Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

08/10/2024

PDM is een methodiek voor het beheren van productdata, wijzigingen in ontwerpen en eventuele problemen die zich tijdens de ontwerp- en ontwikkelfase kunnen voordoen. Het is onmisbaar in een efficiënt productontwikkelingsproces en speelt een cruciale rol binnen PLM. PLM pakt het stokje over waar PDM ophoudt en is een allesomvattende strategie voor het beheersen en optimaliseren van alle bedrijfsprocessen die betrokken zijn bij de hele levenscyclus van een product.

Wanneer je meer controle wilt hebben over CAD gegevens, stuklijsten, technische documenten én alle wijzigingen hierin, dan voldoet goede Product Data Management vaak al. Wil je echter ook alle andere bedrijfsprocessen tijdens de ontwikkeling én optimalisatie van producten verbeteren? Dan is Product Lifecycle Management waarschijnlijk de juiste weg. Welke weg je ook inslaat, bij CAD2M vinden we altijd de beste oplossing voor jouw uitdagingen!

Wat is PDM?

Product Data Management is een aanpak om verschillende soorten productdata, zoals CAD bestanden, stuklijsten en technische specificaties, op één centrale plek te beheren, zodat altijd de meest recente data beschikbaar is. Daarnaast biedt PDM oplossingen voor het beheren van wijzigingen in ontwerpen en het aanpakken van problemen die zich tijdens de ontwerp- en ontwikkelfase van het product kunnen voordoen.

Wat is PLM?

Product Lifecycle Management is een strategische benadering voor het beheersen én verbeteren van alle processen gedurende de gehele levenscyclus van een product, van idee tot recycling of hergebruik. Het integreert alle systemen, processen en afdelingen die van begin tot eind betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe producten, maar ook bij de optimalisatie van bestaande producten.

Hoe verhouden PDM en PLM zich tot elkaar?

Terwijl Product Data Management zich focust op het beheren van productdata en hoe je dat het beste aanpakt, gaat Product Lifecycle Management verder dan dat. PLM omvat, naast een oplossing zoals SOLIDWORKS PDM voor het beheren van productdata, ook nog andere software, systemen en oplossingen die de verschillende processen ondersteunen.

Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Mechanisch ontwerpen
  • Elektrisch ontwerpen
  • Simulaties en analyses
  • Visualisaties en rendering
  • Systeem- en software-integraties
  • Product configureren
  • Werkvoorbereiding en productie
  • Marketing en sales
  • Kwaliteitsbeheer
  • Onderhoud en ondersteuning
  • Compliance en regelgeving
PLM kijkt naar de hele levenscyclus van een product, van begin tot eind. PDM maakt hier een heel belangrijk (!) onderdeel van uit. Want wanneer je je productdata niet goed op orde hebt, wordt het lastig om PLM effectief te implementeren en er het maximale uit te halen. PDM vormt de basis om als bedrijf op verder te bouwen en te groeien.

Wanneer kies je voor PDM?

Je kiest voor PDM wanneer je:

  • Een oplossing zoekt voor het centraal beheren van productdata zoals CAD bestanden, stuklijsten en technische specificaties;
  • Behoefte hebt aan een meer gestructureerde manier van productdata beheer;
  • Altijd de juiste productdata op het juiste moment bij de juiste personen wilt hebben;
  • Ook wijzigingen in ontwerpen wilt beheren, van aanvraag tot het doorvoeren ervan;
  • Meer grip wilt hebben op eventuele knelpunten bij het ontwerpen en ontwikkelen van producten;
  • De samenwerking binnen de engineeringafdeling wilt bevorderen.

Wanneer kies je voor een bredere PLM aanpak?

Je kiest voor PLM wanneer je:

  • Niet alleen productdata wilt beheren, maar de hele keten en alle processen gedurende de levenscyclus van een product, van ontwerp, productie en logistiek tot leveranciers en klanten, inclusief alle gegevens die hierbij komen kijken;
  • Digital en Virtual Twins wilt inzetten om ontwerpideeën en nieuwe producten te testen en simuleren, en bestaande producten te monitoren en optimaliseren;
  • De samenwerking organisatiebreed, over afdelingen heen, maar ook met externe partijen wilt bevorderen;
  • Actief bent in een gereguleerde sector zoals de luchtvaart, auto-industrie of medische sector, waar je aan complexe regelgeving en kwaliteitsstandaarden moet voldoen;
  • Een duidelijke visie hebt op groei en innovatie en ongelimiteerd wilt kunnen groeien, nu én in de toekomst.

Whitepaper: Een verbeterde concurrentiepositie voor jouw maakbedrijf

Als maakbedrijf wordt de concurrentie steeds groter, toch?

Door de inzichten die je met behulp van dit whitepaper op doet, ontdek je alles over het verbeteren van de concurrentiepositie van je maakbedrijf, met behulp van Product Lifecycle Management.

We staan onder andere stil bij de definitie van PLM en het belang van een goede concurrentiepositie. Maar ook hoe een PLM-strategie eruit ziet en welk systeem je kunt gebruiken.

Whitepaper: Een verbeterde concurrentiepositie voor jouw maakbedrijf

PDM en PLM bij CAD2M

Of het nu gaat om het implementeren van PDM óf PLM binnen jouw bedrijf, CAD2M is jouw strategisch partner. Met onze jarenlange ervaring ontdekken we waar jouw behoeften en wensen liggen.

Ben je benieuwd wat PDM en/of PLM voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer over onze aanpak en hoe we jouw bedrijf naar succes helpen.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.