Selecteer een pagina

Product Configureren

Ontwikkel je een product dat door verschillende opties en keuzes telkens nét even iets is dan de vorige order? Je vraagt je af hoe je hiermee om moet gaan. Want als engineer wil je zoveel mogelijk herhalend werk elimineren om creatief bezig te kunnen zijn. En als organisatie wil je doorlooptijden kort houden en kosten reduceren. Je product configureren met een product configurator biedt uitkomst.

Wat is configureren?

Een product bestaat meestal uit verschillende basiselementen, zoals vorm, kleur en materiaal. Configureren betekent het samenstellen van een op maat gemaak product, op basis van de vooraf gedefinieerde basiselementen. Hierbij kan je als maakbedrijf eventueel de mogelijkheid bieden om klantspecifieke wensen toe te voegen.

Wanneer je een product configureert, werk je volgens het Configure To Order principe. Over dit onderwerp hebben we een artikel geschreven in ons kenniscentrum.

Bekijk het webinar ‘Wat is configureren?’

Wat is configureren en is mijn product configureerbaar? Hierboven heb je er al een beetje over kunnen lezen, maar we hebben ook een CAD2M webinar over dit onderwerp gemaakt. CAD2M’er Ard-Jan legt samen met zijn collega Henry in 20 minuten haarfijn de basis van configureren uit.

Webinar bekijken

Voor wie is een product configurator relevant?

Dat zijn met name de bedrijven die een product maken dat in essentie hetzelfde is, maar telkens toch net even iets anders. Want wanneer dat zo is, is de engineer veel bezig met het uitvoeren van herhalende werkzaamheden. Door het product (al dan niet deels) configureerbaar te maken, worden deze handelingen geëlimineerd. Het ontwikkelproces wordt verder geautomatiseerd. Het gevolg hiervan? Pure tijdwinst, waardoor de engineer zich kan focussen op innovatie.
Wat is een product configurator?

In het verleden heeft CAD2M bij één van onze klanten een bijdrage geleverd in de stap van 2D naar naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie. Ontdek meer over het project en lees het hele artikel.

Is mijn product configureerbaar?

Je vraagt je nu misschien af met welke producten je kunt configureren. En dan vooral of jouw product configureerbaar is. In principe is ieder product configureerbaar. En mocht het te complex zijn, is er altijd wel een deel van het eindproduct configureerbaar. Bedenk vooraf wel wat je met het configureren van je product wilt bereiken. Tijdens het webinar ‘Wat is configureren en is mijn product configureerbaar?’ vertellen we meer over conigureerbare producten.

Voorbeeld van een configureerbaar product

Als voorbeeld voor een configureerbaar product hebben we een fiets. De eindgebruiker kan kiezen uit drie verschillende kleuren, twee verschillende soorten trappers en drie verschillende sturen. Ongeacht de combinatie blijft het eindproduct een fiets, met dezelfde vorm en functie. Toch zijn er met deze mogelijkheden 18 verschillende combinaties – en dus eindproducten – te maken.
DriveWorks Configurator

Voordelen van een product configurator

Wanneer je kiest voor het inzetten van een product configurator om je product (of onderdelen daarvan) te configureren, profiteer je van verschillende voordelen:
 • Je automatiseert verschillende processen omtrent 3D ontwerpen. Je genereert namelijk automatisch de nodige (technische) tekeningen, specificaties en zelfs 3D CAD modellen op basis van de configuratiekeuzes. Dit bespaart de aanzienlijk veel tijd en moeite omdat handmatige aanpassingen beperkt blijven.
 • Je reageert sneller op specifieke klantvragen en -behoeften. Dat heeft te maken met dat het product in grote lijnen gestandaardiseerd is.
 • Je vermindert het aantal menselijke fouten wat zorgt voor een hogere kwaliteit van de eindproducten. Maar ook dat er minder tijd wordt besteed aan correcties.
 • Een product configurator zorgt voor consistentie in de producten, omdat het gebaseerd is op vooraf gedefinieerde regels en opties. Dit helpt bij het handhaven van de merkstandaarden en kwaliteitscontrole.

Geautomatiseerd ontwerpproces bij ALBUCO

ALBUCO maakt gebruik van diverse oplossingen binnen het productontwikkelingsproces. In de video hiernaast zie je hoe een configurator ervoor zorgt dat (delen uit) het ontwerpproces worden geautomatiseerd.

Efficiëntie boost: zo realiseert Metaflex tijdwinst in ontwerpen

CAD2M’er Taco reist af naar Metaflex, specialist in luchtdichte deuren en deursystemen. Hoe leveren zij maatwerk, maar houden ze tegelijkertijd de ontwerptijden kort? Lees het hele verhaal of bekijk de video.

De product- en sales configurator

Wat heb je naast een configureerbaar product verder nog nodig? Een product configurator, wellicht in combinatie met een sales configurator. Met een product configurator genereer je het product op basis van de door jou gestandaardiseerde basiselementen. Met een paar klikken op de knop verschijnt het gewenste eindproduct in SOLIDWORKS. Daarnaast genereer je direct de juiste werktekeningen en andere benodigde documenten, zoals stuklijsten.

Naast een product configurator is het ook mogelijk om een configurator te ontwikkelen voor verkoopteams, agenten en dealers. Dit noemen we een sales configurator. Als verkoper configureer je op basis van de wensen van de klant het eindproduct. Je laat de klant direct een visualisatie zien van het eindproduct. Dit versnelt automatisch het verkoopproces.

Product configuratie met DriveWorks Xpress, Solo en Pro

Je bent op de hoogte van het begrip configureren en het lijkt er sterk op dat jouw product zeer goed te configureren is. Wat heb je dan nog nodig? Je raadt het al… een product configurator! We noemen een product configurator ook wel Design Automation Software.

Wij als CAD2M leveren de oplossing van DriveWorks en hebben hierin een drietal opties: Xpress, Solo en Pro. Het mooie hiervan is dat je als maakbedrijf alleen aanschaft wat je nodig hebt. En maak je al gebruik van SOLIDWORKS 3D CAD? Dan maak je kosteloos gebruik van DriveWorks Xpress. Je ziet hier hoe je DriveWorks Xpress activeert.

Na DriveWorks Xpress is DriveWorks Solo de eerste betaalde versie van DriveWorks. Uiteraard betekent dat je met Solo meer configuratie- en automatiseringsmogelijkheden hebt dan met Xpress.

Sales configurator

Ben je op zoek naar een configuratie tool ter ondersteuning van je verkoopmedewerkers? Dan dien je een sales configurator te ontwikkelen. DriveWorks Pro, het meest uitgebreide pakket, biedt deze mogelijkheid. Daarnaast kun je met Pro een configurator in de browser ontwikkelen én producten, bestanden, e-mails automatisch genereren terwijl je ondertussen andere werkzaamheden doet.

DriveWorks Solo Training CAD2M

Kortom, met de Design Automation Software van DriveWorks in combinatie met CAD2M…

 • bespaar je tijd binnen je engineering processen;
 • verlaag je de kosten van op maat gemaakte ontwerpen;
 • automatiseer je wederkerende werkzaamheden;
 • versnel je de doorlooptijd van het product;
 • houd je meer tijd over voor innovatie;
 • stel je verkoopteams in staat om het product direct te visualiseren en offertes te generen.

 

Bekijk de video

Producten configureren bij Vogel’s Products

CAD2M’er Arno gaat bij Vogel’s langs, om te praten over de product configurator van DriveWorks. Deze oplossing levert hen onder meer kostenreductie op. Hoe? Dat vertellen ze graag zelf.

Producten configureren in de cloud

De software industrie maakt een enorme ontwikkeling door. We gaan met z’n allen van een licentie in bezit naar een wereld waarin we software inzetten als een service (SaaS). De software die je gebruikt, worden aangeleverd via het internet. Voordelen zijn dat het snel te implementeren is, maar ook schaalbaar is. Bovendien heb je toegang tot je oplossing via verschillende devices en vanaf andere locaties. Maar hoe zit dat met het configureren van een product?

Met ENOVIA in de cloud, een app binnen het 3DEXPERIENCE® platform van Dassault Systèmes, is het mogelijk om je product te configureren in de cloud. Binnen de ENOVIA applicatie zijn er drie disciplines die je als maakbedrijf realiseert, namelijk:

 • het maken van een bedrijfsmodel en planning;
 • het managen van de productkwaliteit;
 • het configureren van producten en het beheren van configuraties.
standaardisatie webinar

CAD2M Webinar ‘Standaardisatie en configuratie management’

Om je product te configureren, dien je standaarden aan te brengen in je product. Twee CAD2M’ers laten je zien hoe je hiermee om gaat binnen het 3DEXPERIENCE platform. Het webinar is voor iedereen toegankelijk en je ontvangt na inschrijving de link per e-mail.

Webinar bekijken

Product configurator implementeren met een ERP-koppeling

Wanneer je het configureren van je product als kans ziet voor je organisatie gaan we graag het gesprek met je aan. Samen is bij CAD2M ook echt samen. Daarom bekijken we eerst wat er standaard is aan het product dat je wilt configureren, maar ook wat speciaal blijft aan je product en wat dus geëngineerd moet worden.

We nemen je stapsgewijs verder mee in dit proces en installeren de software bij je. We kijken hoe de processen voor de implementatie bij je lopen en onderzoeken in hoeverre we de configurator kunnen koppelen met andere software, zoals het ERP-systeem.

Tijdens de installatie, implementatie en integratie met andere software nemen we het werk niet van je over. We zitten naast je en begeleiden je tijdens dit proces. Hierdoor bouw je zelf de kennis op die je nodig hebt. Het is ook mogelijk om CAD2M de configurator voor je te laten bouwen en implementeren. Vraag ons daarvoor naar de mogelijkheden.

Lees alles over ons implementatietraject >

De configurator van DriveWorks bij MHB

Lees het verhaal

Direct offertes, tekeningen en specificatielijsten genereren. Daarover vertelt Michel van Kerkhof, Hoofd Innovatie bij MHB. “Alles gaat gewoon veel sneller. Met DriveWorks zijn al onze documenten in een uur klaar, terwijl dit eerder wel langer dan vier weken kon duren, afhankelijk van hoe druk we het hadden”.

Haal het maximale uit jouw product configurator

Je hebt een configureerbaar product én een configurator. Alles is geïnstalleerd en geïmplementeerd en ook je eerste onderdelen zijn al gedefinieerd en gestandaardiseerd. De zaak is nu om je ontwikkelproces door middel van configuratie steeds verder te optimaliseren. Daarom heeft CAD2M een aantal trainingen in het leven geroepen, namelijk:

 • de Training DriveWorks Solo;
 • de Training DriveWorks Pro Essential;
 • de Training DriveWorks Pro Advanced;
 • de Training DriveWorks Pro Sales Configurator.

Klik hier voor meer informatie over onze trainingen >

De training DriveWorks Solo leert je de basis van het configureren van je product in DriveWorks. De Training DriveWorks Pro Essential is gericht op hen die meer willen weten over de essentiële functionaliteiten van DriveWorks Pro, te beginnen met de mogelijkheden omtrent automatisering. 

driveworks
De Training DriveWorks Pro Advanced is toegespitst op hen die de geavanceerde functionaliteiten van DriveWorks Pro willen beheersen, zoals het automatisch configureren van SOLIDWORKS modellen.
Tijdens de Training DriveWorks Pro Sales Configurator leren we verkoopmedewerkers, dealers en agenten hoe zij de sales configurator van DriveWorks optimaal benutten en te gebruiken als verkoopmiddel.

Met welke uitdaging kunnen wij jou helpen?

Heb je een specifieke vraag omtrent het configureren van producten? Zit je nog met vragen over het onderwerp óf wil je een keer een demonstratie zien? Laat het ons dan weten. We helpen je graag.