Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Maak kennis met Virtual Commissioning

Maak kennis met Virtual Commissioning

29/12/2021

SOLIDWORKS Simulation Training

We hoeven niemand uit te leggen dat het heel complex is om een complete productielijn of fabriek in te richten. Ten eerste moeten alle machines één voor één goed ontwikkeld worden en ten tweede moeten deze machines ook nog goed op elkaar aansluiten om zo een echte productielijn te krijgen, die in de meeste gevallen (bijna) volledig geautomatiseerd kan produceren. Hiervoor zullen verschillende afdelingen optimaal met elkaar moeten samenwerken.

Commissioning ook wel inbedrijfstelling

Het ontwerpen en implementeren van een nieuwe productie oplossing is een zeer tijdrovend en kostbaar proces. Zodra het ontwerp is afgerond, de machines en koppelingen gebouwd zijn en alle software ontwikkeld en geïnstalleerd is zal de inbedrijfstelling (commissioning) plaatsvinden. Tijdens deze inbedrijfstelling wordt de hele productielijn gecontroleerd, worden bugs gevonden en verholpen, procedures geschreven en de operators (die met de machines moeten gaan werken) worden getraind. Deze fase op voorhand goed plannen, blijkt in de praktijk een behoorlijke uitdaging. Bijna altijd kom je in de praktijk voor verrassingen te staan en treedt er vertraging op. Vaak heeft een vertraging grote gevolgen, want dat betekent dat de productie vertraagt en de leveringen moeten worden uitgesteld.

Hoe krijg je meer grip?

Maak gebruik van Virtual Commissioning, de vrije vertaling daarvan is virtuele inbedrijfstelling. Je gaat de complete productielijn in een virtuele omgeving bouwen en de echte inbedrijfstelling en productie simuleren (nabootsen) op je computerscherm. De technologie van tegenwoordig ontwikkelt zich razendsnel en dit betekent dat je met verschillende functies een zeer goed beeld krijgt van hoe het in de werkelijkheid zal zijn. Door die ontwikkelingen is dat niet meer alleen weggelegd voor de ‘grote jongens’ in bijvoorbeeld de automotive branche, die daar al jaren gebruik van maken.

Digital twin

Die virtuele omgeving van je productielijn noemen we ook wel digital twin. Een digital twin is een exacte virtuele kopie van de werkelijkheid, waarbij ook rekening wordt gehouden met alle data uit de omgeving zoals weersinvloeden, slijtage, enz. Dit gaat dus een stuk verder dan de 3D-CAD tekening. Doordat je data real time in het model brengt verandert het model mee met de werkelijkheid. Je kunt dus op die manier het model echt testen.

Fouten voorkomen en versnellen

Op deze manier kun je met een digital twin het risico van het implementeren van een softwareprogramma dat fouten bevat behoorlijk verkleinen. Omdat het al voor dat de productielijn of machine daadwerkelijk gebouwd is, getest wordt. Het meest tijdrovende van een inbedrijfstellings is in de meeste gevallen de software implementatie. Met virtual commissioning verkort je de totale inbedrijfstelling, doordat je al veel bugs oplost in het voortraject op je scherm.

CAD2M Design and engineering

Bovendien maakt het implementeren van virtual commissioning het mogelijk om software van hogere kwaliteit te ontwikkelen, omdat je tijd genoeg hebt om te testen en het optimale eruit te halen, zonder dat een productie deadline in de weg zit.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.