Selecteer een pagina
Home > Praktijk > De stap van 2D naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie

De stap van 2D naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie

26/04/2021

Consultant Pim ging een dag in de week intern om te helpen met deze grote overstap
CAD2M Design and engineering

De stap van 2D tekenen naar 3D ontwerpen met een productconfigurator en je data daarbij goed beheren is groot. Pim heeft deze transfer van heel dichtbij meegemaakt en Martijn zorgde voor de continuïteit na de implementatie.

Wij spraken met de CAD2M’ers Pim Visscher en Martijn Vriesde over waarom een groot project als dit continuïteit verdient. In deze rubriek lichten we verschillende CAD2M projecten uit om een beeld te geven van waar onze CAD2M’ers mee bezig zijn. Waar ze energie van krijgen en waar ze trots op zijn, maar eigenlijk vooral om te laten zien waar ze ook jou misschien wel mee kunnen gaan helpen.

Hoe het begon

CAD2M’er Pim is als consultant betrokken geweest bij veel verschillende projecten, maar dit project blijft hem eigenlijk het meest bij. Zonder dat hij het van te voren in de gaten had, rolde hij namelijk in zijn grootste en meest intensieve project tot nu toe. Uiteindelijk ging hij meer dan een jaar, één dag in de week bij de klant op locatie helpen met de implementatie.

PDM Software

Producten configureren met behulp van PDM

Pim vertelt: “Ze wilden over van 2D tekenen naar 3D CAD ontwerpen en pakten het goed aan, omdat ze vanuit een basisproduct steeds een net iets andere versie maakten. Dat kostte toen nog veel tijd, omdat ze constant opnieuw begonnen met tekenen. De oplossing hiervoor was producten gaan configureren en dit meteen optimaal gaan beheren met PDM. Na mijn eerste bezoek ontstond er die welbekende klik en ben ik eigenlijk niet meer weggegaan en daar heb ik nog geen moment spijt van, want ik heb er echt ontzettend veel van geleerd.”

In het kort…

Uitdaging

Niet meer elk product vanaf het begin opnieuw ontwerpen, terwijl de producten veel op elkaar lijken, dit kost veel ontwerptijd. 

Oplossing

Een product configurator inrichten met daarbij een PDM oplossing om alle 3D ontwerp data overzichtelijk te beheren.  

Resultaat

Van twee dagen ontwerpen, naar een product samenstellen met een paar klikken in de goed ingerichte product configurator.

Maatwerk van CAD2M

De oplossing die we geleverd hebben is echt maatwerk en daar hebben veel CAD2M’ers met hun maakkennis een bijdrage aan geleverd. Alles rondom het productontwerp is door CAD2M’ers aan elkaar verbonden. De klant kan vanuit DriveWorks (de configurator) in PDM (databeheer) zoeken naar onderdelen, die ze zelf allemaal hebben ontworpen in SOLIDWORKS én die zijn vrij gegeven voor het gebruik in de configurator.

Tijdwinst

In deze situatie stellen ze een product samen in maximaal 10 minuten. PDM zorgt automatisch voor een nieuw serienummer en de stuklijsten worden meteen gekoppeld aan hun SAP ERP-systeem. In de oude situatie ging alleen in het tekenen al ongeveer twee dagen tijd zitten. Dan moesten er nog stuklijsten komen en moest alles handmatig overgebracht worden naar het ERP-systeem.

Om het proces te blijven optimaliseren is het belangrijk dat er laagdrempelige en open communicatie is.”

Martijn Vriesde, Business Development Manager, CAD2M.

“Open en laagdrempelige communicatie is belangrijk”

Martijn Vriesde, Business Development Manager, CAD2M.

Ook CAD2M’ers leren van projecten

Bewondering had Pim voor de projectmanager die deze grote klus samen met twee engineers oppakte: “De projectmanager zat er echt bovenop, dat was fijn en goed voor het project. Ik neem die discipline zeker mee in andere projecten.”

“Twee engineers werkten twee dagen in de week aan dit project. De rol van Pim was het zorgen voor continuïteit, door het snel beantwoorden en oplossen van vragen. Hierdoor kon de engineer alles zelf uitvoeren en leren én bleef het proces doorgaan.”

Continuïteit is belangrijk

Martijn Vriesde, onze Business Development Manager, stapt een heel stuk later in en merkte dat een project als dit continuïteit verdiend: “Om het proces te blijven optimaliseren is het belangrijk dat er laagdrempelige en open communicatie is. Daarom heb ik maandelijkse (online) overleggen opgezet, waarin Pim, die dus alle ins en outs weet, ook aanwezig is. Zo kan de vinger snel op de zere plek gelegd worden en kunnen er passende en doelgerichte acties worden afgesproken. We kwamen er in dit geval achter dat er een software update nodig was.”

Blijven communiceren

Blijven communiceren is heel belangrijk

Specialistische update

Pim vult aan: “Je snapt dat dit niet zomaar een update is, omdat het dus over drie verschillende software-oplossingen gaat, die ook nog eens aan elkaar zijn verbonden met maatwerk. Tijdens de uitvoering van het project is ook al rekening gehouden met de update die op een later moment uitgevoerd moest worden. Dat plan kon ik er nu bij pakken en finetunen. Zo’n update heeft een grote impact bij de klant, dus ik probeer het zo gecoördineerd mogelijk op te pakken.”

Samen groeien

Martijn vindt het goed om te zien dat we grip hebben op de situatie bij de klant en neemt dit zeker mee bij andere projecten: “Je merkt dat als alles eenmaal loopt, je elkaar soms toch snel een beetje uit het oog verliest. Dat is zonde. Ik weet dat ik in mijn werk met snel schakelen, in contact blijven en pro-actief handelen het verschil kan maken. Samen blijven groeien is voor mij echt belangrijk, op die manier blijven wij onszelf ook ontwikkelen en investeren we in langdurige klantrelaties.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen