Selecteer een pagina
Wat zijn de voordelen van een product configurator?

CPQ Software

Configure, Price en Quote. Dat is waar de afkorting CPQ voor staat. Maar in welke context hebben deze begrippen met elkaar te maken? En waarom kies je als maakbedrijf voor het begrip CPQ? Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

Wat is CPQ?

Zoals eerder beschreven staat CPQ voor Configure, Price en Quote. Drie op zichzelf staande begrippen, die toch één adem worden genoemd. De term verwijst namelijk naar software. Software die (maak)bedrijven helpt bij het nauwkeurig configureren van een product, het weergeven van een bijbehorende prijs en het genereren van een gedetailleerde offerte, op basis van het geconfigureerde product. Wanneer we het hebben over CPQ, bedoelen we dus eigenlijk CPQ software.

Wanneer is CPQ software relevant?

CPQ software stelt organisaties in staat om een offerte te genereren op basis van een geconfigureerd product. Dat is ontzettend relevant voor organisaties die bijvoorbeeld werken met verkoopteams en distributeurs. Zij kunnen het product configureren aan de hand van de specifieke klantwens. Met behulp van een preview in 3D heeft men meteen een goed beeld van deze order. Met slechts een paar muisklikken ontvangt de klant een offerte op maat en staat een order in de wacht. Geeft de klant akkoord? Dan kan de order meteen verwerkt worden.

CPQ software is dus relevant voor bedrijven die een product ontwikkelen en vermarkten. Streef je ernaar om processen te automatiseren? Dan is investeren in CPQ software een overweging waard!

Voordelen van CPQ software

Een van de grote voordelen van CPQ software is dat je de tijd reduceert die gepaard gaat met het ontwikkelen van je product en het maken van een op maat gemaakte offerte. Tegelijkertijd verminder je ook fouten, doordat je processen tussen verkoop en het maken van de order automatiseert. Je verkort en verbetert dus de verkoopcyclus. Verkopers kunnen zich meer richten op verkoopactiviteiten in plaats van administratieve taken.

Een ander voordeel is de nauwkeurigheid en consistentie van de CPQ software. Bij het implementeren van de software voer je configuratie regels en prijsstellingen door. Wanneer je vervolgens een product configureert, is de output altijd betrouwbaar. Als extra check zie je vaak een visuele weergave tijdens het configuratieproces. De keuzes die je maakt worden in real-time bijgewerkt en weergegeven.

Wanneer je kiest voor CPQ software, is het aan te bevelen om een oplossing te kiezen die een integratie heeft met de CAD oplossing die je gebruikt. Dit versnelt het proces van het doorvoeren van maatwerk. Het kan namelijk zijn dat je klant een aanpassing wilt op het geconfigureerde product.

Bekijk het webinar ‘Wat is configureren?’

Misschien valt het onderwerp CPQ een beetje uit de lucht en wil je eerst meer weten over configureren. Dan is dit webinar interessant voor jou! CAD2M’ers Henry en Ard-Jan leggen haarfijn de basis van configureren aan je uit.

Webinar bekijken

DriveWorks CPQ software

Bij CAD2M zijn we bekend met de CPQ software van DriveWorks. Deze oplossing kent een integratie met SOLIDWORKS 3D CAD, maar ook met het ERP- of CRM systeem dat je gebruikt. Hierdoor verbind je zowel de engineering- en productieafdeling als de inkoopafdeling aan het verkoopproces. Hierdoor ben je snel, nauwkeurig en klantgericht in je offerte- en ontwikkelproces.

DriveWorks Pro Advanced Training CAD2M
DriveWorks onderscheidt zich ten opzichte van andere aanbieders tevens met de mogelijkheid om webgebaseerde configurators te bouwen, die volledig naar eigen wens worden ingericht. Ook richt je geheel naar eigen wens een workflow in die meldingen verzendt, goedkeuringen vraagt én alle bijbehorende documenten, zoals werktekeningen, aanmaakt. Gedurende het gehele proces houdt de workflow alle betrokkenen op de hoogte met notities, alerts, e-mails en rapporten.

Je kunt er ook voor kiezen om de offerte en/of andere informatie, zoals werktekeningen, geautomatiseerd naar de klant te sturen. Op deze manier heeft de klant direct over alle informatie beschikking en kan hij of zij snel een beslissing maken.

Verschillende configuratoren

De ‘C’ in CPQ staat voor Configure. Om te kunnen configureren heb je een configureerbaar product nodig, maar ook een configurator. Zo is er binnen de software van DriveWorks een product configurator en een sales configurator, maar kun je beide configuratoren ook combineren.

Met een product configurator genereer je het product op basis van de door jou gedefinieerde en gestandaardiseerde elementen. Je voert een aantal variabelen in en de configurator genereert de gewenste 3D CAD bestanden, werktekeningen en andere benodigde documenten, zoals stuklijsten.

Het is ook mogelijk om een sales configurator te ontwikkelen. Deze is vanzelfsprekend geschikt voor verkoopteams, agenten en dealers. De sales configurator lijkt misschien op de CPQ configurator, maar toch dienen beide verschillende doelen in het verkoopproces. Een sales configurator richt zich namelijk ook op het configureren van producten, terwijl CPQ software een meer omvattende oplossing is die ook prijsbepalingen en het creëren van offertes omvat. CPQ voegt dus eigenlijk lagen toe aan de product- en sales configurator.

CPQ software in de cloud

De CPQ software van DriveWorks is geen cloud oplossing. Wel is het zo dat je kunt beginnen met het configureren van producten met ENOVIA in de cloud, een app binnen het 3DEXPERIENCE® platform. Binnen de ENOVIA applicatie zijn er drie disciplines die je als maakbedrijf realiseert, namelijk:

  • het maken van een bedrijfsmodel en planning;
  • het managen van de productkwaliteit;
  • het configureren van producten en het beheren van configuraties.
standaardisatie webinar

CAD2M Webinar ‘Standaardisatie en configuratie management’

Om je product te configureren, dien je standaarden aan te brengen in je product. Twee CAD2M’ers laten je zien hoe je hiermee om gaat binnen het 3DEXPERIENCE platform. Het webinar is voor iedereen toegankelijk en je ontvangt na inschrijving de link per e-mail.

Webinar bekijken

Implementeren van CPQ software

Waarmee helpen we jou?

Daar vertellen Paul Grolle, Danny Sijkens en Ralf Leenders van Vogel’s Products samen met CAD2M’er Arno meer over. Vogel’s Products B.V. ontwikkelt TV wandsteunen en videowalls. Bij de ontwikkeling hiervan maken zij gebruik van de DriveWorks en dat levert hen verschillende voordelen op, doordat er minder fouten worden gemaakt in het ontwikkelingsproces.

Lees hier het verhaal >

CAD2M'er Arno in gesprek met Vogel's

Implementatie en integratie

Of je nu een configurator bouwt voor het automatiseren van je ontwerpproces, of voor het verkoopproces, met behulp van DriveWorks verhoog je de efficiëntie, verminder je de kans op fouten en zorg je voor een soepele overgang van verkoop naar productie.

Dat weten we bij CAD2M maar al te goed. We helpen je graag met de implementatie, zodat je de CPQ software optimaal benut. We kijken dan ook samen naar de andere systemen die je gebruikt, zodat de CPQ software naadloos integreert met je reeds bestaande oplossingen. 

Consultancy en training

CAD2M’s ondersteuning omtrent het configureren van producten en CPQ software. Zoals gezegd helpen we jou bij de implementatie en eventuele integratie. Maar we bieden ook trainingen om het maximale uit je software te halen.

En ben je op zoek naar andere ‘quick wins’? Onze CAD2M’ers zijn vindingrijke experts met jarenlange ervaring in de maakindustrie en gaan graag met je verder kijken in een consultancy traject.

CAD2M'er Ard-Jan

Benieuwd naar de mogelijkheden van CPQ?

De mogelijkheden zijn eindeloos en CAD2M werkt graag met jou aan een het configureren van je producten. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er