Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Het hoe en het waarom van Configure-To-Order

Het hoe en het waarom van Configure-To-Order

06/06/2016

DriveWorks configurator

CTO staat voor Configure-To-Order, oftewel: ‘configureren op bestelling’. Waar je bij Engineer-To-Order (ETO) voor iedere opdracht opnieuw gaat ontwerpen, stel je bij CTO elke bestelling samen uit bestaande blokken. Op deze manier komt er geen engineer meer te pas aan iedere bestelling, maar kan er toch -binnen bepaalde kaders- voldaan worden aan specifieke klantwensen. Afhankelijk van het aantal onderdelen, kunnen de mogelijke configuraties van het eindproduct in de duizenden lopen. 

Ter illustratie: stel je een tafelproducent voor. Zij hebben één basismodel tafel. Deze wordt opgebouwd uit de onderdelen tafelblad, tafelpoten en lades. Een klant kan bij hen kiezen uit drie verschillende soorten tafelbladen en zes stijlen tafelpoten. Daarnaast kunnen optioneel één of twee lades worden toegevoegd aan de tafel. Op deze manier hoeft hun engineer slechts tien onderdelen te ontwikkelen, om klanten de keuze te bieden uit 54 verschillende tafels.

DriveWorks configurator

Overschakelen van ETO naar CTO

De kracht van herhaling in het productieproces moet niet onderschat worden. Wanneer een product voor de eerste keer gemaakt wordt, zal deze niet perfect zijn. Elke keer dat je hetzelfde product opnieuw maakt, zal het proces verbeteren en versnellen. Bij de duizendste keer heb je waarschijnlijk een slim assemblageproces ingericht en handige productietooling bedacht. De werktekeningen en productiestappen zijn geoptimaliseerd en iedereen weet precies wat hij of zij moet doen. Misschien is er zelfs wel een stuk van de productie geautomatiseerd! Ook het product zal zich verbeteren: er is geleerd van gemaakte fouten en je hebt de beste leveranciers gevonden. Door de herhaling is de kwaliteit van je proces en product zeer constant geworden.

Dankzij het standaardiseren van de modules, heb je steeds dezelfde onderdelen nodig. Deze grotere inkoopkracht heeft veel voordelen. Met jouw leveranciers maak je goede afspraken over de levertijden, en de kostprijs gaat omlaag. Omdat steeds dezelfde onderdelen worden gebruikt, kan er een grotere voorraad aangelegd worden. Hierdoor kun je sneller reageren op klantvragen. Daarnaast komt er geen engineer meer te pas aan de orders van je klanten. Dit alles leidt tot een kortere levertijd én een lagere prijs, zonder dat het ten koste gaat van de marge.

De overstap maken naar CTO

Veel bedrijven werken al sinds jaar en dag volgens het Engineer-To-Order principe. Het ‘mee krijgen’ van de werknemers is dan vaak één van de grootste uitdagingen bij de overschakeling naar Configure-To-Order. De Engineer wil graag alles kunnen maken en is bang dat hij zijn uitdaging verliest. De verkoper wil zo veel mogelijk verkopen, en daarom ver kunnen meegaan in de specifieke klantwens. CTO vraagt dus niet alleen om een procesverandering, maar óók om een cultuurverandering. 

DriveWorks configurator

Belangrijk is om CTO binnen de belevingswereld van de medewerkers te brengen. Laat zien wat voor hen de voordelen zijn én maak duidelijk dat CTO niet hun positie bedreigt. Laat bijvoorbeeld de engineer zien dat hij niet alleen maar productie van orders hoeft te draaien, maar juist meer tijd krijgt voor echte innovatie.Met CTO kun je het beste klein beginnen. Start met één product of productgroep en probeer niet alles tegelijkertijd aan te pakken. Maar het belangrijkste is: begin! Start zo snel mogelijk met een pilot. Gaandeweg leer je weer meer en door de successen worden ook de werknemers enthousiast.

Om aan de gang te gaan met CTO is er nog één belangrijk onderdeel: de juiste tools. Voor het modulair werken heb je een configurator nodig, waarin de producten kunnen worden samengesteld. Gebruikers van SOLIDWORKS hebben reeds een configurator tot hun beschikking en kunnen dus direct aan de slag. In elke versie van SOLIDWORKS is namelijk de DriveWorks Xpress configurator opgenomen.

Wij helpen je graag met design- & engineering

De mogelijkheden met CAD2M zijn eindeloos en geen vraag is ons te gek. Neem contact op en we leggen je alles uit. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant