Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Van aparte ERP integraties naar één universele oplossing dankzij jarenlange ervaring

Van aparte ERP integraties naar één universele oplossing dankzij jarenlange ervaring

24/11/2023

CAD2M’er Ard-Jan houdt zich volop bezig met het implementeren van ERP integraties bij klanten. We gingen met hem in gesprek om meer te weten te komen over de ontwikkeling van de universele ERP integratie, het resultaat hiervan en wat hij het allerleukst vindt aan zijn werk.

In onze praktijkverhalen gaan we met CAD2M’ers in gesprek om dieper in te gaan op de projecten waar zij bij betrokken zijn. Waar krijgen ze energie van en waar halen ze de meeste voldoening uit?

Deze keer is het de beurt aan Ard-Jan, Application Consultant, om meer te vertellen over datgene wat hem bezighoudt: het implementeren van ERP integraties bij klanten. We hebben al eens eerder een praktijkverhaal geschreven over volledig automatisch een ERP-systeem vullen op basis van het 3D CAD model, dankzij PDM-ERP integratie. In dit praktijkverhaal borduren we hier op voort en vertelt Ard-Jan meer over onze universele integratie en waar hij het allemaal voor doet: tevreden klanten.

Bekijk hier de video met Ard-Jan

ERP integratie expert

Als iemand bij CAD2M verstand heeft van het implementeren van ERP integratie tussen bijvoorbeeld SOLIDWORKS en MKG of SOLIDWORKS PDM Professional en Ridder iQ, dan is het wel Ard-Jan. Acht succesvolle implementaties staan tot nu toe op zijn naam. Bij grotere, maar ook bij kleine bedrijven. “Zo heb ik laatst nog een ERP koppeling geïmplementeerd bij een bedrijf dat twee engineers in dienst heeft.”

Het aantal tevreden klanten met ERP integratie van CAD2M blijft groeien. Ard-Jan: “Voor veel bedrijven is ERP integratie interessant. Vaak wegen de baten ruimschoots op tegen de kosten. In de ruim 20 jaar dat wij ERP integraties ontwikkelen, hebben we onze kennis en ervaring gebundeld om uiteindelijk één universele integratie te realiseren met alle functies die onze klanten wensen.”

In het kort…

Uitdaging

In plaats van verschillende losse ERP integraties één universele integratie ontwikkelen die snel en gemakkelijk geïmplementeerd kan worden voor verschillende ERP systemen, maar die het doel niet voorbij gaat: voldoen aan de wensen van de klant.

Oplossing

Een universele integratie die in de basis geschikt is voor vrijwel elk ERP systeem, maar die door het toevoegen van custom attributes (variabelen) ook eenvoudig aangepast en uitgebreid kan worden mocht dit nodig of wenselijk blijken te zijn.

Resultaat

We kunnen SOLIDWORKS, SOLIDWORKS PDM én 3DEXPERIENCE op zo’n manier met het ERP pakket van de klant integreren dat deze integratie voorziet in de specifieke behoeften en eisen en de bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt.

Universele integratie

“Eerst hadden we voor de verschillende ERP systemen, zoals Ridder en MKG, aparte integraties die we speciaal voor die systemen hadden ontwikkeld. Nu hebben we er slechts één die we makkelijk kunnen uitbreiden”, aldus Ard-Jan. “Deze is in de basis voor ieder ERP systeem hetzelfde, zodat het niet uitmaakt met welk systeem je werkt. Vervolgens kunnen we variabelen (ook wel custom attributes genoemd) aan deze basisconfiguratie toevoegen, zodat de integratie aansluit op de wensen en behoeften van de klant.

“Mochten we van meerdere klanten horen dat ze iets in de basis missen, dan nemen we dat mee in onze updates en overwegen we om het standaard in de integratie in te bouwen. Op die manier hebben we onze kennis en ervaring van de afgelopen 20 jaar ingezet om een universele integratie te bouwen die alsmaar krachtiger wordt en beter aansluit op datgene wat er bij onze klanten speelt. Daar leer je zelf natuurlijk ook heel veel van.”

Iedere klant is anders

Ard-Jan: “Het leuke is dat iedere klant weer anders is en ook andere behoeften heeft. De integratie is in de basis universeel, maar iedere klant is uniek. Hierdoor moeten we altijd wel iets tweaken. Maar dat maakt het werk juist ook zo leuk.”

Samen met de klant gaat Ard-Jan op zoek naar waar de behoeften precies liggen. Zo volstaat voor de ene klant bijvoorbeeld alleen toplevel export, terwijl een andere klant in één keer de complete structuur naar zijn ERP systeem geëxporteerd wil hebben. De checklist die Ard-Jan hiervoor gebruikt maakt het makkelijker om de wensen boven water te krijgen. “En het zorgt er natuurlijk ook voor dat ik geen dingen vergeet te vragen.”

“Als Application Consultant vind ik het leuk om klanten te adviseren hoe ze beter kunnen werken. En het allerleukste is natuurlijk als de klant aan het einde van de rit tevreden is en de voordelen van de ERP integratie merkt. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.”

Automatisering van processen

Maar waarom kiezen maakbedrijven nu eigenlijk voor zo’n integratie? Ard-Jan kan daar vrij kort over zijn: automatisering. “Het overtypen van artikelen en stuklijsten is intensief. Vooral bij kleinere bedrijven is het vaak de engineer die dit werk zelf moet doen, terwijl hij eigenlijk gewoon met tekenen bezig wil zijn.” ERP integratie leidt tot een automatisering van het bedrijfsproces. Daarnaast haalt het de menselijke fouten weg.

Ard-Jan geeft als voorbeeld een bedrijf waar men bij het overtypen van de artikelnummers in Excel één letter was vergeten en daardoor een verkeerd product geleverd kreeg, waar ook nog eens enkele weken levertijd op zat. “Automatisering en het voorkomen van menselijke fouten zijn 9 van de 10 keer de belangrijkste redenen om te kiezen voor ERP integratie.”

Van inventariseren en implementeren tot testen en nazorg

“Bij ERP integratie doorlopen we verschillende fases. Het begint met de inventarisatiefase gevolgd door het configureren, implementeren en testen van de integratie. Als alles naar wens is, volgt de oplevering en komt de klant in de nazorgfase terecht.”, vertelt Ard-Jan. “Bij het inventariseren van de wensen doorloop ik samen met de klant een checklist. Hoe zijn de processen? En welke informatie willen ze sowieso naar het ERP pakket sturen?”. Op basis hiervan stemt Ard-Jan de werkzaamheden met de klant af en stelt hij een verslag op. Na goedkeuring kan de integratie geconfigureerd, geïmplementeerd en getest worden.
“Het configureren en implementeren van de ERP integratie gebeurt online. Zo implementeren we de integratie via TeamViewer bij de klant. Hierna vragen we de klant om de integratie gedurende een bepaalde periode te evalueren. Na deze periode worden eventuele op- en/of aanmerkingen meegenomen en passen we de integratie aan. Is het gelukt? Dan volgt de oplevering en komt de klant in het nazorgtraject terecht, waarbij men bij vragen onze helpdesk kan bellen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we een nieuw consultancy traject starten.”
PLM notitie

Lees hier meer over….

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen