Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Van frustratie naar efficiëntie: Dit lost SOLIDWORKS PDM op

Van frustratie naar efficiëntie: Dit lost SOLIDWORKS PDM op

04/08/2023

Het ‘samen groeien’ wordt niet voor niets in de missie en visie van CAD2M genoemd... We gingen het gesprek aan met Merve Urkmez, Application Consultant bij CAD2M, over een implementatietraject van SOLIDWORKS PDM Professional bij een ontwikkelaar van snelladers.
PDM op laptop

In de praktijkverhalen gaan we in gesprek met onze CAD2M’ers, om te praten over een bijzonder CAD2M project. We zijn benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt.

Het ‘samen groeien’ wordt niet voor niets in de missie en visie van CAD2M genoemd. In dit verhaal gaat het over een fabrikant van snelladers voor elektrische voertuigen, die groeit en bloeit. We gingen het gesprek aan met Merve Urkmez, Application Consultant bij CAD2M, over een implementatietraject van SOLIDWORKS PDM Professional. Het managen van productdata levert de desbetreffende organisatie een zeer gewenst resultaat op.

Snelladers

De eerlijkheid gebiedt de schrijver van dit verhaal te zeggen dat hij op de vraag waarvoor er snelladers bestaan, moet stoppen bij ‘mobiele telefoons’ en ‘personenauto’s’. Na wat research ontdekt hij welke markten dit maakbedrijf bedient met haar laders. Personenauto’s, veerponten, containervoertuigen en ondergrondse mijnvoertuigen. Om maar even wat te noemen. De laders voor deze apparaten worden door het maakbedrijf uit Best in Brabant ontwikkeld en aan de man gebracht.
We wenden ons tot Merve, die betrokken is bij de implementatie van een PDM oplossing. “Deze organisatie opende in 2010 meerdere vestigingen voor de ontwikkeling van hun product. Onder meer in Slowakije, Roemenië en Indonesië”, vertelt Merve. “Met collega’s die vanuit verschillende vestigingen werken aan productontwikkeling, kan een PDM oplossing veel voordeel bieden.”

In het kort…

Uitdaging

Vanuit meerdere vestigingen op verschillende continenten werken met de juiste bestanden en juiste data. Daarnaast processen rondom het opslaan en vrijgeven van bestanden automatiseren.

Oplossing

Het implementeren van SOLIDWORKS PDM en het veranderen van de mindset en werkwijzen omtrent het opslaan van bestanden en bijwerken van stuklijsten.

Resultaat

De tijd die het kost om bestanden te vinden en goed te keuren elimineren, gepaard met het verdwijnen van de onderlinge frustratie omtrent het opslaan van bestanden.

PDM Expert

Merve, inmiddels alweer meer dan een half jaar werkzaam bij CAD2M, voelt zich gelukkig in de rol van Application Consultant. Merve: “Als Consultant ben ik vooral gericht op implementatie- en consultancy trajecten rondom Product Data Management. Mijn mind is niet direct geënt op 3D ontwerpen, maar van termen als data-analyses en efficiëntie, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.”

“En dan doel ik vooral op zo’n project dat we momenteel uitvoeren bij deze ontwikkelaar van snelladers”, gaat Merve verder. “Dit zijn belangrijke klanten voor CAD2M, omdat ze onze hulp inschakelen om als kennispartner een bepaald traject met hen in te gaan.”

PDM

Frustratie over de juiste data

Merve vertelt meer over wat de uitdaging van hen zo bijzonder maakt: “De meeste PDM implementaties die ik doe zijn redelijk gelijkwaardig. Maar de implementatie bij hen springt eruit. Zij werken aan de ontwikkeling van snelladers vanuit vier verschillende landen. Wanneer zij bestanden met hun team- of met een andere locatie moeten delen, doen ze dat via e-mail en WeTransfer. Dat kan veel efficiënter.” 

“Wanneer je de meest recente bestanden continu moet delen met anderen…”, vervolgt Merve. “Dan is de kans op fouten een stuk groter. Maar ook kunnen bestanden kwijtraken, of weet degene die de bestanden moet controleren op een gegeven moment niet meer welke bestanden het meest urgent zijn. Je snapt dat met zo’n werkwijze een hoop frustratie gepaard gaat.”

Werken met één waarheid

Merve onderstreept het belang van werken met één waarheid: ”Wanneer iedere engineer weet wat het meest recente bestand is, men op de hoogte is van elkaars wijzigingen én men geen omkijken meer heeft naar het bijwerken van stuklijsten, houdt men de handen vrij voor zaken als innovatie en ander werk. Wanneer de bestanden voorzien moeten worden van een final check door de manager, komt er in een overzicht precies terug om welke bestanden het gaat.”

“We hebben dit gerealiseerd met SOLIDWORKS PDM Professional”, vertelt Merve over de oplossing. Waarom Professional en niet Standard? “Deze organisatie wil ook dat stuklijsten op basis van het meest recente 3D CAD bestand automatisch worden bijgewerkt en geëxporteerd. Daarnaast willen ze in de toekomst extra workflows kunnen toevoegen, omdat iedere vestiging van de organisatie ook weer eigen werkwijzen heeft.”

Implementatietraject

Over de implementatie is Merve zeer te spreken: “We zijn nog bezig, maar ik heb goede hoop het project op korte termijn af te ronden. Gedurende dit project hebben we ons met veel verschillende dingen bezig gehouden, zoals het herzien van de mappenstructuur bij het maakbedrijf. Het contact met hen heb ik als zeer prettig ervaren.”

CAD2M Implementatie
3DEXPERIENCE

Werken in de cloud

Waar de functionaliteiten van SOLIDWORKS PDM stoppen, openen de deuren van het 3DEXPERIENCE® platform. “Ik denk dat deze organisatie in de toekomst wel klaar is voor het werken in de cloud principe. Om maar een voorbeeld te noemen: in PDM genereer je de engineering stuklijst (EBOM), maar met het 3DEXPERIENCE platform kun je op basis van deze stuklijst ook een manufacturing stuklijst (MBOM) genereren. Hierover heeft CAD2M al eens een webinar georganiseerd met als titel ‘Van engineering- naar productiestuklijst’”.

“Dat de opdrachtgever andere modellen reeksen visueel configureerbaar wilt maken én de processen binnen deze orders ook wilt automatiseren, geeft ook een hoop vertrouwen. We hebben een hele mooie basis gelegd.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen