Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > 3D ontwerp gereed voor een 3D print? Doorloop deze stappen

3D ontwerp gereed voor een 3D print? Doorloop deze stappen

03/01/2024

In dit artikel laten we zien welke stappen je doorloopt om van 3D model tot 3D geprint product te komen.
3D ontwerp gereed maken voor een 3D print
Om je 3D CAD model vanuit SOLIDWORKS naar een 3D printer te brengen, dien je een aantal stappen te doorlopen. Stappen die ervoor zorgen dat het bestand geschikt is voor het printproces. In dit artikel nemen we je mee.
Voordat we van start gaan is het altijd belangrijk om te controleren of je 3D ontwerp volledig is en dat er geen ontbrekende of overlappende onderdelen zijn. Controleer tegelijk op eventuele fouten in het ontwerp, zoals niet-gesloten vlakken of overlappingen, en repareer deze indien nodig.

Exporteren naar STL bestand

Voor het maken van een 3D print, dien je een STL bestand aan te leveren. Dit is een algemeen bestandstype dat werkbaar is wanneer het gaat om rapid prototyping. Je dient dus je 3D ontwerp in SOLIDWORKS te exporteren naar een STL bestand. Dit doe je via ‘File’ > ‘Save As’, om vervolgens bij het bestandstype voor STL te kiezen.

Eenheid en schaal instellen

Zorg ervoor dat de meet-eenheden van je 3D ontwerp goed zijn ingesteld. 3D printers werken meestal met millimeters. Controleer en wijzig indien nodig de eenheid. Controleer tevens of de schaal van het 3D ontwerp correct is.

Positionering

Bepaal de juiste positie van je model op het printbed van de printer. Dit kan invloed hebben op de printkwaliteit en de ondersteuningsstructuren die nodig zijn.

Ondersteuningsstructuren en slicer software

Heeft je 3D ontwerp overhangende vormen, zoals een brug? Overweeg dan om ondersteuningsmateriaal toe te voegen. Hiervoor heb je slicer software nodig, die ondersteuningsmateriaal automatisch genereert op basis van de geometrie van je model.

De slicer software zet tevens het STL bestand om naar een G-code, de codetaal die je printer spreekt. Populaire slicers zijn bijvoorbeeld Cura, Prusa Slicer, of de slicer die wordt geleverd met de software van de fabrikant van de 3D printer.
3D Print

Printen

Pas de printerinstellingen aan in de slicer software, inclusief laaghoogte, printsnelheid, temperatuurinstellingen en meer, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Je ontwerp is nu klaar voor het printen.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant

dddrop 3D printer assembleren
De bijzondere band tussen dddrop 3D printers & CAD2M

De bijzondere band tussen dddrop 3D printers & CAD2M

Zonder samenwerkingen en een goed netwerk ben je nergens, toch? Je kunt van elkaar leren, elkaar helpen en elkaar versterken. Soms ontstaat er zelfs een extra bijzondere band tussen bedrijven. Wij als CAD2M kunnen daar uit eigen ervaring over meepraten. De lijntjes tussen dddrop 3D printers en CAD2M zijn informeel en heel kort, en je leest hier welke voordelen dat met zich meebrengt.