Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > 3D print tip: Een strak product zonder engelenhaar

3D print tip: Een strak product zonder engelenhaar

21/04/2021

Engelenhaar 3D print
Als de printkop van je 3D printer moet bewegen van het ene naar het andere punt binnen een model, kan het filament soms nalekken. Het gevolg is stringing: dunne draadjes ontstaan tussen de delen van de print. Vooral bij producten met grote open ruimtes doet stringing zich voor, maar er zijn manieren om dit engelenhaar te voorkomen.

Het juiste materiaal

Bij het ene filament ontstaan er sneller draadjes dan bij het andere. Zo zorgt ABS amper voor engelenhaar en PET-G aanzienlijk meer. Ook de samenstelling van het materiaal heeft invloed, de mate van stringing kan verschillen per leverancier.

Retraction setting

In de slicer software is het mogelijk om retraction aan te zetten. Hierbij wordt het filament een stukje in de nozzle teruggetrokken voordat de printkop overstapt naar een ander deel van het product.

De snelheid van het terugtrekken is hierbij ook belangrijk. Staat deze te laag ingesteld, dan kan er alsnog een draadje ontstaan.

SOLIDWORKS retraction

Wipe nozzle setting

Deze optie kun je combineren met de retraction setting. Bij de wipe nozzle functie zal de printer het laatste puntje vloeibaar materiaal uitvegen op het model, voordat het filament wordt teruggetrokken in de nozzle en de printkop naar de volgende locatie beweegt. Zo wordt het ontstaan van engelenhaar nog verder geminimaliseerd.

Temperatuur

Als het filament na het terugtrekken alsnog blijft lekken, kan de printtemperatuur te hoog zijn ingesteld. Het materiaal wordt dan zeer vloeibaar, waardoor retraction niet meer goed mogelijk is. Kijk de instellingen van jouw filamentleverancier na en stel de temperatuur eventueel bij.

Movement speed

Hoe groter de afstand tussen de twee punten in het model, hoe moeilijker het filament in de nozzle vast te houden is. Bij een model met grote afstanden is het daarom aan te raden om de movement speed iets op de voeren. Deze bewegingssnelheid is niet hetzelfde als de printing speed, maar gaat over de beweging tussen printpunten. Let wel op dat de snelheid niet té hoog wordt ingesteld. De printkop kan dan doorschieten met verschuivingen in het model tot gevolg. Zoek dus naar de gulden middenweg.

Nog niet perfect? Een laatste strohalm is de nabewerking: hiermee kun je na het printen de laatste draadjes verwijderen met een verfbrander of een föhn.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant

dddrop 3D printer assembleren
De bijzondere band tussen dddrop 3D printers & CAD2M

De bijzondere band tussen dddrop 3D printers & CAD2M

Zonder samenwerkingen en een goed netwerk ben je nergens, toch? Je kunt van elkaar leren, elkaar helpen en elkaar versterken. Soms ontstaat er zelfs een extra bijzondere band tussen bedrijven. Wij als CAD2M kunnen daar uit eigen ervaring over meepraten. De lijntjes tussen dddrop 3D printers en CAD2M zijn informeel en heel kort, en je leest hier welke voordelen dat met zich meebrengt.