Selecteer een pagina
CNC verspanen met CAD2M

CNC verspanen

Hoe produceer je het ontworpen product? En hoe richt je het proces van produceren zo efficiënt mogelijk in? Er is veel bekend over verspanen en CAD-CAM software, maar al die informatie zorgt misschien ook voor de nodige verwarring. Op deze pagina vertellen we je graag alles over CNC Verspanen.

Wat is CNC verspanen?

CNC verspanen is een productieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van door de computer aangestuurde machines. CNC staat voor Computer Numerical Control, wat betekent dat een draai- of freesbank wordt aangestuurd door middel van een code (ook wel de G-code of NC-programma genoemd). De code kan handmatig- of aan de hand van CAD-CAM software worden geprogrammeerd.

Er zijn verschillende methodes om te verspanen, maar de twee meest gebruikte technieken zijn: CNC draaien (turning) en CNC frezen (milling). In het artikelFrezen is een vak vertelt CAD2M’er Robin alles over CNC draaien en frezen.

Wanneer we spreken van CNC frezen, draait het gereedschap tegen het stilstaande materiaal om kleine deeltjes (spanen) te verwijderen. Bij CNC draaien staat juist het gereedschap stil en draait het materiaal tegen de beitel aan, om het te vormen tot eindproduct.

Afbeelding: Machine simulatie van de Acura 65 in SolidCAM

Een geïntegreerde CAD/CAM oplossing

tHet productontwikkelingsproces scheiden we in twee soorten processen: het ontwerpproces (CAD) en het fabricageproces (CAM). Wanneer deze twee processen optimaal met elkaar communiceren, noemen we dat een geïntegreerde CAD/CAM oplossing. Een geïntegreerde oplossing zoals SOLIDWORKS en SolidCAM brengt veel voordelen met zich mee. SolidCAM genereert op basis van het SOLIDWORKS model een NC-programma, welke direct kan worden ingeladen in de CNC machine.

Procesoptimalisatie met CAM

CAD2M’ers Jurriën en Nick leggen je in dit webinar alles uit over het optimaliseren van processen met behulp van CAM. Zo komt de integratie met CAD aan bod en vertellen ze meer over het automatisch afbramen van producten.

Bekijk het webinar
Procesoptimalisatie met CAM

CAD/CAM bij WILA

WILA ontwikkelt en produceert klemsystemen en gereedschappen voor kantpers bouwers en gebruikers. Het ontwikkelingsproces begint ook bij hen met het ontwerpen van het idee in SOLIDWORKS en eindigt bij de productie. We spraken met Gerard Slootman, Proces Engineer bij WILA, over deze processen en over de CAD- en CAM software die zij gebruiken.

Lees het verhaal van WILA >

CNC Software

Het programmeren van een NC-programma met CNC software kan behoorlijk complex zijn. Iedere oplossing is anders en heeft zijn eigen specialiteiten. Daarom is er niet voor iedere organisatie één CAM oplossing, maar dien je goed te kijken naar wat voor jouw productie de beste optie is.

Naast SolidCAM bieden wij ook InventorCAM en DCAMCUT. CAD2M helpt je graag met je keuze voor de beste CAM oplossing.

Bekijk al onze CAM oplossingen >

Bespreek jouw uitdaging

Met alleen de beste software ben je er natuurlijk niet. Dat weten wij bij CAD2M als geen ander. CAD2M’er Wesley staat je graag te woord over jouw CAD-CAM omgeving.

Maak een afspraak

Een passende post processor

Een post processor is de vertaler tussen de CAM output en de CNC machine. Er bestaan namelijk zeer veel verschillende draai- en freesbanken, of andere bewerkingscentra, die niet allemaal hetzelfde NC-programma kunnen omzetten tot de juiste bewerkingen (gereedschapsbanen). Met een post processor maak je de vertaling voor de machine, zodat laatstgenoemde begrijpt wat er precies weggehaald moet worden van het startmateriaal.

Lees en ontdek snel meer over de functie van een post processor en hoe CAD2M hiermee te werk gaat.

Alles over de post processor >

Afbeelding: CADM’er Aloys werkt aan een post processor

SolidCAM

SolidCAM is onze meest uitgebreide, volledig geïntegreerde CAM oplossing. Schakel razendsnel vanuit het 3D ontwerp naar het genereren van freesbanen. Met SolidCAM…

  • maak je snel en eenvoudig een NC programma op basis van het 3D model;
  • produceer je variërende producten, zowel eenvoudig prismatisch als complex werk;
  • belast je het gereedschap optimaal;
  • verkort je de doorlooptijd in je productie.

Ontdek alle mogelijkheden van SolidCAM. Van 3- en 5 assige modules tot iMachining. Maar óók hoe je met deze krachtige CAM oplossing jouw Mill-Turn machine programmeert.

Alles over SolidCAM >

SolidCAM

ALBUCO maakt gebruik van SolidCAM

Voor het produceren van hun sandwich panelen maakt ALBUCO onder meer gebruik van SolidCAM. Om het ontwerpproces wat hier voorafgaand te automatiseren maken zij ook gebruik van een product configurator. Marco Halfman, directeur bij ALBUCO geeft in de video hiernaast aan dat de klant eigenlijk rechtstreeks de CNC machine aanstuurt. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het hele klantverhaal hiernaast.

Wat is iMachining?

Aan de hand van een gepatenteerd algoritme, genereert de technologie van iMachining unieke freesbanen, voedingen en snelheden. Je verspaant efficiënter door de unieke gereedschapsbanen en met een constante belasting op het gereedschap. Hierdoor slijt het gereedschap minder en wordt de productiviteit verhoogd. Op deze pagina ontdek je alles over deze technologie en de voordelen hiervan.

Ontdek de module iMachining >

Afbeelding: iMaching simulatie op SolidCAM

Ons bewerkingscentrum

De Hedelius Acura 65 is ons eigen bewerkingscentrum en onderdeel van CAD2M’s Technology center. We ontwikkelen onszelf ook in verspanen door middel van CNC aansturing, doordat we intern praktijkervaring op doen. Hierdoor brengen we onze kennis over CAM en de praktijk dichter bij elkaar. Wij streven ernaar om de verspaner nóg beter te begrijpen, zodat we meer kennis kunnen overdragen.

Ontdek het bewerkingscentrum >

Aansturen van een Mill-Turn machine

Twee verschillende bewerkingstechnologieën samenbrengen in één machine mét CNC aansturing? Dat is mogelijk wanneer je in het bezit bent van een Mill-Turn machine. Door draaien en frezen te combineren, bewerk je de producten op één machine en in één opspanning. Om het maximale uit je Mill-Turn machine te halen, dien je in het bezit te zijn van een goede post processor en de juiste (CAM) oplossing.

Lees alles over Mill-Turn >

Afbeelding: Een Mill-Turn machine aansturen met SolidCAM

Met welke uitdaging kunnen wij jou helpen?