Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Een ‘unit’ veranderen in SOLIDWORKS? Zo doe je dat.

Een ‘unit’ veranderen in SOLIDWORKS? Zo doe je dat.

05/12/2023

In SOLIDWORKS verwijst de term ‘unit system’ naar het gekozen meetsysteem en de ‘units’ die worden gebruikt in een part, assembly of drawing. In dit artikel lees je hoe je een unit system wijzigt in SOLIDWORKS.
Een unit veranderen in SOLIDWORKS
In SOLIDWORKS verwijst de term ‘unit system’ naar het gekozen meetsysteem en de ‘units’ die worden gebruikt in een part, assembly of drawing. SOLIDWORKS ondersteunt zowel metrische als imperiale units en kent drie types: lengte, massa en tijd. Door het unit system te specificeren, beïnvloedt het de manier waarop afmetingen en andere maateenheden worden weergegeven en berekend in SOLIDWORKS-bestanden.

Waarom het juiste unit system gebruiken?

Het is essentieel om het juiste unit system te kiezen, vooral bij het werken aan projecten met internationale normen of wanneer samenwerking met anderen waarbij consistentie in de units belangrijk is.

Elk SOLIDWORKS bestand heeft een unit system, dat wordt geregeld door de Document Properties van het bestand. Standaard schrijven de SOLIDWORKS templates het unit systeem voor een bestand voor.

Gebruik je het metrische systeem, dan moeten je sjablonen ingesteld worden op MMGS om millimeters, grammen en seconden als basis te gebruiken.

Gebruik je echter het Imperiale stelsel, dan is IPS het standaard unit system om standaard inches, pounds en seconden te gebruiken.

Hoe verander je een Unit in een SOLIDWORKS bestand?

Units systems wijzig je in de unit instellingen. Navigeer door ‘Extra’ > ‘Opties’ > ‘Document Properties’ > ‘Units’. Er zijn vijf standaard unit system, namelijk:
  • MKS (meter, kilogram, seconde)
  • CGS (centimeter, gram, seconde)
  • MMGS (millimeter, gram, seconde)
  • IPS (inch, pond, seconde)
  • Custom
De eerste vier opties definiëren het gewenste systeem, maar door ‘Custom’ te selecteren pas je het systeem aan, aan je eigen specificaties.
Zo verander je een unit in SW

Je templates wijzigen

Om de unit system op te slaan in een template, zodat alle toekomstige bestanden dezelfde standaard hebben, open je een bestaande template of een leeg nieuw bestand. Je wijzigt de unit system zoals hierboven beschreven en slaat het template bestand opnieuw op.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.