Selecteer een pagina
Home > Praktijk > De stap van 2D naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie

De stap van 2D naar 3D ontwerpen met uitgebreide product configuratie

26/04/2021

CAD2M'er Pim, destijds één van onze consultants, ging voor een jaar lang, één dag in de week bij de klant intern. Waarom? Om te helpen met deze grote overstap.
CAD2M Design and engineering

Kiezen voor de stap van 2D tekenen naar 3D ontwerpen met een productconfigurator, gepaard met het goed beheren van je data. Het klinkt al niet eenvoudig, laat staan dat dat het ook is. CAD2M’er Pim heeft deze transfer van heel dichtbij eens meegemaakt. Samen met één van de sales collega’s zorgde hij voor de continuïteit na de implementatie.

Over deze gebeurtenis gingen we in gesprek met Pim Visscher. Waarom verdient een groot project als dit continuïteit ? In onze rubriek ‘de parktijk’ lichten we verschillende CAD2M projecten uit om een beeld te geven van waar onze CAD2M’ers mee bezig zijn. Waar krijgen ze energie van? En waar zijn ze trots op zijn? Maar eigenlijk vooral om te laten zien waartoe ze in staat zijn en waar ze jou in de toekomst mee kunnen helpen.

Hoe het begon

CAD2M’er Pim is als consultant betrokken geweest bij veel verschillende projecten, maar dit project blijft hem eigenlijk het meest bij. Zonder dat hij het van te voren in de gaten had, rolde hij in zijn grootste en meest intensieve project tot nu toe. Waarom? Door voor meer dan een jaar voor één dag in de week bij de klant op locatie te werken aan de implementatie van verschillende software.

Configureren met behulp van PDM

Pim vertelt: “De klant was zeer gemotiveerd om over te stappen van 2D ontwerpen (of 2D tekenen) op 3D CAD ontwerpen. Dat kwam omdat ze vanuit een basisproduct steeds een nét iets andere versie maakten. Hier waren ze veel tijd mee kwijt, doordat ze bij iedere order opnieuw begonnen met tekenen.

De oplossing was producten gaan configureren, gepaard met het optimaal beheren van alle productdata met PDM. Na mijn eerste bezoek ontstond er direct een goede klik en ben ik niet meer weggegaan voordat alles gerealiseerd was. Daar heb ik geen moment spijt van gehad, want ik heb er ontzettend veel van geleerd.”

In het kort…

Uitdaging

Niet meer ieder product vanaf het begin opnieuw moeten ontwerpen, wanneer het gaat om een product dat in de basis hetzelfde is.

Oplossing

Het implementeren van een configurator, die producten configureert. Dit in combinatie met een PDM oplossing om alle 3D CAD data te kunnen beheren.  

Resultaat

Het aanzienlijk reduceren van de tijd die nodig is bij het ontwerpen van een product. Van twee volle werkdagen, naar een paar muisklikken. 

Maatwerk van CAD2M

De oplossing die we geleverd hebben is maatwerk en daar hebben veel CAD2M’ers met hun kennis een bijdrage aan geleverd. Want alle processen rondom het productontwerp is door CAD2M’ers aan elkaar verbonden.

Hierdoor kan de klant vanuit de configurator (van DriveWorks) in het product data management systeem zoeken naar onderdelen, die zij zelf hebben ontworpen in SOLIDWORKS.

Tijdwinst

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? In de situatie zoals hierboven beschreven stelt men een product samen binnen de configurator. Dit kost zo om en nabij de 10 minuten tijd. De PDM oplossing zorgt automatisch voor een nieuw serienummer. De stuklijsten worden meteen gekoppeld aan hun SAP ERP-systeem.

In de oude situatie ging alleen in het tekenen al ongeveer twee dagen tijd zitten. Om nog maar te zwijgen over tijdrovende processen als het maken van stuklijsten en het handmatig overbrengen naar het ERP-systeem.

Ook CAD2M’ers leren van projecten

Bewondering had Pim voor de projectmanager van de klant die deze grote klus, samen met twee engineers, op zich nam. “Hij zat er bovenop, dat was fijn en goed voor de voortgang van het project. Ik neem die discipline zeker mee in andere projecten.”

“Twee engineers werkten twee dagen in de week aan dit project. De rol van Pim was het zorgen voor continuïteit, door het snel beantwoorden en oplossen van vragen. Hierdoor kon de engineer alles zelf uitvoeren en leren én bleef het proces doorgaan.”

Continuïteit van groot belang

Eén van onze sales collega’s stapt een heel stuk later in. Hij merkte dat een project als dit de nodige continuïteit verdient: “Om het proces te blijven optimaliseren, is het belangrijk dat er een laagdrempelige en open communicatievorm is. Om die reden heb ik maandelijkse (online) een overleg gepland waarin Pim ook aanwezig was. Hij wist immers alle ins en outs.”

“In die opzet worden zeer snel passende en doelgerichte acties afgesproken. Zo kwamen we er tevens tijdens zo’n overleg al vroegtijdig achter dat een software update nodig was voor de voortgang.”

Specialistische update

Pim vult aan: “Je snapt dat zo’n update dan ook de nodige uitdagingen met zich mee brengt. Het gaat namelijk niet om één software oplossing, maar over drie verschillende. Deze staan ook nog eens met elkaar in verbinding door middel van unieke koppelingen.”

“Tijdens de uitvoering van het project is ook al rekening gehouden met de update die op een later moment uitgevoerd moest worden. Dat plan kon ik er nu bij pakken en finetunen. Zo’n update heeft een grote impact bij de klant, dus ik pak het altijd zo gecoördineerd mogelijk aan.”

Samen groeien

De sales collega vindt het goed om te zien dat we grip hebben op de situatie bij de klant en neemt dit zeker mee bij andere projecten. “Je merkt dat als alles eenmaal loopt, je elkaar soms toch snel een beetje uit het oog verliest. Dat is zonde. Ik weet dat ik in mijn werk het verschil kan maken door snel te schakelen en pro-actief te handelen. Samen blijven groeien is voor CAD2M belangrijk, want op die manier blijven wij onszelf ook ontwikkelen en investeren we in langdurige klantrelaties.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

2D ontwerpen | 3D ontwerpen | PDM (Product Data Management) | Configureren | PDM-ERP integratie

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen