Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Generatief Design met SOLIDWORKS

Generatief Design met SOLIDWORKS

20/04/2020

Onze afstudeerder Claudia neemt je tijdens dit verhaal mee door de wondere wereld van generative design. Een methode waarbij design geoptimaliseerd worden naar het beste ontwerp.
generative-design
Generatief design is een onderwerp binnen engineering waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Tevens wordt het steeds vaker gebruikt in de maakindustrie. Momenteel ziet generatief design nog veel van zijn toepassingen in de luchtvaart- en auto-industrie, maar zal het in de toekomst ook steeds meer gebruikt worden door midden- en klein bedrijven. In deze blog neemt onze afstudeerder Claudia Westerveld generatief design onder de loep en vertelt ze meer over de mogelijkheden voor MKB’ers. 
Claudia begint haar verhaal over de definitie van generatief design: “Generatief design is een methode waarbij gebruikers verschillende input en restricties in een systeem invoeren. Denk hierbij aan krachten, materiaal, ladingen, grootte en knooppunten waar de constructie vast komt te zitten. De software achter generatief design gebruikt een algoritme om tot verschillende designs te komen, die het beste zijn geoptimaliseerd in relatie tot gewicht, sterkte of grootte. Het systeem geeft deze designs weer in de vorm van CAD-modellen, simulaties en/of bouwtekeningen. Deze designs hebben vaak organische vormen en wekken het idee dat ze door evolutie gevormd zijn. Met het algoritme worden ook talloze iteraties tegen elkaar uitgespeeld waar alleen het beste ontwerp in overblijft.” 
Generative design Methodolgy
Foto: Algoritmes van generatief design

 

generatief-design-CAD2M
Foto: Van origineel model naar geoptimaliseerd model met generatief design
“Een goed voorbeeld van generatief design is zichtbaar in de onderstaande afbeelding”, vervolgt Claudia. “Hierin heeft een designer een model gemaakt, maar bij het valideren van het ontwerp bleek deze te zwaar te zijn. De designer heeft een aantal restricties aan het model gegeven die als input dienen voor topologie optimalisatie (een algoritme van generatief design). Vervolgens calculeert het systeem het optimale design, waarbij het minst mogelijke materiaal wordt gebruikt zonder concessies te doen op de stevigheid.”

“Het heeft enige tijd geduurd voordat generatief design mogelijk was qua kosten, omdat de organische vormen van generatief design vaak lastig zijn te produceren. Met traditionele productiemethodes, zoals frezen en draaien, gaat het nabootsen van generatief design ongemakkelijk. Door de opkomst van 3D printen (kunststof of metaal) is het nu ook voor MKB’ers mogelijk om generatieve designs te produceren, omdat deze productietechniek niet dezelfde restricties kent als traditionele methodes. Door middel van generatief design kunnen zij ook daadwerkelijk producten maken die lichter zijn, minder materiaalkosten hebben en minder lang duren om te produceren. De ontwikkelingen in generatief design en Additive Manufacturing creëren een brug tussen de twee technieken, die naar verwachting veel worden toegepast in de MKB sector, in de toekomst.”

Tijdens haar afstudeerstage bij CAD2M heeft Claudia generatieve designs toegepast op modellen die 3D geprint worden. Hiervoor zette zij de nieuwe dddrop RAPID ONE in.

Wij helpen je graag met design- & engineering

De mogelijkheden met CAD2M zijn eindeloos en geen vraag is ons te gek. Neem contact op en we leggen je alles uit. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

DriveWorks World
DriveWorks World 2023

DriveWorks World 2023

Recent werd het jaarlijkse DriveWorks World evenement georganiseerd. Reseller en klant werden getrakteerd op tal van verschillende online sessies, waarin onder meer verteld werd waar DriveWorks naar toe wilt en wat de vernieuwingen zijn binnen de oplossing.