Selecteer een pagina
Home > Praktijk > Volledig online overstappen naar SOLIDWORKS, met een complete PDM implementatie én ERP-koppeling

Volledig online overstappen naar SOLIDWORKS, met een complete PDM implementatie én ERP-koppeling

22/06/2021

Het verhaal van Michel, Martijn en Pim, over het overstappen naar SOLIDWORKS met een complete PDM implementatie, en ERP koppeling.
PDM-systeem-scherm

Binnen de rubriek over de praktijk beschrijven we waar onze CAD2M’ers zich mee bezighouden. CAD2M’ers gaan namelijk geen enkele uitdaging uit de weg. Sterker nog, zij doen er alles aan om ieder traject tot een succesvol einde te brengen. Ditmaal volgen we Michel klein Wassink, Martijn Visser en Pim Visscher, de CAD2M’ers die geregeld betrokken zijn bij grote projecten, met als doel onze klanten naar een hoger niveau te brengen. Zij vertellen hun ervaringen over engineeren op afstand. Ditmaal specifiek over het online implementeren van PDM software.

 

We zien het steeds vaker om ons heen: de online wereld maakt een enorme opmars, helemaal gedurende de COVID-19 situatie. Maar hoe stap je over naar SOLIDWORKS met een complete PDM implementatie, en hoe verloopt een PDM-ERP integratie zonder fysiek bij elkaar te komen?

Een verbeterslag in engineering

CAD2M’s Business Consultant Michel begint met vertellen: “Organisaties in de maakindustrie willen een verbeterslag maken in engineering. Regelmatig krijgen we dan ook de vraag of CAD2M een oplossing heeft.” Presales Consultant Martijn vult aan: “De reden voor een verbeterslag is dat hun huidige software niet goed helpt bij de primaire taken die zij moeten uitvoeren.”

“Een uitdaging die vaak terugkeert is dat organisaties veel verschillende CAD-modellen aangeleverd krijgen, maar die niet geïmporteerd en bewerkt kunnen worden in de huidige CAD software waarmee zij werken. De oplossing daarvoor is overstappen naar SOLIDWORKS, want SOLIDWORKS heeft de capaciteit om veel verschillende soorten CAD-modellen te importeren én daarbij ook voor te bereiden, zodat het bestand bewerkbaar is, maar ook dat de data beheerd kan worden met PDM.”

Michel over PDM

CAD2M’s Business Consultant Michel

In het kort…

Uitdaging 

Verschillende aangeleverde CAD-modellen kunnen importeren en bewerken. Want dit kan niet in iedere software…

Oplossing

Heel simpel. Overstappen naar SOLIDWORKS om verschillende CAD-modellen te importeren. Met slechts één druk op de knop kun je het bestand voorbereiden om het te bewerken.

Resultaat

Overzicht en alles beheren in één oplossing, waardoor de doorlooptijd wordt verkort en de focus gelegd kan worden op het reduceren van fouten en het verhogen van de kwaliteit.

solidworks-pdm-consultant

Consultant Bram aan het werk in de PDM omgeving

De overstap naar SOLIDWORKS

Een eerste stap bij het overstappen naar SOLIDWORKS als CAD oplossing is om klanten kennis te laten maken met de software, bijvoorbeeld door hen een training te laten volgen. Op basis van de training wordt dan besloten om het traject te starten. “We bereiken veel efficiëntie door ervoor te zorgen dat klanten direct het CAD-model kunnen importeren. Met slechts één druk op de knop kan men dan het model voorbereiden, zodat ze direct kunnen overgaan op bewerken. Hierdoor wordt de efficiëntie verhoogd, de doorlooptijd verkort, de kwaliteit van het eindproduct verbeterd en worden fouten gereduceerd.”

Product Data Management

Wanneer een organisatie zich niet alleen bezighoudt met productie, maar er ook sprake is van het ontwikkelen van samenstellingen, waarbij meerdere tekenaars samenwerken, moet alle data omtrent een product of samenstelling goed beheerd worden. Pim, Application Consultant, vertelt: “De situatie waar klanten naartoe willen is enerzijds sneller ontwerpen met SOLIDWORKS, en anderzijds het eenvoudig door kunnen voeren van revisies. Ook het genereren van productdata kan makkelijk gedaan worden door een goed geïmplementeerd Product Data Management systeem. Op tijd beginnen met de implementatie van PDM is in het traject van verbetering erg belangrijk”. 

Pim vertelt hoe het PDM gedeelte in het vraagstuk is afgetrapt en in gang is gezet: “Eerst vindt er een kick-off meeting plaats en wordt er contact gelegd met de ICT-afdeling van de klant, om te inventariseren hoe het werkproces eruit gaat zien. Zodra het werkproces door ons geanalyseerd is, kunnen we dat samen met de klant in ons PDM-systeem implementeren.”

Product-Data-Management

Met een PDM oplossing beheer je al je engineeringsdata wat zorgt voor een verkorte time-to-market

“Het is mooi om te zien als klanten enthousiast zijn en de voordelen zien. Daar word ik zelf ook enthousiast van.”

Martijn Visser, Presales Consultant, CAD2M.

Martijn-Visser

Digitale implementatie van de PDM oplossing

Pim gaat verder met zijn verhaal over PDM en de (online) implementatie: “Normaal gesproken ga ik naar de klant bij dit soort processen, alleen was dat door de COVID-19 situatie niet altijd meer mogelijk, waardoor we zijn gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het traject van het online implementeren was in het begin even wennen, maar ging steeds beter. Vooral met Teamviewer, de software om een externe computer over te nemen. Ik zou zeggen dat de klant online juist geniet van het voordeel van meer betrokkenheid, doordat zij de handelingen die ik doe precies kunnen volgen.”

Energie

Ondanks dat trajecten tegenwoordig ook online plaatsvinden, blijven CAD2M’ers Martijn en Pim energie krijgen van de proactieve communicatie en samenwerking met klanten. Martijn vertelt: “In mijn meetings met klanten probeer ik duidelijk aan te geven waar we staan en welke acties uitgevoerd moeten worden om gezamenlijk tot een mooie oplossing te komen. Want het gaat natuurlijk altijd om team effort. Het is niet alleen de software die ervoor zorgt dat de oplossing gaat draaien, maar de mensen die ervoor zorgen dat de oplossing werkt én succesvol blijft draaien. Het is mooi om te zien als klanten enthousiast zijn en de voordelen gaan zien, dan word ik daar zelf ook enthousiast van.”

Pim vult aan: “Een samenwerking waarbij ik klanten de basis kan geven, om ze vervolgens de acties zelf op te laten pakken, maakt me enthousiast. Zo wordt een implementatie elke week weer een beetje beter en is aan het eind iedereen tevreden”.

De volgende verbeterslag

Met een overstap naar SOLIDWORKS en het implementeren van een PDM oplossing, is de koppeling naar een PDM-ERP integratie een logische volgende stap. Vaak moet een engineer de data zelf overschrijven in het ERP-systeem, zodat collega’s in de productie het vanaf daar verder op kunnen pakken. CAD2M kan dat proces automatiseren. Uiteindelijk worden de CAD-modellen opgeslagen in het PDM systeem, en wordt die data vervolgens gekoppeld aan het ERP-systeem. Martijn vertelt: “Op deze manier worden bepaalde eigenschappen en veranderingen van de 3D-modellen meteen doorgevoerd naar het ERP-systeem. Het grootste voordeel daarvan is dat data niet meer overgeschreven hoeft te worden en dat resulteert in tijdwinst en het reduceren van fouten.”

Om trots op te zijn

Een intensief traject waarbij de CAD2M’ers, samen met de klant, trots kunnen zijn op het behalen van de gestelde doelen binnen de planning. Michel vertelt: “De switch naar een andere CAD-software is vaak wennen en dan is het altijd leuk als we aan het eind van het traject een nieuwe tevreden SOLIDWORKS klant hebben, want daar doen we het uiteindelijk voor.”

Samen-groeien-CAD2M

Lees hier meer over de onderwerpen…

Taco Willemsen

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Bekijk hier al onze praktijk verhalen