Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Ontdek hoe je een onderdeel schaalt in SOLIDWORKS

Ontdek hoe je een onderdeel schaalt in SOLIDWORKS

13/12/2023

Een onderdeel (part) schalen in SOLIDWORKS kan altijd, maar hoe doe je dat op de juiste manier? Je leest het in dit artikel.
Hoe schaal je een part in SOLIDWORKS
Het kan gebeuren dat je als SOLIDWORKS gebruiker soms een onderdeel (part) moet schalen in een samenstelling (assembly). Schalen kan altijd, maar wanneer je dit niet juist doet, kan het een negatief effect hebben. Bijvoorbeeld op de downstream features en schetsen. In dit artikel lees je hoe je omgaat met het schalen van SOLIDWORKS onderdelen.
We leggen twee manieren uit om een onderdeel te schalen in SOLIDWORKS. De ‘Scale Tool’ en de ‘Design Table’.

De Scale Tool

Je gebruikt de Scale Tool door naar het tabblad ‘mold tools’ te gaan. Je kunt ook kiezen voor een rechtermuisklik en dan ‘Insert’ > ‘Molds’ > ‘Scale’.

Deze scale tool neemt een bestaande body en schaalt deze naar wens op of af. Hoewel dit acceptabel is en in sommige gevallen voldoende, is het niet parametrisch en worden de afmetingen binnen de vorige features niet bijgewerkt.

Design Table

Je navigeert naar de ‘Auto Design Tabl’ functie via ‘Insert’ > ‘Tables’ > ‘Design Table’. Laat alle standaardinstellingen staan en klik op ‘Auto-create’. Er verschijnt nu een pop-up en je selecteert welke afmetingen je wilt opnemen in de ontwerptabel. Vink ze voor het gemak even allemaal aan.

Er wordt vervolgens een tabel gegenereerd door SOLIDWORKS. Je bewerkt deze met behulp van Excel als volgt. Klik met de rechtermuisknop op de Design Table in de Feature Tree. Klik vervolgens op ‘Edit Table in New Window’.

Als het Excel-venster opent, wordt er gevraagd om items te selecteren. Klik op ‘OK’ en de tabel wordt volledig weergegeven in Excel.

Met de formule =dim * 2, voeg verdubbel je de totale grootte in een nieuwe configuratie. Deze wordt doorgegeven aan alle dims in het model. Sla het Excel bestand op en sluit het af. Er verschijnt een melding voor de nieuwe configuratie. Druk op OK en je bent klaar om afmetingen te wijzigen.

Over het algemeen biedt de ‘Design Table’ meer specifieke mogelijkheden om te bepalen wat er wordt geschaald en met hoeveel. De ‘Scale Tool’ past snel een uniforme schaal toe op volledig ontwikkelde Solid Bodies, ongeacht hoe ze zijn opgebouwd.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.