Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Waarom sluiten mijn printlagen niet goed aan?

Waarom sluiten mijn printlagen niet goed aan?

21/04/2019

Onder extrusie CAD2M

Wanneer je een 3D model print waarbij niet alle lagen goed neergelegd worden, komt dit waarschijnlijk door ‘onder extrusie’. Onder extrusie is een complex probleem en kan zich uiten in missende lagen, niet goed op elkaar aansluitende lagen of lagen die maar half geprint zijn, waardoor er gaten ontstaan in het model. Helaas kunnen we hiervoor niet één boosdoener aanwijzen. Het kan verschillende oorzaken hebben en daarom is het soms lastig te achterhalen wat het probleem daadwerkelijk is. Vaak heeft het te maken met het instellen van de juiste extrusie breedte.

Niet haalbare extrusie breedte

Wanneer we het hebben over de extrusie breedte bedoelen we de breedte van de laag die de printer neerlegt. Hoe breed of juist hoe smal deze laag kan zijn is afhankelijk van de grote van de nozzle (printkop) die wordt gebruikt. In de printersoftware zijn standaard waarden opgenomen hoe breed een laag kan zijn bij een bepaalde nozzle (100% is de minimale extrusie breedte voor iedere nozzle en 120% de maximale breedte). Is er in het ontwerp een te dunne laag opgenomen, of wordt er geprint met een verkeerde nozzle, dan kan deze niet worden omgezet in een printlaag en zal de printer hem niet printen. Je krijgt dan missende lagen in het model. Controleer met welke extrusie breedte geprint moet worden en of daarvoor de juiste nozzle gebruikt wordt. Wanneer de breedte niet gehaald kan worden met, welke nozzle dan ook, zal de tekening moeten worden aangepast in het CAD tekenprogramma, of de extrusie waarden in de printersoftware moeten handmatig worden aangepast. Hierbij zijn de mogelijkheden niet eindeloos omdat het technisch wel haalbaar moet zijn.

Verstopte nozzle

Wanneer er onder extrusie ontstaat zou je verwachten dat de oplossing is om meer filament door de nozzle te sturen, waardoor de druk wordt aangepast. Dit kan tot op zekere hoogte in combinatie met de juiste temperatuur. Bij te veel druk is de kans op een verstopte nozzle erg groot, waardoor er juist weer onder extrusie ontstaat, omdat het filament niet goed wordt neergelegd.

Bij onder extrusie hebben we te maken met een hechtingsprobleem, wat veroorzaakt kan worden door een niet haalbare extrusie breedte. De dddrop 3D printers hebben verwisselbare nozzles waardoor er een groot bereik aan extrusie breedtes geprint kan worden.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant