Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Hoe kan ik effectief samenwerken tijdens de productontwikkeling?

Hoe kan ik effectief samenwerken tijdens de productontwikkeling?

29/08/2019

3DEXPERIENCE Platform CAD2M PDM

Stel, je krijgt een opdracht van een klant om een nieuw product te lanceren. Een spannend moment, waar het hele bedrijf bij betrokken is. De design, sales en marketing teams en de klant werken samen aan de realisatie van de opdracht. Gedurende het proces communiceren ze veelvuldig met elkaar. De engineers bespreken uitdagingen met elkaar, de klant geeft zijn feedback en sales en marketing zijn nieuwsgierig hoe het product er uit komt te zien. Maar via welke weg gebeurt dit? In veel organisaties is e-mail nog het primaire communicatie-middel. Primair, maar niet optimaal. Naarmate de hoeveelheid mails toeneemt, raakt het overzicht snel zoek.

Bij de opdracht moeten verschillende teams samenwerken om alles goed te laten verlopen. Maar de betrokkenen kunnen vaak niet allemaal met dezelfde bestanden werken; een SOLIDWORKS document kan doorgaans niet worden gelezen door een marketeer. Dit is te verhelpen met een screenshot of 3D PDF, zodat zij het ontwerp kunnen bekijken, maar dat betekent extra werk voor de engineer. Bovendien is het bestand een mailbox_volaanpassing later alweer achterhaald. Ook de klant ontvangt steeds een nieuw bestand om het ontwerp te kunnen bekijken en het proces ligt stil tot er feedback ontvangen is. Een wildgroei aan bestanden in verschillende versies, overvolle mailboxen, en betrokkenen die steeds op elkaar moeten wachten, zijn het gevolg.

Intranet omgeving met het gemak van een social media platform

Met het oog op hoe we tegenwoordig in onze vrije tijd met elkaar communiceren – snel informatie delen via een sociaal netwerk, notificaties ontvangen, binnen enkele secondes een reactie geven en bovendien in de vorm van een ‘like’ supersnel laten weten wat je vindt – klinkt het bovenstaande verhaal hopeloos ouderwets. Waarom zouden we niet in een professionele omgeving op dezelfde manier met elkaar communiceren? De veiligheid van een intranet omgeving met het gemak van een social media platform: het 3DEXPERIENCE Platform maakt het mogelijk.

Eenvoudig online communiceren en samenwerken – via één kanaal

Het doel van het 3DEXPERIENCE platform is om betrokkenen gedurende het gehele ontwikkelproces op een eenvoudige manier met elkaar te laten communiceren en informatie te delen. Het is een beveiligde omgeving in de cloud waar een aantal dingen samen komen: cloud-desktop

  • Veilig opslaan en synchroniseren van bestanden;
  • Directe communicatie via een post, share, comment en like systeem;
  • Openen en bekijken van SOLIDWORKS bestanden;
  • Contact met een globaal netwerk van engineers en leveranciers.

Op het platform vind je een compleet te personaliseren dashboard, waar je de apps en informatie plaatst die je belangrijk vindt. Een dashboard ziet er dus voor elke gebruiker anders uit – al kun je ook centrale dashboards maken en delen met anderen. Wie toegang heeft beslist je zelf; alleen engineers, ook andere collega’s of communiceer je hier ook met de klant?

SOLIDWORKS 3DEXPERIENCE

Bestanden delen, bekijken en bespreken met 3DPlay en 3DSWYM

3DPlay maakt SOLIDWORKS bestanden toegankelijk voor iedereen: via drag-and-drop sleep je hier een ontwerp naartoe dat direct in 3D te bekijken is. Collega’s die geen SOLIDWORKS op hun pc hebben hoeven niet meer om screenshots of PDF’s te vragen om ontwerpen te kunnen bekijken. Daarnaast is er 3DSWYM, de ‘facebook voor SOLIDWORKS’. Dit is de plek voor engineers om hun ideeën te delen, ontwerpen te bespreken en elkaar om hulp te vragen. Wanneer collega’s er samen niet uitkomen hebben zij bovendien toegang tot de online community van SOLIDWORKS gebruikers waar zij hun design-uitdagingen aan elkaar kunnen voorleggen. 3DSWYM is ook dé manier om een ontwerp te laten zien aan een klant en feedback te ontvangen. Reacties zijn direct zichtbaar voor alle betrokkenen en er kan snel actie op worden ondernomen.

Al je bestanden op één plek dankzij 3DDrive

3DDrive is de plek waar je alle designdocumenten veilig opslaat in de cloud. Via een koppeling kun je hier via Windows Verkenner direct bestanden naar uploaden. Zo heeft iedereen toegang tot de meest recente versie.

Innoveer sneller en effectiever

In plaats van een constante stroom aan e-mails kun je bestanden beschikbaar maken voor iedereen die ze wil bekijken. Communicatie verloopt sneller, centraal en overzichtelijk. Sneller schakelen zorgt er bovendien voor dat de diverse fases in een ontwikkelproces soepeler doorlopen worden. En de 3DEXPERIENCE Collaborative Business Innovator Role, met alle bovengenoemde apps, is nog maar het begin. Er zijn veel meer verschillende rollen voor specifieke functies binnen uw organisatie.
Taco Willemsen

Wil jij starten met onder andere engineeren in de cloud?

CAD2M helpt je graag richting toekomstbestendig engineeren. Neem contact op en we vertellen je alles over 3DEXPERIENCE®.

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

Imagine 3DEXPERIENCE World 2023
3DEXPERIENCE World 2023

3DEXPERIENCE World 2023

Met een aantal CAD2M’ers zijn we afgereisd naar 3DEXPERIENCE World 2023 in Nashville, Tennessee. Onze leverancier Dassault Systèmes informeert én inspireert ons over alle ontwikkelingen binnen Design & Engineering, Cloud en Manufacturing.