Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Digitaliseer je productieproces met SOLIDWORKS MBD

Digitaliseer je productieproces met SOLIDWORKS MBD

22/05/2018

SOLIDWORKS-MBD

Als je naar een 3D model kijkt, dan is het direct duidelijk hoe het product eruit ziet. Voor de productie ervan zijn echter ook andere gegevens nodig, zoals afmetingen, materiaal en toleranties. Deze informatie wordt duidelijk op een 2D tekening, maar hiermee heb je juist minder inzicht in de vorm van het product. Enkel de combinatie van de 2D en 3D documenten geeft het volledige plaatje. Waarom zou je de voordelen van het 3D model en de 2D tekening dan niet integreren?

Van een 2D tekening naar een 3D model

3D tekenen is inmiddels helemaal ingeburgerd in de ontwerp- en maakindustrie, maar de brug naar productie blijft vaak nog een 2D tekening. Dit is ontstaan toen we alleen nog papier hadden als middel om te communiceren. Zonde, want alle voordelen van 3D worden letterlijk platgeslagen op een papieren tekening. Inmiddels is deze techniek dan ook achterhaald en ontstaat er een trend van digitalisering en papierloos produceren. In dit artikel lees je meer over de Model Based Definition (MBD) werkwijze, waarmee je handen en voeten geeft aan deze digitalisering van het productieproces.
SOLIDWORKS-MBD
Bij veel bedrijven is de 3D engineeringsdata losgekoppeld van de 2D productiedata. De engineer ontwerpt een product in 3D en genereert een 2D tekening voor de productieafdeling. Het correct lezen en interpreteren van deze 2D tekening is een ware kunst en daarmee gevoelig voor fouten. Daarnaast leidt het loskoppelen van de 3D en 2D data tot twee aparte documenten. Gevolg: zodra het 3D model verandert, moeten handmatig ook de 2D tekeningen worden aangepast en vervangen in de productie. Dit proces is arbeidsintensief, foutgevoelig en onnodig.

De SOLIDWORKS MBD werkwijze

De MBD werkwijze zorgt voor behoud van 3D informatie in het productieproces. Alle benodigde PMI gegevens als afmetingen, oppervlaktebewerking en las-symbolen worden toegevoegd aan het model, zodat een 2D tekening overbodig wordt. Productie medewerkers krijgen toegang tot het 3D model, zodat ze deze vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Naast meer inzicht voor de productiemedewerkers, leidt MBD ook tot één bindend document. Alle belangrijke informatie is in het 3D model te vinden, waardoor er geen problemen meer zijn met verschillende versies en het synchroniseren van meerdere informatiedragers. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van een MBD werkwijze, in de Verenigde Staten zijn producenten van vliegtuigen en tanks zelfs al verplicht om dit communicatiemiddel te gebruiken. Het vergt een omslag in engineering en productie, maar de voordelen zullen dit snel overstijgen: efficiënter werken, minder fouten én een hogere kwaliteit.

Meer weten over Model Based Definition?

Geïnteresseerd in meer informatie over de voordelen van MBD? Lees meer over SOLIDWORKS MBD en neem contact op voor een vrijblijvende demo.

Wij helpen je graag met design- & engineering

De mogelijkheden met CAD2M zijn eindeloos en geen vraag is ons te gek. Neem contact op en we leggen je alles uit. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

DriveWorks World
DriveWorks World 2023

DriveWorks World 2023

Recent werd het jaarlijkse DriveWorks World evenement georganiseerd. Reseller en klant werden getrakteerd op tal van verschillende online sessies, waarin onder meer verteld werd waar DriveWorks naar toe wilt en wat de vernieuwingen zijn binnen de oplossing.