezen van de juiste CAM oplossing. Hieronder zie je terug wat wij als CAD2M zijnde, op het vlak van Manufacturing te bieden hebben.

Wil je programmeren met een CAM oplossing?

Wij helpen je graag ontdekken wat je nodig hebt om je productieproces verder te optimaliseren. Neem daarvoor gerust contact met onze experts op.

Contact met CAD2M'er

Verspanen met Slagman Groep

Verkorten van de doorlooptijd

Programmeren met een CAM oplossing kan de doorlooptijd in je productie verkorten. We gingen langs bij Slagman Groep. Zij maken gebruik van SolidCAM’s iMachining, een module die de freesbanen berekend, waardoor fouten gereduceerd worden en de doorlooptijd daalt.

Bekijk de video