Selecteer een pagina
Home > Praktijk > In één keer complexe producten compleet bewerken met een mill-turn machine

In één keer complexe producten compleet bewerken met een mill-turn machine

23/04/2021

Een droomproject voor Wesley van het CAM-team
cnc-verspanen-solidcam

In deze rubriek lichten we verschillende CAD2M projecten uit om een beeld te geven van waar onze CAD2M’ers mee bezig zijn, waar ze energie van krijgen en waar ze trots op zijn. Maar eigenlijk vooral om te laten zien waar ze jou misschien ook wel mee kunnen gaan helpen. Wij spraken met CAD2M’er Wesley Rouwenhorst over zijn droomproject.

Hij mocht samen met het hele CAM-team een traject begeleiden waarbij ze de CAD-CAM vertaling (postprocessor) maakten voor het aansturen van een nieuwe mill-turn machine.

Meegroeien met de klant

“Het is mooi om te zien dat bedrijven groeien en op een gegeven moment klaar zijn voor een volgende stap en dan ook flink durven te investeren. De aanschaf van zo’n machtige machine, met ook nog eens een nieuwe technologie (mill-turn) is een grote stap en daarbij komt veel kijken. Voor ons zijn dit dan ook de mooie, uitdagende projecten. Wij kunnen zo met de klant meegroeien”, vertelt Wesley onze Business Development Manager van CAM.

CAM Project bij De Mercuur met Wesley Rouwenhorst

Een gezamenlijk projectplan

“Deze klant was al bekend met ‘onze’ SolidCAM software en stuurde daar al machines mee aan. SolidCAM heeft ook een goed doorontwikkelde module voor het aansturen van mill-turn machines. Alles rondom de nieuwe machine viel samen en dus mocht ik aan de slag om een gedetailleerd projectplan uit te schrijven. Zo kwam goed in beeld wat er bij dit traject kwam kijken en wat er wanneer van iedereen verwacht werd, zowel bij ons intern als bij de klant. Voor mij ligt de uitdaging bij dit soort grote projecten in het aanbrengen van een duidelijke structuur en het blijven communiceren.”

In het kort…

Uitdaging

Sneller en complexere producten kunnen produceren met een nieuwe mill-turn machine.

Oplossing

Het optimaal aansturen van de mill-turn machine door de juiste CAD-CAM vertaling te maken.

Resultaat

In één keer meerde bewerkingen doen op één machine, wat veel tijdwinst oplevert.

Draaien en frezen met één machine

Wesley legt vervolgens uit wat er zo bijzonder is aan een mill-turn machine: “Op een mill-turn machine kun je meerdere technieken in één keer uitvoeren. Je kunt frezen en draaien tegelijkertijd. In het verleden moest draaien en frezen altijd op aparte machines worden uitgevoerd, zo ook bij deze klant.”

SolidCAM 2.5D verspanen

Okuma Multus U4000

Alles draait om de juiste postprocessor

Door draaien en frezen samen te brengen in één machine kun je in één keer complexe onderdelen maken. Je kunt je voorstellen dat dit veel efficiëntie oplevert. Maar je kunt je ook voorstellen dat zo’n nieuwe machine uitdagingen met zich meebrengt, zoals de vertaling vanuit het CAD ontwerp naar de machine. Dat ik verantwoordelijk was voor die CAD-CAM vertaling, oftewel de post processor, vond ik echt tof.”

Dat ik verantwoordelijk was voor die CAD-CAM vertaling, oftewel de postprocessor, vond ik echt tof.

Wesley Rouwenhorst, CAM Consultant, CAD2M.

“Dat ik verantwoordelijk was voor die CAD-CAM vertaling, oftewel de postprocessor, vond ik echt tof.”

Wesley Rouwenhorst, CAM Consultant, CAD2M.

Samenwerken aan één doel

“Voor mij is dan de driehoek; de klant, de leverancier van de machine en CAD2M, heel erg belangrijk. Zonder elkaar komen we nergens. De klant weet wat hij uiteindelijk uit de machine wil hebben, de leverancier weet hoe de machine aangestuurd moet worden en op die manier probeer ik dan tot de juiste vertaling te komen. Van te voren plannen we goed wat er elke week gaat gebeuren en wat er opgeleverd of getest moet worden. In dit geval moesten we wel 20 bewerkingen testen.”

De klant werd steeds beter

“Die samenwerking gaf mij energie, want ik zag de klant steeds beter worden. In het begin is alles nieuw en lastig, maar naarmate je er stap voor stap doorheen loopt worden de medewerkers steeds enthousiaster en valt alles op zijn plek. Tot we uiteindelijk het hele project hebben opgeleverd en ze na een klantspecifieke training op de werkvloer er zelf mee aan de slag kunnen. Dat is tof om te zien, daar doe je het voor.”

Zorgen voor draagvlak

Wesley gaat verder: “Wat ik eigenlijk juist heel mooi vond van deze case is dat de productiemanager de medewerkers achter de machine het tempo liet bepalen vanaf het begin. Vaak zie je het anders, er wordt dan veel druk opgelegd vanuit het management en dan blijkt dat de gebruikers er nog niet klaar voor zijn of er nog niet achter staan”.

CAM teamlid Aloys aan het werk met het aansturen van een CNC-machine

Om trots op te zijn

Het maakt Wesley trots wanneer hij merkt dat het gestelde doel echt gehaald wordt, samen met het team en de klant: “Je komt stapje voor stapje dichtbij en wanneer je dan test en het werkt en je merkt dat de klant blij wordt, dan maakt mij dat wel een beetje trots ja. Een tevreden klant dat is toch het mooiste wat er is!”

Het bewijs

“Het is super gaaf om zo’n mooie machine te mogen aansturen met SolidCAM. Als team wisten we dat we het konden, maar we hebben nu ook echt het bewijs geleverd en dat is echt wel iets om trots op te zijn als ik eerlijk ben.” Sluit hij af.

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen