Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > EBOM, MBOM niet elke Bill of Material is hetzelfde

EBOM, MBOM niet elke Bill of Material is hetzelfde

27/12/2021

3DEXPERIENCE PLM CAD2M

Elk product dat bestaat heeft een BOM – Bill of Material. En hoe uitgebreid deze Bill of Material (ook wel stuklijst) is hangt helemaal af van het soort product. Op deze pagina leggen we meer uit over de verschillende versies van de Bills of Materials, zoals de EBOM , MBOM en SBOM.

Soorten Bill of Materials

In de overkoepelende Bill of Material komt de informatie van verschillende afdelingen samen. Denk aan mechanisch ontwerp, elektrisch ontwerp, documentbeheer, inkoop en productie. Om het overzichtelijk te houden voor alle afdelingen zijn verschillende versies van een Bill of Material in het leven geroepen:

  • EBOM – Engineering Bill of Material
  • MBOM – Manufacturing Bill of Material
  • PBOM – Purchase Bill of Material
  • SBOM – Service Bill of Material

Lees hier meer over een Bill of Material in het algemeen.

EBOM – Engineering Bill of Material

Voor het produceren van een product heb je een ontwerp nodig. Tegenwoordig is dit eigenlijk altijd een 3D model getekend met CAD-software. Dat ontwerp bestaat uit een mechanisch ontwerp wat kan worden aangevuld met bijvoorbeeld een elektrisch, hydraulisch of software ontwerp. Deze ontwerpen worden door verschillende engineers gemaakt, waarbij een nauwe samenwerking natuurlijk heel belangrijk is. Al deze ontwerpen samen noemen we een multi-CAD ontwerp. Uit dat multi-CAD ontwerp ontstaat de Engineering Bill of Material oftewel EBOM.

MBOM – Manufacturing Bill of Material

Om het volledige product te kunnen produceren heb je waarschijnlijk meer nodig dan dat je op je EBOM terug vindt, dat zetten we in de Manufacturing Bill of Material oftewel de MBOM. Je kunt dan denken aan extra onderdelen als olie of vet die bij een product geleverd worden. Maar ook welke gereedschappen nodig zijn om over te gaan op Manufacturing (produceren). 

PBOM – Purchase Bill of Material

Vanuit je productontwerp wordt bepaald welke onderdelen van je productsamenstelling je zelf kunt produceren, die onderdelen komen op je EBOM te staan. Voor bepaalde onderdelen kan de keus worden gemaakt om deze (compleet) in te kopen bij een andere partij. Deze onderdelen zet je op de Purchase Bill of Material.

Extra onderdelen

Ook de extra producten zoals olie, verf, lijm en de grondstoffen voor het zelf produceren van de onderdelen komen hierop terug. Zo weet de afdeling inkoop precies wat ze moeten bestellen en op welk moment het nodig is in de productie. Zodra de onderdelen binnen zijn geeft de afdeling inkoop op deze Bill of Material aan waar de productie het onderdeel kan vinden in het bedrijf. 

Het produceren

Zodra bovenstaande Bills of Materials goed zijn afgewerkt kan de productie overgaan op het daadwerkelijk maken van het product. Alle onderdelen zijn gemaakt of binnen en het is duidelijk waar deze te vinden zijn. Aan de hand van de werkinstructies wordt het product in elkaar gezet. Je product is klaar en je Bill of Material ook? Nee, het is zeer verstandig ook alvast de Service Bill of Material op te stellen.

SBOM – Service Bill of Material

In de Service Bill of Material neem je de onderhoudsinstructies op. Wanneer moeten bepaalde onderdelen vervangen worden? Denk aan een onderhoudsbeurt van een auto. Wanneer en hoe je dit onderdeel kan vervangen wordt duidelijk in de Service Bill of Material. Zodat ook dit voor iedereen duidelijk is en de kwaliteit van je product in tact blijft.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant