Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Van startup naar maakbedrijf dat de stap naar PLM gaat maken

Van startup naar maakbedrijf dat de stap naar PLM gaat maken

26/04/2021

CAD2M groeide de afgelopen 8 jaar letterlijk mee met deze case.
PLM CAD2M

Om een beeld te geven van waar onze CAD2M’ers mee bezig zijn. Waar ze energie van krijgen en waar ze trots op zijn, maar eigenlijk vooral om te laten zien waar ze jou misschien ook wel mee kunnen gaan helpen, vertellen CAD2M’ers over voor hun spraakmakende cases. Wij spraken met de CAD2M’ers Taco Willemsen, Martijn Visser en Jaap Holweg over hoe bijzonder het is om samen met je klant mee te groeien.

Onlangs hebben zij samen met een team CAD2M’ers een hele uitgebreide, klantspecifieke presentatie gegeven voor de implementatie van een Product Lifecycle Management traject.

Als startup begonnen

Taco, onze Business Development Manager, herinnert het zich nog goed. Het eerste contact met dit bedrijf. “Het was, zoals we dat nu zullen noemen, een startup. Maar toen bestonden daar nog helemaal geen aparte programma’s voor. Ze begonnen gewoon met twee SOLIDWORKS licenties en gingen aan de slag. Dat is nu denk ik ongeveer acht jaar geleden en intussen is er heel veel gebeurd.”

Alleen PDM voldoet niet meer

“Al snel ging het bedrijf groeien en inmiddels hebben ze zo rond de 20 SOLIDWORKS licenties en beheren ze de CAD-data met PDM (Product Data Management). Ze zijn op een punt aangebroken dat ze met PDM eigenlijk vast lopen. Het bedrijf blijft groeien en er worden nieuwe complexe producten toegevoegd aan het product portfolio. Het wordt steeds lastiger om alles voor iedereen overzichtelijk te houden, met als gevolg dat er snel fouten ontstaan en er inefficiënt gewerkt wordt.”

In het kort…

Uitdaging

Het totaal overzicht over het product portfolio is weg. Alle data staat verdeeld in verschillende programma’s en (Excel)bestanden. 

Oplossing

Door middel van een PLM oplossing verbind je alle Multi-CAD processen en data met en aan elkaar en creëer je overzicht.

Resultaat

Efficiënter werken, minder miscommunicatie, minder fouten en meer samenwerken, zodat je sneller tot het eindproduct komt.

De levenscyclus van je product

Jaap legt uit: “In PLM komt, naast CAD-ontwerp ook elektro en software ontwerp samen. Maar je kunt ook in kaart brengen op welk moment bijvoorbeeld bepaalde onderdelen in je product aan vervanging toe zijn en hoe je dat dan op de meest efficiente manier kunt vervangen. Zoals de naam al aangeeft volg je het product tijdens zijn hele levenscyclus. Dat begint al voor het ontwerpproces, want hoe wil je dat het product er uit gaat zien. Aan welke eisen moet het voldoen? Dit leg je ook vast in de PLM-software.”

Stephen bij CAD2M

Issue en change management

“Je probeert het natuurlijk altijd te voorkomen, maar in de praktijk blijkt dat toch ook aan jouw product problemen kunnen ontstaan, zelfs wanneer het al op de markt is. Je wilt dit snel oplossen en goed en overzichtelijk vastleggen. Uiteindelijk leer je van alles rondom je product en dat neem je misschien wel mee om een versie 2.0 te maken. PLM helpt je hier echt bij, omdat alles goed gestructureerd en gedocumenteerd is.” Vertelt Jaap.

“In deze case ging het vooral om efficiëntie, foutenreductie, tijdwinst en het beter omgaan met nieuwe design concepten”

Taco Willemsen, Business Development Manager, CAD2M.

“In deze case ging het vooral om efficiëntie”

Taco Willemsen, Business Development Manager, CAD2M.

De enige echte waarheid

Het mooiste aan PLM vindt Martijn: “Dat iedereen die meewerkt aan het maken van een product, via het platform toegang heeft tot de enige echte waarheid rondom dat product. Geen verouderde Excelbestanden meer met informatie, maar snel en efficiënt via het platform met elkaar communiceren over alle facetten die bij productontwikkeling komen kijken.”

PLM-behoefte

CAD2M merkte dat verschillende klanten bleven groeien en klaar waren voor een PLM-oplossing, reden genoeg om te gaan investeren in het aanbieden van PLM-oplossingen. Taco voelde deze behoefte ook bij een specifieke klant en gaf aan dat wij ook graag een PLM traject met hun wilden starten, om samen te blijven groeien. Zo is het balletje gaan rollen. “In deze case ging het vooral om efficiëntie, foutenreductie, tijdwinst en het beter omgaan met nieuwe design concepten.”

Zo makkelijk mogelijk uitleggen

“Voor ervaren CAD2M’er Martijn lag er een hele mooie uitdaging: “Het is hele complexe materie en wat ik juist altijd zo leuk vind aan mijn werk als consultant is, om ingewikkelde dingen zo makkelijk mogelijk te kunnen uitleggen, zodat iedereen het kan snappen. Daar ging ik nu ook weer voor en ik denk dat dat goed gelukt is tijdens deze case.”

Consultants Bram en Martijn geven een digitale presentatie

Weet wat er speelt

Taco vult aan: “In samenwerking met Dassault Systemes en ons CAD2M team hebben we een goede klantspecifieke presentatie kunnen geven. In zo’n presentatie gaan we echt al heel diep in op de materie en welke oplossingen we kunnen bieden. We nemen de klant dan al echt mee in de software en hun eigen case met de 3D modellen als voorbeeld.”

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen