Bij ABS, maar ook bij minder gangbare materialen als nylon, wil het nog wel eens voorkomen dat het materiaal vervormt tijdens het 3D printen. Het kromtrekken, wat ook wel warping genoemd wordt, leidt tot mislukte producten en soms zelfs tot een ‘hard hit’: de printerkop die tegen tegen het omhoog getrokken materiaal aan komt. Het is een vanzelfsprekendheid dat je dit wilt voorkomen. Op deze pagina leggen we uit hoe.
De reden voor het kromtrekken van een product
Allereerst is er het delamineren. Hierbij trekken twee lagen in het model van elkaar weg en ontstaat er een scheur. Dit is vooral te wijten aan hechtingsfouten. Als je de juiste instellingen gebruikt, zou delamineren niet voor moeten komen. De tweede variant is het kromtrekken aan de onderkant van het product. Dit is hardnekkiger, maar gelukkig zijn er een aantal methodes om het te voorkomen.
Plaats een raft
Temperatuur
‘Lijm’ het model vast
Er zijn een aantal hulpmiddelen te bedenken om het model vaster op de plaat te krijgen. Een veelgebruikte methode is het smeren van Dimafix. Deze vloeistof verandert boven een bedtemperatuur van 80 graden in een soort lijmlaag die het product op de plaat houdt. Wanneer het bed afkoelt, gaat de Dimafix weer een vaste fase in en laat het product eenvoudig los van de plaat.
Een andere methode is het smeren van een slurry, die je zelf kunt maken van aceton en ABS. We adviseren je wel om hier zeer voorzichtig mee te zijn, omdat deze slurry ook plakkerig blijft bij het afkoelen, kun je het product niet eenvoudig van het printbed verwijderen. Gebroken glasplaten kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan slurry. We raden dan ook altijd aan om voor de veiligere optie, Dimafix, te kiezen.