Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Volledig automatisch een ERP-systeem vullen op basis van het 3D CAD model

Volledig automatisch een ERP-systeem vullen op basis van het 3D CAD model

05/04/2023

Recent spraken we met Michel Klein Wassink, Business Consultant bij CAD2M. Hij vertelt over de implementatie van een PDM-ERP integratie tussen Ridder iQ en SOLIDWORKS PDM. De desbetreffende opdrachtgever koos voor een zo'n integratie vanwege de grote voordelen die dit met zich meebrengt.
Michel Klein Wassink over PDM-ERP integratie

In de praktijkverhalen gaan we in gesprek met onze CAD2M’ers, om te praten over een bijzonder CAD2M project. We zijn benieuwd waar zij nu écht energie van krijgen, maar ook wat ze trots maakt. Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat jij als lezer de expertise van de CAD2M’er denkt nodig te hebben voor je eigen situatie.

We gingen in gesprek met Business Consultant Michel Klein Wassink. Hij vertelt over het maken van een integratie tussen ERP-systeem Ridder iQ en PDM-systeem SOLIDWORKS PDM. De desbetreffende opdrachtgever koos voor een dergelijke integratie vanwege de grote voordelen die dit met zich meebrengt. Benieuwd welke voordelen? Lees dan snel het hele verhaal.

Het is maandagmiddag 15:00 uur wanneer Michel de ruimte binnenkomt om te praten over dit door hem afgeronde project. Een paar jaar geleden mochten we al uitgebreid kennismaken met Michel, toen hij meer vertelde over het topsport karakter op de werkvloer. “2.5 jaar geleden alweer, hé”, lacht hij.

Bekijk hier de video met Michel

PDM-ERP met elkaar integreren

Het ERP-systeem levert een bijdrage aan het maximaliseren en optimaliseren van de productiviteit binnen een organisatie. Het systeem zorgt ervoor dat meerdere bedrijfsprocessen van verschillende afdelingen – zoals de sales-, financiële-, inkoop- en productie afdeling – aangestuurd worden en met elkaar in verbinding staan.

Michel haakt hierop in: “Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor een PDM oplossing, welke ervoor zorgt dat alle productgerelateerde documenten, zoals 3D CAD data, goed worden beheerd.” Het combineren van beide systemen is het meest krachtig. “Wanneer je PDM en ERP met elkaar verbindt, versterk je de processen. Dat hebben we recent bij een organisatie dat verpakkingsmachines ontwikkeld wederom gezien.”

In het kort…

Uitdaging

Artikelen, aantallen en andere gegevens volledig geautomatiseerd binnen het ERP-systeem krijgen, op basis van het afgeronde 3D CAD model.

Oplossing

SOLIDWORKS PDM als databron gebruiken en de  CAD2M connector als integratie tussen beide systemen configureren.

Resultaat

Zowel het inkoop- als verschillende logistieke processen tot wel drie keer zo snel realiseren. Gepaard met een foutenreductie doordat handmatige handelingen worden geëlimineerd.

Inkoop- en logistieke proces optimaliseren

Recent heeft Michel bij deze klant een integratie tussen ERP-systeem Ridder iQ en PDM-oplossing SOLIDWORKS PDM gerealiseerd. “Het ERP-systeem dien je te vullen met artikelnummers, aantallen en andere gegevens. Dat kan handmatig, maar met de integratie die we schrijven, wordt de data vanuit de PDM-oplossing doorgezet naar het ERP-systeem.”

Michel vertelt verder: “Door de data vanuit PDM door te zetten, weet je zeker dat de juiste gegevens in het inkoop- en logistieke proces terechtkomen. Deze data is namelijk gebaseerd op het door de engineer afgeronde 3D CAD model.”

In het kort: Wanneer de engineer dus een assembly in SOLIDWORKS vrijgeeft, wordt de structuur van het model doorgezet naar het ERP-systeem. Laatstgenoemde maakt de artikelen aan. Ondertussen maakt de PDM-oplossing documenten aan als .PDF en .STEP. Deze worden automatisch gekoppeld aan het artikel.

Topsport foto Michel CAD2M

Michel over topsport op de werkvloer (foto uit archief)

Proces en ROI

“Door te investeren in een ERP-systeem en een integratie met PDM, optimaliseer je dus het inkoopproces en de logistieke processen”, resumeert Michel. “Zonder de integratie met PDM, moet men alles handmatig invoeren in het ERP systeem. Met de integratie gaat dit tot 100% nauwkeurig.”

“En dat niet alleen. Processen rondom inkoop en logistiek gaan wel tot drie keer zo snel met de huidige integratie”, gaat Michel verder. “Wanneer een product wordt vrijgegeven in PDM, zorgt de Job Server ervoor dat er op een aparte PC de .PDF en .STEP files worden aangemaakt. De juiste gegevens worden vervolgens doorgezet naar Ridder iQ.”

‘Vanwaar de verschillende bestandstypen?”, herhaalt Michel. “Zodat je voor iedere stakeholder de juiste documenten beschikbaar hebt. Een leverancier is gebaat bij .STEP en .PDF en de productieafdeling bijvoorbeeld bij afbeeldingen en .PDF.”

Michel CAD2M

“Met onze expertise begeleiden we de klant door het hele proces. Door het stellen van de juiste vragen helpen we hem verder.”

Michel Klein Wassink, Business Consultant, CAD2M.

CAD2M Connector

Over de integratie gaat Michel verder: “Binnen CAD2M hebben we een eigen standaard connector geschreven, voor het maken van een integratie tussen PDM en ERP. Dit is de basis voor iedere integratie en afhankelijk van het type ERP- systeem configureren we de integratie vanaf de basis. Hierdoor kunnen we direct specifieke wensen van de klant meenemen.” Meer hierover lees je in ons praktijkverhaal ‘Van aparte ERP integraties naar één universele oplossing dankzij jarenlange ervaring’.

ERP integratie

Meestal kost het implementeren van een integratie om en nabij de drie dagen. Michel: “In deze case in ieder geval wel. Op de eerste dag hebben we bepaald welke specifieke data doorgezet moest worden vanuit het 3D model naar het ERP-systeem. De tweede dag staat in het teken van de implementatie en de derde dag optimalisatie.”

“Het resultaat? Naast de eerder genoemde voordelen zoals het reduceren van fouten en het versnellen van processen blijft er meer tijd over voor innovatie en andere engineeringsprocessen.”

Voldoening

Tot slot vragen we Michel waar hij voldoening uithaalt tijdens het maken van een integratie. “Allereerst zie je na afloop dat de klant blij is. De tijdrovende en foutgevoelige handmatige handelingen hoeft hij niet meer te doen. Doordat de integratie vanaf de basis wordt geconfigureerd, ben je ook zeer flexibel. En je ziet meteen resultaat, want na het maken van de integratie komt er binnen dit proces direct geen persoon meer aan te pas.”

“Verder haal ik voldoening uit het feit dat onze expertise de klant echt verder helpt. Hij weet niet altijd wat hij precies nodig heeft, maar door het stellen van de juiste vragen helpen we hem verder. We zijn van begin tot eind betrokken en kunnen na verloop van tijd altijd dingen aanpassen.”

Het maken van een integratie tussen de PDM-oplossing en het ERP-systeem draagt bij aan de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Michel: “Waar je voorheen je tekening uit moest printen, artikelen aan moest maken, stuklijsten moest updaten en aantallen moest wijzigen, is na het implementeren van de integratie dit alles verleden tijd.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen