Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Hoe een PLM mindset binnen een maakbedrijf het verschil kan maken

Hoe een PLM mindset binnen een maakbedrijf het verschil kan maken

04/10/2023

Sinds de overname van SLIK Solutions is Stephen Law werkzaam bij CAD2M als PLM Business Development Manager. We gingen in gesprek met Stephen over zijn loopbaan en over wat Product Lifecycle Management eigenlijk inhoudt.

In de praktijkverhalen gaan we in gesprek met onze CAD2M’ers, om te praten over een bijzonder CAD2M project. We zijn benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt.

In een recent gepubliceerd artikel las je al over de reden van de overname van SLIK Solutions, namelijk het verstevigen van onze PLM-positie en verbreden van onze kennis over PLM. Stephen mag hier vanuit zijn functie een belangrijke rol in vertolken. We gingen het gesprek met hem aan om hem beter te leren kennen, maar ook om te praten over het onderwerp ‘Product Lifecycle Management (PLM)’.

Stephen’s eigen lifecycle

Stephen is al zijn hele loopbaan actief in de IT sector. “Digitalisering en de transformatie van de IT heeft mijn interesse, maar is tegelijkertijd ook mijn passie”, begint hij zijn verhaal. “In mijn rol zit ik veel met het management of de directie om tafel. Vraagstukken die daar bij komen kijken zijn bijvoorbeeld concurrerend blijven, marktexpansie binnen enkele jaren bewerkstelligen of efficiënter werken binnen het ontwikkelproces en het aantal fouten daardoor verminderen. Hoe ga je dan doen? Dat levert altijd zeer interessante gesprekken op.”

Waar Stephen voorheen actief was in de IT sector in de breedste zin van het woord, raakte hij in 2013 in contact met een organisatie, gespecialiseerd in PDM. Stephen: “Dat was mijn eerste stap in de maakindustrie. De PDM oplossing breidde zich al snel uit naar ERP integraties en uiteindelijk Product Lifecycle Management vraagstukken. Samen met de organisatie waar ik toen werkte zijn we gegroeid van zo’n vier personen naar een man of twintig.

Toen de organisatie later werd overgenomen door een grotere partij, is Stephen voor zichzelf begonnen. “Eigenlijk door een soort zusterbedrijf van deze organisatie op te zetten, dat zich volledig focuste op de dienstverlening van grote maar ook kleinere PLM trajecten”, vertelt Stephen.

Bekijk de video met Stephen

Product Lifecycle Management (minded)

Aan de voorkant lijken product ontwikkel processen vaak goed gestroomlijnd, maar als je dieper kijkt en doelstellingen voor komende jaren wilt realiseren, blijkt dat er vaak toch een andere mindset nodig is. Product Lifecycle Management helpt daarbij.

Wat betekent Product Lifecycle Management, ook wel PLM genoemd, nou eigenlijk precies? Stephen: “Ik zou het omschrijven als een verzameling strategische processen waarin we verschillende afdelingen (mensen), processen en bedrijfssystemen aan elkaar verbinden. Het is de sleutel tot succes om productdata op een dusdanige manier te beheren waardoor je transparantie creëert, met één waarheid werkt, maar ook de kwaliteit van het product waarborgt.

PLM notitie

PLM is voor iedereen relevant

Waarom zou je je processen rondom productontwikkeling onder de loep nemen? Stephen stelt de vraag liever andersom: “Waarom zou je het niet doen?” In de praktijk hoort hij vaak klanten zeggen dat ze er niet klaar voor zijn. “PLM is te groot, te moeilijk en momenteel niet relevant voor mijn organisatie, want we werken maar met een paar medewerkers aan de ontwikkeling van een product.”

Volgens Stephen is dit een veelvoorkomende misvatting: “PLM is geen tool die je even implementeert en waarna je direct resultaat ziet. PLM is een proces, een mindset en zeker niet alleen interessant voor grote multinationals. Ook maakbedrijven met aanzienlijk minder afdelingen, mensen en systemen plukken de vruchten van een PLM georiënteerde organisatie.”

PLM notitie

De transparantie is goud waard

Wanneer je als organisatie PLM minded raakt kun je vaak, nog voordat je bepaalde tools inzet, al verbeteringen constateren. Stephen: “Herzie met het PLM gedachtegoed maar eens de afspraken tussen verschillende afdelingen zoals engineering, manufacturing, inkoop en sales. Of neem de manier van bestanden opslaan onder de loep en bedenk samen een vernieuwde efficiënte manier. Je ziet direct het verschil.”

“Of je nou een kleine of grote organisatie bent. De transparantie die je met PLM creëert is goud waard. Daarnaast zou ik ook de mate van kwaliteitswaarborging willen aanstippen als groot voordeel”, gaat Stephen verder. “Dat de salesafdeling producten verkoopt die uiteindelijk anders geleverd worden komt bij een PLM minded maakbedrijf, waarbij tevens de juiste tools zijn geïmplementeerd, nauwelijks voor.”

De rol van CAD2M

“Elk bedrijf is anders en uniek met eigen processen”, geeft Stephen tot slot aan. “Het is dan ook onze uitdaging om het PLM proces – dat in essentie een redelijk standaard proces is – zo te modificeren voor ieder uniek maakbedrijf dat het past en dat er resultaat uit voortvloeit”.

“Daarnaast is het onze rol om door middel van uitvragen de echte pijnpunten bij maakbedrijven bloot te leggen. “We begeleiden die bedrijven, met een gestructureerd plan, naar de vooraf gedefinieerde doelen. Denk aan het verhogen van de omzet, het versnellen van doorlooptijden of het verlagen van de kosten.”

Ben je benieuwd wat Product Lifecyle Management voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op en maak uitgebreid kennis met Stephen en zijn PLM ervaring.

Lees hier meer over….

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen