Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Additive Manufacturing als belangrijk onderdeel van de productie

Additive Manufacturing als belangrijk onderdeel van de productie

08/06/2021

Alfred en Bram over de efficiëntie van 3D printen binnen de productie.
RAPID ONE printer

Eens in de zoveel tijd proberen we een beeld te schetsen van waar onze CAD2M’ers mee bezig zijn. Hoe ontstaan klantrelaties, waar worden CAD2M’ers door gedreven en wat maakt hen trots? CAD2M’ers zijn in deze rubriek aan het woord en vertellen je alles over hun meest bijgebleven cases. Ditmaal spraken we met CAD2M’s CEO, Alfred Uytdewilligen, over het inzetten van Additive Manufacturing in verschillende productieomgevingen. Ook vertelt Account Manager, Bram van Teeffelen, over het afleveren van de tweede RAPID ONE, en de indruk die hij kreeg bij deze klant.

Onlangs leverde CAD2M de tweede RAPID ONE 3D printer af bij een trouwe klant, waarmee het totaal aantal dddrop printers binnen hun productie groeide naar negen.

De perfecte match

Alfred begint enthousiast zijn verhaal: “Ik weet nog goed hoe de samenwerking met deze klant begon. De eigenaar was destijds op zoek naar 3D printers voor zijn productie, die steeds meer capaciteit verlangde. Onze dddrop 3D printer, toen nog het dddrop Leader model, was toen al een stuk robuuster dan zijn printgenoten. dddrop zet enorm in op het verhogen van de printcapaciteit, door de klant zelf de grootte van printbed te laten bepalen, maar ook door de snelheid waarmee wordt geprint. Doordat dit bedrijf dag en nacht onderdelen voor haar eindproduct produceert, waren we de perfecte match.”

dddrop RAPID ONE bij CAD2M

De samenwerking zorgt ervoor dat er nu maar liefst negen dddrop 3D printers staan bij deze klant. “Geweldig toch? Het is zo dat men daar veel kennis bezit over Additive Manufacturing. Dat zorgt voor een mooie wisselwerking tussen beide partijen.”

Bram praat over zijn ervaringen en voegt toe: “Ik ben nieuw in de markt en werd enorm enthousiast van de manier waarop deze klant Additive Manufacturing inzet binnen de productie, en waarin het een belangrijke rol speelt” Ik kijk er dan ook naar uit het aanspreekpunt te zijn en samen verdere groei te onderzoeken”.

dddrop printkop wisselen

Trots

“Het feit dat er inmiddels negen 3D printers van dddrop 24 uur per dag staan te produceren maakt me trots.” Gaat Alfred verder. “Tevens is de desbetreffende organisatie de allereerste klant die in het bezit is van een tweede RAPID ONE. Deze 3D printer is nieuw in de markt en het feit dat zij de waarde van de nieuwe printer zien, geeft aan dat we met dddrop in de goede richting werken.”

Bram vervolgt: “Additive Manufacturing speelt een ontzettend belangrijke rol in het eindproduct van deze klant. Veel onderdelen, die bij iedere samenstelling net iets anders kunnen zijn, worden geprint. Het ontwerpen en ontwikkelen van spuitgietmatrijzen kan een andere mogelijkheid zijn, maar dit is veel duurder en moet bij een aanpassing in het product weer aangepast worden.”

Dat zij een tweede RAPID ONE hebben, komt niet uit de lucht vallen. “Het interessante is dat ze hun printerpark aan het upgraden zijn. Steeds meer dddrop Leader’s, dddrop’s vorige model, moeten ruimte maken voor de RAPID ONE vanwege de dubbele printcapaciteit. Zoveel mogelijk produceren in een zo kort mogelijke periode, wat dat betreft past de behoefte van deze klant perfect in de focus van dddrop”, legt Alfred uit.

In het kort…

Uitdaging 

Een groot aantal gevarieerde onderdelen fabriceren, in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Oplossing

Door middel van 3D printen Additive Manufacturing inzetten binnen de productieomgeving.

Resultaat

Zeer snel een fysiek product, dat met weinig risico en zeer veel flexibiliteit gefabriceerd is.

Generative Design

Voor we praten over het toekomstbeeld omtrent Additive Manufacturing vertelt Alfred eerst over Generative Design, oftewel Generatief Ontwerp. Met deze technologie worden aan de hand van algoritmen ontwerpvoorstellen gegenereerd. “De engineer of ontwerper voert vooraf een aantal variabelen in, waarna een algoritme vervolgens duizenden mogelijke ontwerpen berekend. De engineer kiest het ontwerp dat het beste bij zijn of haar wensen past.”

“Het mooie aan deze technologie is dat het nabootst hoe de natuur werkt. Modellen die gegenereerd zijn door middel van Generative Design nemen vaak een organische, natuurlijke vorm aan door de molecule groeistructuur. Gegenereerde modellen zijn uiteindelijk niet op een andere manier te produceren dan door middel van Additive Manufacturing.”

“Ik werd enorm enthousiast van de manier waarop deze klant Additive Manufacturing inzet binnen de productie”

Bram van Teeffelen, Account Manager dddrop, CAD2M.

De toekomst van Additive Manufacturing

De ontwikkeling rondom Generative Design heeft dus een grote invloed op de toekomst van Additive Manufacturing. “Additive Manufacturing gaat een plek veroveren in de wereld van de maakindustrie. Daarvan ben ik overtuigd. In de eerste plaats als vervanger voor een methode als spuitgieten, omdat een matrijs maken of aanpassen dan simpelweg te duur is. Wanneer Generative Design zijn vlucht gaat nemen, wordt 3D printen gemeengoed binnen de productiewereld. Door deze ontwikkelingen kijk ik enorm uit naar de toekomst van Additive Manufacturing.”

dddrop RAPID ONE

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen