Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Waarom raakt mijn printkop verstopt?

Waarom raakt mijn printkop verstopt?

18/07/2018

3D printer kop verstopt

Normaal wordt het geïnstalleerde filament netjes de nozzle in getransporteerd, maar soms stroomt het er vervolgens niet uit. Het hoopt zich op in de printkop. Hoe komt dit? En natuurlijk: hoe kun je dit voorkomen?

Ophoping in de nozzle

Als de nozzle verstopt is, kan het gesmolten materiaal er niet uit. De nozzle loopt dan vol met vloeibaar filament. Een verstopping kan ontstaan door verbranding van vuil of filament, vooral bij een kleine nozzle doet dit probleem zich vaker voor. De verbranding van vuil kan voorkomen in een vuile omgeving, bijvoorbeeld een werkplaats waar stof, hout of steen rond dwarrelt. Zorg er daarom voor dat de printer in een schone omgeving staat. Ook het filament zelf kan verbranden. Als de nozzle temperatuur te hoog staat ingesteld, verbrandt het materiaal in plaats van te smelten. Hier is een verhoogde kans op als je aanzienlijk sneller wilt printen. Wanneer de printsnelheid omhoog gaat, moet de temperatuur namelijk ook omhoog. Zo kan het materiaal sneller door de nozzle vloeien. Let er in dit geval dus op dat de temperatuur niet té ver wordt opgeschroefd.

Ophoping in de printkop

Als de nozzle verstopt is, kan het gesmolten materiaal er niet uit. De nozzle loopt dan vol met vloeibaar filament. Een verstopping kan ontstaan door verbranding van vuil of filament, vooral bij een kleine nozzle doet dit probleem zich vaker voor. De verbranding van vuil kan voorkomen in een vuile omgeving, bijvoorbeeld een werkplaats waar stof, hout of steen rond dwarrelt. Zorg er daarom voor dat de printer in een schone omgeving staat. Ook het filament zelf kan verbranden.
Als de nozzle temperatuur te hoog staat ingesteld, verbrandt het materiaal in plaats van te smelten. Hier is een verhoogde kans op als u aanzienlijk sneller wilt printen. Wanneer de printsnelheid omhoog gaat, moet de temperatuur namelijk ook omhoog. Zo kan het materiaal sneller door de nozzle vloeien. Let er in dit geval dus op dat de temperatuur niet té ver wordt opgeschroefd.

Een printkop kan dus vollopen met koud óf vloeibaar materiaal. Hoe dan ook, meestal is temperatuur de oorzaak: een te hoge nozzle- of omgevingstemperatuur zorgt voor problemen. Zet je printer daarom in een schone, geconditioneerde ruimte en stel de nozzle temperatuur niet te hoog in.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant