Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Visuele configurator bouwen voor dealerportaal haardenfabrikant

Visuele configurator bouwen voor dealerportaal haardenfabrikant

28/06/2023

Recent spraken we met Application Consultant Ben over de implementatie van een configurator bij Barbas Bellfires, fabrikant van allerlei verschillende soorten haarden. Deze opdrachtgever zocht naar een visuele configurator voor het eigen dealerportaal. Lees het hele verhaal.
CAD2M'er Ben werkt aan Configurator

In de praktijkverhalen gaan we in gesprek met onze CAD2M’ers, om te praten over een bijzonder CAD2M project. We zijn benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt. Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat jij als lezer de expertise van de CAD2M’er denkt nodig te hebben voor je eigen situatie.

Recent spraken we met Ben Lemmens, Application Consultant bij CAD2M. Hij vertelt over de implementatie van een configurator bij een fabrikant van allerlei verschillende soorten haarden. De desbetreffende opdrachtgever zocht naar een visuele configurator voor het eigen dealerportaal, zodat alle dealers in real-time een visuele weergave kunnen zien van de ingevoerde variabelen.

Visualiseren

“Vorig jaar hebben we dit project afgerond”, begint Ben te vertellen. “En de vervolgprojecten met deze opdrachtgever zitten in de pijplijn”. Het stemt Ben tevreden.

We zijn benieuwd met welke uitdaging deze haardenfabrikant, genaamd Barbas Bellfires, bij CAD2M terecht kwam. Ben: “Zij brengen ingebouwde haarden aan de man door middel van dealers. Laatstgenoemden plaatsen binnen een eigen dealerportaal orders die terechtkomen bij de afdelingen engineering en productie.”

“Zo’n ingebouwde haard is voorzien van een frame. En dat frame moest visueel configureerbaar worden gemaakt. Waarom? Waarschijnlijk doordat ons brein beelden sneller verwerkt dan alleen platte tekst. Visuele informatie wordt sneller begrepen, beter onthouden en is daardoor zeer effectief.”

In het kort…

Uitdaging

Het in real-time visualiseren bij aanpassen van de maten van een frame voor inbouwhaarden.

Oplossing

Een geïmplementeerde product configurator van DriveWorks, in combinatie met zelfgeschreven CAD2M tools.

Resultaat

Visuele informatie is effectief. Doordat werktekeningen en andere documenten automatisch worden gegenereerd op basis van een visueel voorbeeld worden fouten gereduceerd.

Eerste automatisatie

De configurator is dus ingericht voor het frame rondom het product en is bestemd voor de dealers om de variabelen die zij invoeren te visualiseren. Ben: “Juist. Dat frame kan aan vier zijden worden gewijzigd, door bepaalde maten in te voeren. Maar er is meer… Het frame wordt uit één plaat metaal gehaald en het eindresultaat mag niet zwaarder zijn dan 23 kilo. Hierdoor kan het product door één persoon getild worden. Dat ligt in lijn met de arbeidsomstandigheden waaraan de fabrikant moet voldoen.”

“Maar met de maximum maten die een plaat heeft en een standaard dikte van 8 millimeter, wordt dit gewicht overschreden. Dus we hebben in de configurator een aantal regels toegevoegd, zodat de plaatdikte bij een bepaalde maat wordt teruggeschroefd naar 5 millimeter. Hierdoor blijft het gewicht te allen tijde onder de 23 kilogram.”

Ben op de afdeling van CAD2M

Andere processen automatiseren

Tijdens het project bleef het niet alleen bij het visueel krijgen van het product in het dealerportaal. Ben: “Voor ik daarover vertel, eerst wat technische achtergrondinformatie.”

“De opdrachtgever heeft verschillende modellen haarden, met voor ieder model een aantal maatvoeringen. Voor de verschillende maatvoeringen van één model haard, hebben we een universeel SOLIDWORKS 3D CAD model getekend. Deze wordt aangestuurd om voor alle maatvoeringen een aparte 3D voorbeeldweergave te genereren die in het dealerportaal gebruikt wordt.”

Vervolgens konden we van start met het optimaliseren van een aantal onderdelen. Ben: “Ja, de eerste – het visueel maken van – hebben we besproken. Maar daarnaast wilde men op basis van het geconfigureerde product ook een productietekening ontvangen. En voor de machine die de platen bewerkt, moest de configurator ook de juiste bestanden (.step en .xml) genereren.”
Ben op de afdeling van CAD2M
PDM-ERP-Integratie

Foto: weergave van een integratie tussen PDM en ERP

ERP integratie

Naast het inrichten van de configurator en het automatiseren van de genoemde processen, werd er breder gekeken binnen de organisatie. “Bij het plaatsen van een order, krijgt de gegenereerde tekening een nummer. Deze moest automatisch teruggezet worden naar ERP-systeem Isah. We hebben hier een eigen CAD2M tool voor ingezet, een geschreven koppeling tussen ERP en de configurator”, vervolgd Ben zijn verhaal.

Mooie basis

“Een oplossing bedenken om verschillende processen te automatiseren en op elkaar aan te laten sluiten. Dat geeft me veel voldoening”, vertelt Ben aan het eind van ons gesprek. “De eerste stappen zijn gezet en ik kijk er naar uit de vervolgtrajecten te starten.”
“Dat de opdrachtgever andere modellen reeksen visueel configureerbaar wilt maken én de processen binnen deze orders ook wilt automatiseren, geeft ook een hoop vertrouwen. We hebben een hele mooie basis gelegd.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen