Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Hoe een CAD-CAM oplossing dit maakbedrijf hielp een vlucht te maken

Hoe een CAD-CAM oplossing dit maakbedrijf hielp een vlucht te maken

09/02/2023

Je proces van verspanen optimaliseren en automatiseren met behulp van CAD-CAM. Het kan een enorme boost geven aan je bedrijfsvoering. Jurriën deelt zijn ervaringen omtrent het implementeren van een geïntegreerde CAD/CAM oplossing bij een maakbedrijf dat nieuw was met CNC verspanen.
Jurriën CAM CNC

In onze praktijkverhalen gaan we in gesprek met één van onze collega’s, ook wel CAD2M’ers genoemd. We praten over bijzondere projecten waar zij een rol hebben vervuld. We zijn namelijk benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt. En natuurlijk ook om de lezer te informeren over de expertise van onze CAD2M’ers.

In dit verhaal spraken we met CAD2M’er Jurriën Scheffer, over een on-going project dat jaren geleden begon. Samen met het hele CAM team hebben zij dit bedrijf begeleid bij de stap naar een geïntegreerde CAD-CAM oplossing. Van het tekenen tot de producten tot het genereren van freesbanen. En van consultancy trajecten tot het configureren van een post processor.

Bekijk de video met Jurriën hiernaast.

CAD2M Jurrien CAM

Niche product van de freesbank

We beginnen met de vraag naar de soorten projecten die Jurriën en het CAM team voor het desbetreffende bedrijf hebben uitgevoerd. Deze organisatie maakt snoep vormpjes voor snoepfabrikanten. Jurriën, Application Consultant CAM bij CAD2M begint te vertellen: “Wanneer je de vormen ziet van de snoepjes van Autodrop, dan zijn de vormen geproduceerd door dit bedrijf. Het is echt een niche product. Wanneer je als consument een zak snoep in je winkelmandje legt, verzin je niet dat er zulke grote processen aan vooraf gaan. Deze partij behoort trouwens tot één van de weinige aanbieders wereldwijd.”

De samenwerking met CAD2M begon in 2014. “Voorheen maakten zij hun vormen door middel van gipsmallen. Je bent dan beperkt in de productiecapaciteit. Een gipsmal maken die naar wens is, neemt namelijk veel tijd in beslag.”

Het produceren van de vormen kon duurzamer en efficiënter. Daarom begonnen zij hun product in een online omgeving te schetsen. Deze schets wordt vervolgens geconverteerd naar een 3D ontwerp in SOLIDWORKS. “En doordat ze daarnaast kozen voor de duurzame grondstof aluminium, investeerden ze tevens in een freesmachine. Voor de aansturing daarvan kwamen ze uit bij CAD2M. Achteraf gezien blijken deze keuzes een groot aandeel te hebben in de groei die zij hebben gemaakt”, vervolgt Jurriën.

In het kort…

Uitdaging

Van handgemaakte gipsmallen naar aluminium onderdelen, die door middel van 3D CAD en CAM geproduceerd worden.

Oplossing

Implementeren van SOLIDWORKS 3D CAD en SolidCAM en het integreren van nieuwe werkwijzen.

Resultaat

Een uitgebreid machinepark met een zestal freesbanken, die tal van verschillende snoepvormen produceren voor wereldwijde snoepleveranciers.

Het nieuwe proces

Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n stap? Het vereist namelijk een hele nieuwe manier van denken en werken, maar ook de bereidheid van de werknemers om met software te gaan werken is van belang. Jurriën: “Het begint bij de keuze voor een nieuwe grondstof. Als je aluminium producten wilt produceren, kom je automatisch uit bij een bewerkingsmachine voor metaal.”
“De producten die dit maakbedrijf produceert, zijn ook nog eens hele vrije vormen”, gaat Jurriën verder. “Die zijn niet te produceren door middel van een handgeschreven programma en dus was het logisch om frees programma’s te gaan genereren met behulp van een CAM oplossing”.
Dus van 3D ontwerp tot daadwerkelijk product dat je vast kunt houden, toch Jurriën? “Jazeker. Waar het begon met een eerste snoep vormpje, maakt dit bedrijf momenteel een ongekend aantal verschillende vormen voor tal van verschillende snoep leveranciers. Die vormpjes haalt men uit één aluminium plaat. Dat betekent dat er ontzettend veel freesbanen worden gegenereerd. Het programma bestaat soms wel uit een miljoen regels.”
“We hebben als CAM team gedurende deze stap altijd het enthousiasme van de klant ervaren. Binnen twee maanden kwamen de eerste snoep vormpjes van de freesmachine. Dat is razendsnel en laat de bereidheid van de organisatie zien.”
Jurriën met product CNC Verspanen
CAD2M Jurrien

Accepteer nooit dat iets in je maakproces is zoals het is, maar kijk of en hoe je de volgende stap kunt maken.

Jurriën Scheffer, Application Consultant CAM, CAD2M.

Samen groeien

“Door de combinatie van SOLIDWORKS en SolidCAM heeft deze organisatie een vlucht genomen in haar groei”, gaat Jurriën verder. “Momenteel staan er zes machines volle bak te frezen.”

“Ik vind het mooi om te zien dat we onze expertise bundelen om dit te realiseren. De desbetreffende klant heeft de kennis van de markt en weet precies wat ze nodig hebben. Wij onderzoeken of hun wensen haalbaar zijn. Door middel van training en consultancy (denk aan het configureren van een juiste post processor) helpen wij ze bij het realiseren van hun wensen. Onze oplossingen en diensten zijn voor dit maakbedrijf een groot onderdeel van het huidige succes.”

CAM Consultants Jurrien Aloys

Continuïteit bewaren

Wanneer je met elkaar concludeert dat de oplossingen werken, dien je te kijken naar een eventueel vervolg. Jurriën: Dat doen we door in ieder geval één keer per jaar met elkaar af te spreken. We sparren dan over en weer en beoordelen of er extra producten en diensten van onze kant nodig zijn om de organisatie verder te helpen in haar processen.”
De prettige samenwerking met deze partij zorgt voor continuïteit. Jurriën: “De lijnen zijn kort en de samenwerking zeer prettig. We vinden het belangrijk om ons als partner op te stellen. We leren bedrijven niet alleen iets aan maar blijven in gesprek om met elkaar nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Tip van de expert

Als we tot slot aan Jurriën vragen wat hij maakbedrijven mee zou willen geven, wanneer het gaat om de stap naar CAD en CAM, zegt hij het volgende: “Accepteer nooit dat iets in je maakproces is zoals het is, maar kijk of en hoe je de volgende stap kan maken. Zet de basis goed neer en neem de tijd om een nieuwe manier van werken te laten integreren. Als je het gevoel hebt dat je dit onder de knie hebt, kijk dan naar de volgende optimalisatieslag.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen