Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat zijn de voordelen van printen met een gesloten kast?

Wat zijn de voordelen van printen met een gesloten kast?

03/07/2018

Printen met een gesloten kast CAD2M

Het aanschaffen van een 3D printer kan enige keuzestress opleveren. De keuze is inmiddels reuze, maar waar zitten de verschillen? Een belangrijk verschil zit in de bouw van de 3D printer. Er zijn 3D printers op de markt zonder een ombouw/kast, deze printers zijn erg gevoelig voor de omgevingstemperatuur. En er zijn 3D printers op de markt die een gesloten ombouw/kast hebben, waardoor de temperatuur aanzienlijk beter te reguleren is. Deze laatstgenoemde 3D printers zijn over het algemeen duurder, maar bieden ook meer mogelijkheden met betere printprestaties.

Printtemperatuur reguleren

Om een goede keuze te kunnen maken welke 3D printer voor je het meest geschikt is, is het handig om eerst iets meer over het 3D printproces te weten te komen. Bij het maken van een 3D print is de temperatuur van groot belang. Zonder de juiste temperaturen is het onmogelijk een goede 3D print te maken. Het printmateriaal (filament) moet smelten om door de printkop (nozzle) te kunnen en het zo per laagje neer te kunnen leggen. De temperatuur waarop het filament overgaat van vaste naar vloeibare fase noemen we de glastemperatuur. Deze temperatuur is per filament verschillend. Hoe hoger deze temperatuur moet zijn hoe lastiger het is om dit te realiseren met een open printer. Het filament zal nog wel door de warme printkop gestuurd kunnen worden, maar wanneer het op het printbed wordt neergelegd en het te snel afkoelt door de omgevingstemperatuur is de kans heel groot dat het filament gaat kromtrekken op de print(glas)plaat of dat er delaminatie ontstaat hoger in het product.

Open 3D printers

De huis, tuin & keuken 3D printers zijn over het algemeen de open printers. Deze zijn verkrijgbaar vanaf een kleine €250,-. Heel toegankelijk en prima voor eenvoudige prints waarbij het materiaal (filament) minder van belang is. Deze 3D printers kunnen alleen de filamenten PLA en PET-G printen. PLA en PET-G zijn totaal niet krimpgevoelig en kunnen daarom prima met een open printer geprint worden.

PLA is sterk en hard kunststof materiaal dat zich niet zomaar uit zijn verband laat trekken: het kan grote krachten weerstaan. Maar, bij een harde klap of een val is het net glas en zal het breken. PLA is daarom vooral geschikt voor zichtmodellen en niet om industrieel in te zetten. Prima voor huis, tuin en keuken experimentjes.

PET-G is een erg sterk materiaal dat ook nog eens flexibel is: het kan tot tweemaal zijn eigen lengte worden uitgerekt voordat het breekt. Dankzij de combinatie van sterkte, taaiheid én flexibiliteit, is het uitermate geschikt voor onderdelen die veel bewegen en waar vermoeiing op de loer ligt.

Gesloten 3D printers

Wanneer we het gaan hebben over filamenten als ABS, PA (PolyAmide, Nylon), PC (PolyCarbonaat), carbon, metaal gevulde filamenten of noem maar op, dan wordt de temperatuur echt van belang. Deze filamenten hebben een hoge glastemperatuur. Om deze materialen krimpvrij te kunnen printen heb je echt een geconditioneerde kast nodig. Hiervoor is het van belang dat er een soort oventje ontstaat. Vaak willen we een zo warm mogelijke kast, maar bij een te warme kast loopt de printerkop vaak vast. Daarom zal deze afgekoeld moeten worden zonder dat er te veel temperatuur in de kast verloren gaat. Gaat er een deur open en ontstaat er tocht, geen probleem. Dit gaat niet ten koste van je print. Ook is de omgevingstemperatuur een stuk minder van belang. Al is voor de standaard printinstellingen een kamertemperatuur gewenst voor de beste resultaten.

Verwarmd printbed

De dddrop 3D printers zijn uitgerust met een verwarmd printbed tot 120 ºC (TWIN) en 130 ºC (PRO). Dit is de verwarmingsbron van de printer, de hete lucht stijgt op en door de gesloten kast blijft de warme lucht in de printer. Het grote voordeel hiervan is dat het kromtrekken op het printbed in veel gevallen tegen gaat.

De dddrop RAPID ONE heeft een gesloten, geconditioneerde kast waardoor de temperatuur goed te reguleren is. Dit maakt het mogelijk om met diverse filamenten te printen.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant