Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Digitaliseer je productieproces met SOLIDWORKS MBD

Digitaliseer je productieproces met SOLIDWORKS MBD

22/05/2018

SOLIDWORKS-MBD

Als je naar een 3D model kijkt, dan is het direct duidelijk hoe het product eruit ziet. Voor de productie ervan zijn echter ook andere gegevens nodig, zoals afmetingen, materiaal en toleranties. Deze informatie wordt duidelijk op een 2D tekening, maar hiermee heb je juist minder inzicht in de vorm van het product. Enkel de combinatie van de 2D en 3D documenten geeft het volledige plaatje. Waarom zou je de voordelen van het 3D model en de 2D tekening dan niet integreren?

Van een 2D tekening naar een 3D model

3D tekenen is inmiddels helemaal ingeburgerd in de ontwerp- en maakindustrie, maar de brug naar productie blijft vaak nog een 2D tekening. Dit is ontstaan toen we alleen nog papier hadden als middel om te communiceren. Zonde, want alle voordelen van 3D worden letterlijk platgeslagen op een papieren tekening. Inmiddels is deze techniek dan ook achterhaald en ontstaat er een trend van digitalisering en papierloos produceren. In dit artikel lees je meer over de Model Based Definition (MBD) werkwijze, waarmee je handen en voeten geeft aan deze digitalisering van het productieproces.
SOLIDWORKS-MBD
Bij veel bedrijven is de 3D engineeringsdata losgekoppeld van de 2D productiedata. De engineer ontwerpt een product in 3D en genereert een 2D tekening voor de productieafdeling. Het correct lezen en interpreteren van deze 2D tekening is een ware kunst en daarmee gevoelig voor fouten. Daarnaast leidt het loskoppelen van de 3D en 2D data tot twee aparte documenten. Gevolg: zodra het 3D model verandert, moeten handmatig ook de 2D tekeningen worden aangepast en vervangen in de productie. Dit proces is arbeidsintensief, foutgevoelig en onnodig.

De SOLIDWORKS MBD werkwijze

De MBD werkwijze zorgt voor behoud van 3D informatie in het productieproces. Alle benodigde PMI gegevens als afmetingen, oppervlaktebewerking en las-symbolen worden toegevoegd aan het model, zodat een 2D tekening overbodig wordt. Productie medewerkers krijgen toegang tot het 3D model, zodat ze deze vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Naast meer inzicht voor de productiemedewerkers, leidt MBD ook tot één bindend document. Alle belangrijke informatie is in het 3D model te vinden, waardoor er geen problemen meer zijn met verschillende versies en het synchroniseren van meerdere informatiedragers. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een MBD werkwijze, in de Verenigde Staten zijn producenten van vliegtuigen en tanks zelfs al verplicht om dit communicatiemiddel te gebruiken. Het vergt een omslag in engineering en productie, maar de voordelen zullen dit snel overstijgen: efficiënter werken, minder fouten én een hogere kwaliteit.

Meer weten over Model Based Definition?

Geïnteresseerd in meer informatie over de voordelen van MBD? Lees meer over SOLIDWORKS MBD en neem contact op voor een vrijblijvende demo.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

PDM is een methodiek voor het beheren van productdata, wijzigingen in ontwerpen en eventuele problemen die zich tijdens de ontwerp- en ontwikkelfase kunnen voordoen. Het is onmisbaar in een efficiënt productontwikkelingsproces en speelt een cruciale rol binnen PLM. PLM pakt het stokje over waar PDM ophoudt en is een allesomvattende strategie voor het beheersen en optimaliseren van alle bedrijfsprocessen die betrokken zijn bij de hele levenscyclus van een product.

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.