Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Productdata managen met behulp van 3DEXPERIENCE na succesvolle implementatie

Productdata managen met behulp van 3DEXPERIENCE na succesvolle implementatie

02/03/2023

We gingen in gesprek met Presales Consultant Martijn Visser om te praten over de implementatie van 3DEXPERIENCE® bij een ontwikkelaar van drones. Deze organisatie koos voor een cloud-based product data management oplossing en plukt de vruchten daarvan.
Martijn implementatie 3DEXPERIENCE
In onze praktijkverhalen gaan we in gesprek met onze CAD2M’ers, om te praten over een bijzonder CAD2M project. We zijn benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt. Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat jij als lezer de expertise van de CAD2M’er denkt nodig te hebben voor je eigen situatie.

Recent spraken we met Martijn Visser, Presales Consultant, over de implementatie van 3DEXPERIENCE® bij een ontwikkelaar van drones. Samen onderzochten zij wat er nodig was om het volledig potentieel binnen hun engineering processen te benutten, en op welke wijze CAD2M hen hierin kon voorzien. Martijn: “Ik ben trots op de goede samenwerking, maar ook op het feit dat we alles binnen de gestelde tijd hebben afgerond.”

Bekijk hier de video met Martijn

The sky’s the limit

Deze titel gaat helemaal op voor de desbetreffende organisatie. “En dan hebben we het nog niet eens over hun product, of hun keuze voor een cloudoplossing, maar over de groei die deze organisatie doormaakt”, begint Martijn te vertellen.

Een aantal jaar geleden zijn zij namelijk begonnen met het SOLIDWORKS Voor Startups programma (tegenwoordig 3DEXPERIENCE Works Voor Startups). Organisaties die in aanmerking komen voor dit programma krijgen een jaar lang kosteloos toegang tot de software. Hierdoor kunnen zij in de beginfase grote stappen maken binnen hun design- en engineering processen.

Martijn: “Inmiddels worden ze niet meer gezien als start- of scale up, maar is het een groeiend bedrijf binnen het MKB. Verschillende keren heb ik ze al in het nieuws gezien met hun test runs in samenwerking met ziekenhuizen, PostNL en de ANWB. Iets waar we ook als CAD2M zijnde met genoegen naar kijken. We zijn er vanaf de eerste stappen bij geweest.”

In het kort…

Uitdaging

Zoekende in de juiste methodiek omtrent het opslaan van data,
beheren van revisies en toekennen van juiste bestandsnaamgeving.

Oplossing

Implementatie van een product data management systeem. Dit in de vorm van het 3DEXPERIENCE® Platform, waardoor men gebruik maakt van een cloud based oplossing.

Resultaat

Nieuw te ontwikkelen product op één plek beschikbaar, waarbij iedere engineer (met de juiste rechten) zorgeloos bezig kan met de ontwikkeling van het product.

Van on premise naar cloud

“De modellen van deze drones zijn gemaakt en opgebouwd in SOLIDWORKS 3D CAD”, gaat Martijn verder. “Afgelopen jaar kwam deze organisatie bij ons met de vraag of en hoe zij hun productdata konden beheren. Hun voorkeur was om dit direct met een cloud oplossing te realiseren, mede doordat ze al goede ervaringen hebben met cloud gebaseerde oplossingen, voor o.a. projectmanagement.”

Martijn vertelt verder over de voordelen van een cloud oplossing ten opzichte van een ‘on premise’ oplossing. “Allereerst hoef je al geen rekening meer te houden met de interne ICT- belasting. Maar ook is alle (product)data bereikbaar vanuit verschillende locaties en vanaf verschillende apparaten. Dat maakt dat je locatie onafhankelijk kunt werken.”

Hier ligt direct de kracht van het 3DEXPERIENCE® platform. Martijn: “De producten zijn geëngineerd in de SOLIDWORKS 3D CAD omgeving, maar door de integratie met het platform zijn bestanden overal in te zien. Wil je een wijziging aanbrengen aan het model? Dan dien je wel het bestand te openen op een apparaat dat voorzien is van 3D CAD.”

Martijn CAD2M

Eerste stap richting databeheer

Martijn vertelt over de eerste fase na de vraag of men hun productdata kon beheren in de cloud. “Men had iemand aangenomen die de leiding kreeg over het team engineering. Deze persoon had al veel ervaring met diverse data beheer systemen waardoor hij goed wist wat nodig was voor de organisatie.”

Het beheren van de data, gepaard met de juiste werkwijzen, moest vanaf het begin worden opgebouwd. Martijn: “Er was nog geen revisiebeheer en engineers konden niet tegelijkertijd werken aan dezelfde ontwerpen. Dit zijn typische zaken die je oplost met een PDM oplossing.”

“We merken tegenwoordig dat een demonstratie van 3DEXPERIENCE® aan slaat, vooral vanwege het gebruiksgemak van het platform. Tel dat op bij de al eerder genoemde voordelen van werken in de cloud en het wordt steeds aantrekkelijker voor organisaties.”

Communicatie de key

Martijn vervolgt zijn verhaal over het implementatietraject. “Daar kijk ik erg goed op terug. De manier van samenwerken verliep ontzettend goed. Ik ben een paar keer op locatie geweest, maar door dit te combineren met verschillende online meetings konden we snel schakelen.”

“Waar de goede samenwerking vooral zichtbaar werd? De communicatie. We hebben goed in kaart gebracht wat de wensen van de klant waren, maar hebben dit tegelijkertijd gespiegeld aan ons advies. Deze informatie hebben we vooraf allemaal vastgelegd, zodat we wisten waar we naartoe werken.”

CAD2M'er-Martijn-Uitgesneden

“We merken tegenwoordig dat een demonstratie van 3DEXPERIENCE® aan slaat, vooral vanwege het gebruiksgemak van het platform.”

Martijn Visser, Presales Consultant, CAD2M.

Laptop 3DEXPERIENCE

Tel uit je winst

De implementatie van het platform en de nieuwe manier van werken levert direct voordelen op voor de organisatie. Martijn: “De nieuw te ontwikkelen drone is vanaf heden op één plaats beschikbaar. De engineers die er aan werken hebben de rechten waarmee ze toegang hebben tot het ontwerp. Vanuit hier kan iedereen de juiste bestanden openen en bewerken. Losse kopieën van het bestand en niet weten welke versie het meest recent is, is verleden tijd.”

Samen met het beheren van revisies levert dit tijdswinst op voor de organisatie. “Maar ook de juiste naamgeving van bestanden is een groot voordeel. Wanneer je geen gebruik maakt van een PDM oplossing – zoals SOLIDWORKS PDM -, moet je zelf nadenken over unieke bestandsnamen. Binnen het platform hebben we hiervoor een automatische optie ingebouwd.”

Specifieke klantwens

Martijn vertelt tot slot nog wat over een specifieke wens van de organisatie. “We hebben tijdens de implementatie extra aandacht besteed aan welke eigenschappen men op wil slaan bij een bestand. Je slaat immers niet alleen het bestand op, maar ook de daarbij behorende attributen. Binnen het platform is het mogelijk om op deze attributen te filteren en te zoeken.”

“We hebben hierbij gebruik gemaakt van de Property Tab Builder in SOLIDWORKS, zodat de properties gevuld kunnen worden met behulp van keuzelijsten. Men gebruikt verschillende categorieën waarin een component wordt ingedeeld. Door deze implementatie kunnen zij filteren op categorie om zo in een kort tijdsbestek het juiste bestand te vinden.”

Na de implementatie

Nadat het implementatietraject is afgerond, is het van belang dat onze klanten nog steeds voor advies bij ons terecht kunnen. Martijn: “Wanneer er nu iets speelt bij hen, nemen ze contact op met onze helpdesk. Dat doet ons ook beseffen dat de processen binnen CAD2M van groot belang zijn.”

“Ik denk dat deze organisatie nog niet klaar is. Het beheren van de productdata met behulp van het 3DEXPERIENCE platform biedt de mogelijkheid om uit te breiden. Bijvoorbeeld naar de productie- of inkoopafdeling. Alle facetten binnen de productlevenscyclus zijn  met elkaar te verbinden.

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen