Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Kabelbomen maken in SOLIDWORKS Electrical

Kabelbomen maken in SOLIDWORKS Electrical

02/05/2016

Kenniscentrum

Misschien ken je ze wel: kabelboomborden waarop letterlijk houtje-touwtje een elektrisch schema wordt uitgelegd. Misschien werk je er zelf nog wel mee. De juiste route en lengte van kabels wordt berekend en gecheckt, voordat het de productie in gaat. Met een elektrotechnisch tekenprogramma gaat de kabelboombord digitaal, zodat je veel eenvoudiger, sneller en efficiënter jouw elektrische schema tekent. Met SOLIDWORKS Electrical kun je deze vervolgens zelfs in jouw 3D model plaatsen. Op deze pagina lees je hoe dit in zijn werk gaat.

SOLIDWORKS Electrical 2D Schematics

Je start je schema door in SOLIDWORKS Electrical 2D Schematics te klikken op Projects Manager. Je selecteert het template dat je wenst te gebruiken, zoals ANSI of IEC. Creëer eventueel een eigen template. In het volgende scherm vul je de gevraagde gegevens in, deze komen uiteindelijk op jouw werktekeningen te staan.
SOLIDWORKS Electrical

De gegevens zijn op een later moment nog eenvoudig te wijzigen door met de rechter muisknop te klikken op het project en te gaan naar ‘Project Properties’. Als je op OK klikt, is het project aangemaakt en kun je ermee aan de slag.

Je begint met het invoegen van de juiste connectoren via Line Diagram – Insert Symbol.

Je krijgt direct het laatst gebruikte symbool in beeld. Kies een andere door te klikken op Other Symbol, onder de categorie Connector vind je de complete bibliotheek aan connector symbolen. Als je de connector plaatst, komt automatisch het scherm Symbol Properties naar voren. je kunt hier onder andere aangeven onder welke locatie je de connector wilt laten vallen. 

SOLIDWORKS Electrical

Voor het overzicht is het soms handig om componenten onder te verdelen in locaties. Deze structuur helpt straks bij het plaatsen van de elementen in de 3D assembly. Onder het tabblad Manufacturer Part and Circuits kun je vervolgens met verschillende zoekvelden het juiste merk connector erbij zoeken. Dit is later eventueel te wijzigen door met de rechtermuisknop op de connector te klikken en te kiezen voor Assign Part. Als je vaker dezelfde connector wilt gebruiken, kun je met de Ctrl knop eenvoudig een connector kopiëren en verslepen naar een nieuwe plek.

Als je alle connectoren hebt geplaatst, is het tijd om de bekabeling te trekken. Klik onder Line Diagram op Draw Cable. Teken nu eenvoudigweg de kabels tussen de verschillende connectoren. Ze zijn goed aangesloten als er een groen vakje verschijnt.

SOLIDWORKS Electrical

Een dubbelklik op de getekende kabel opent de kabel details. Je ziet de componenten die verbonden worden door de kabel aan de linkerkant en rechterkant van het scherm. In het middenstuk ontbreken nog de details van de kabel zelf. Met dubbelklik open je het scherm om de juiste kabel te kiezen. Je hebt keuze uit zon 12.500 verschillende varianten, dus het is raadzaam om de zoekvelden te gebruiken. Als je de juiste kabel hebt toegewezen, is je schema klaar.

Tip: sla veel gebruikte schema’s op onder Macro’s, zodat je ze makkelijk kunt hergebruiken.

De volgende stap is het maken van de kabelboom: je wilt de door je getrokken kabels samenpakken. Klik hiervoor op Project- Harnesses.

SOLIDWORKS Electrical 3D

Nu is het tijd om over te schakelen naar 3D om je schema in de assembly te voegen. Onder Projects Manager vind je al je projecten en je zult zien dat het zojuist in 2D aangemaakte project ook is verschenen. Is de naam van het project rood gekleurd? Dat betekent dat jij of een van je collega’s het project al geopend hebt. Onder Connected Users zie je hoeveel mensen het project open hebben.
SOLIDWORKS Electrical

Omdat er meerdere gebruikers tegelijkertijd aan een project kunnen werken, is het echter geen probleem om de file te openen. Ga naar het tabblad Documents en open de assembly. Je ziet hier de verschillende locaties, met daaronder bijbehorende componenten uit de 2D omgeving. Sluit de componenten aan op de juiste locatie in je 3D assembly door via de rechter muisknop te klikken op Insert. Klik vervolgens in de assembly op de plek waar de connector moet worden aangesloten.

Je hebt alle connectoren op de juiste plek aangesloten en nu wil je de kabelboom invoegen. Als je op Route Harnesses klikt onder het tabblad SOLIDWORKS Electrical 3D, zal SOLIDWORKS het schema ophalen uit 2D Schematics en automatisch via de kortste route door de assembly leiden.

Rapportage van je elektrische schema

Je elektrische schema is nu af én geïntegreerd in het SOLIDWORKS 3D model. Om het project af te ronden, genereren we nog een werktekeningen en andere rapporten over je elektrische schema. In 3D klik je onder Electrical op Flatten Route. Je ziet nu alleen de kabelboom, zonder assembly. Je kunt een aantal instellingen voor de werktekening wijzigen en als je op het vinkje klikt, genereert SOLIDWORKS een werktekening van de kabelboom. In deze gegenereerde werktekening vind je een tabel waarin de gegevens van de kabelboom staan. Zo wordt bijvoorbeeld de benodigde lengte van de kabel(s) berekend. Handig: SOLIDWORKS rekent standaard 10% extra kabellengte, omdat je de kabel niet zo strak zal kunnen leggen als in SOLIDWORKS. Klik op Create Project Drawing links bovenin het scherm om de werktekening toe te voegen aan je project. Je vindt hem nu zowel in je 2D als je 3D omgeving terug.
Create project drawing
Export DWG files

Voor het genereren van additionele rapporten klik je eerst in de 2D omgeving onder Project op Reports. Via Add kun je verschillende rapporten toevoegen. Zoek de gewenste kabelboomrapportages op, door te filteren op zoekwoord ‘Harness’.

In je 3D omgeving haal je deze rapporten vervolgens op door een nieuwe map aan te maken, er met de rechtermuisknop op te klikken en naar Draw reports here – All project reports te gaan. De rapporten zijn eventueel te exporteren via Import/Export en het selecteren van het juiste format.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.