Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Q&A Livestream: ‘De meerwaarde van 3DEXPERIENCE’

Q&A Livestream: ‘De meerwaarde van 3DEXPERIENCE’

11/09/2023

Tijdens de CAD2M livestream over de meerwaarde van 3DEXPERIENCE, die op 7 september 2023 werd uitgezonden, zijn er door de kijkers een aantal vragen gesteld. Deze vragen hebben we gebundeld, met bijbehorende antwoorden.
Rabia tijdens livestream

Q&A Livestream ‘De meerwaarde van 3DEXPERIENCE®’

Is het 3DXML bedoeld als een ‘open formaat’ voor gebruikers buiten de organisatie, zoals toeleveranciers?

Ja, het bestand is een open formaat en staat gelijk aan een .STEP file of een ander CAD bestand. Je kunt het model dat je hebt gedeeld via 3DEXPERIENCE ook downloaden om vervolgens te gebruiken in je eigen applicatie.

Worden de opmerkingen bewaard die in de viewer gemaakt worden en hebben deze dan ook een referentie naar het model?

Je opmerken/reviews die worden geplaatst, worden gekoppeld aan een extern gedeeld model, dus niet het lokale model.

Kun je bestaande properties, bijvoorbeeld revisies overnemen binnen 3DEXPERIENCE?

Ja dat kan, maar dan moet er wel een migratieproces aan te pas komen.

Zijn de workflows die zijn gemaakt binnen 3DEXPERIENCE met SOLIDWORKS PDM over te nemen?

Nee, met het 3DEXPERIENCE platform werken we al richting Product Lifecycle Management. We bouwen meerdere workflows die verder gaan dan de mogelijkheden met PDM.

Kun je ook bestanden van andere 3D CAD oplossingen opslaan in 3DEXPERIENCE?

Ja, sterker nog, naast de SOLIDWORKS-connector bestaan er ook connectors tussen 3D>EXPERIENCE en andere CAD pakketten, zoals Inventor, Solid Edge, etc.. Je kunt zelfs alle data vanuit verschillende CAD oplossingen gebruiken voor bijvoorbeeld het genereren van een stuklijst.

Functioneren configuraties ook in het 3DEXPERIENCE platform?

Jazeker. Configuraties zijn volledig ondersteund. Je kunt ook een onderscheid maken in een configuratie als artikel en een configuratie als een stand

Wat is het verschil met PDM? Met andere woorden: waarom zouden we over moeten stappen?

Met 3DEXPERIENCE bespaar je veel kosten doordat je geen gebruik hoeft te maken van lokale servers en de bijbehorende software. Er zijn veel dingen te noemen, maar één aspect zien we vooral als groot voordeel: een PDM oplossing is gericht op het beheren van productdata. Dat kan voor een maakbedrijf voldoende zijn. Echter, onze ervaring leert dat organisaties steeds vaker meer processen willen afdekken dan alleen het stroomlijnen van de productdata.

Wat is de vergelijking tussen SOLIDWORKS PDM en 3DEXPERIENCE? Is het voordeel met name cloud en geen server?

SOLIDWORKS PDM is de on premise oplossing en hier zit meteen het primaire verschil. Als je puur kijkt naar de functionaliteiten, dan kun je met 3DEXPERIENCE evenveel. Wil je je nu of in de toekomst focussen op niet alleen databeheer, maar óók procesbeheer? Dan heb je aan SOLIDWORKS PDM niet genoeg. Met 3DEXPERIENCE kun je naast het beheren van data en revisies ook inzetten op bijvoorbeeld change management en stuklijst management.

Overigens blijft SOLIDWORKS PDM gewoon beschikbaar. Wellicht heb je recent geïnvesteerd in nieuwe servers en focus je je alleen op productdata beheer. Dan is SOLIDWORKS PDM voor jou de juiste oplossing.

Is er een manier om het Edrawings bestand met door MBD aangegeven bematingen en toleranties te delen met een collega die bij de machine staat? Bijvoorbeeld door alleen een Edrawing + bemating te verstrekken?

Met 3DEXPERIENCE heb je views die MBD informatie ondersteunen. Dus de collega aan de machine kan met ieder apparaat en internetverbinding voorzien worden van de juiste informatie.
Meerwaarde 3DX Livestream

De livestream terugkijken

Ben je nieuwsgierig naar aanleiding van deze gestelde vragen? De livestream over de meerwaarde van 3DEXPERIENCE kijk je eenvoudig terug via onderstaande link. Veel kijkplezier!

Bekijk de livestream terug >

Zijn de drie 3DEXPERIENCE rollen gekoppeld aan gebruikers, of zijn deze 'floating' in te zetten? Wij hebben veel oude licenties waar deze rollen nog niet beschikbaar zijn.

De rollen zijn altijd ‘named user licenses’, dat betekent dat ze zijn gekoppeld aan een persoon. Bij de licenties die voor 1 juli zijn gekocht, zijn de rollen niet inbegrepen.

Kun je zo'n gedeeld model ook tijdelijk beschikbaar maken in 3DEXPERIENCE?

De externe link is 30 dagen beschikbaar en deze termijn kan niet worden aangepast. Uiteraard kan de link wel worden verwijderd voor het verstrijken van de 30 dagen.

Kunnen er extra acties worden toegevoegd aan een maturity change? Zoals het automatisch opslaan als .STEP, .STL of .PDF voor delen met leveranciers? Of vervalt dit en kun je alleen delen met de viewer?

Er kunnen diverse acties gekoppeld worden aan het vrijgave proces, onder andere het automatisch creëren van neutrale CAD bestanden.

Zijn die ‘named user licenses’ ook over te zetten op een andere gebruiker? Bijvoorbeeld bij vertrekkende mensen en dan bij nieuw personeel.

Jazeker. Dit is door de Administrator te wijzigen.

Is de revisie B van de change action ook ongedaan te maken indien de engineer de oplossing op een ander vlak realiseert?

Nee, revisie B zal blijven bestaan, maar revisie A ook. Dit zou dan revisie C worden, omdat B ook blijft bestaan.

Is het mogelijk om koppelingen te maken met externe systemen zoals bijvoorbeeld een ERP systeem?

Ja! Binnen CAD2M zijn we druk bezig met het schrijven van onze eigen universele koppeling tussen 3DEXPERIENCE en diverse ERP-systemen. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie of start een consultancy traject als je direct zo’n koppeling wilt.

Als je delen op ‘frozen’ hebt gezet, kun je deze dan ook weer terug halen? Bijvoorbeeld wanneer een engineer bedenkt dat hij of zij iets vergeten is.

Ja, dat kan. Het heeft wel te maken met de rechten die de gebruiker heeft. Deze worden door de Administrator ingesteld.

Kun je ook nog een bewerking uitvoeren zonder revisie ophoging? dus als ik een maat wil toevoegen o.i.d.? Je wilt dan niet onnodig revisies ophogen.

Ja daar zijn routes voor, maar primair is het systeem zo ingesteld dat er bij nieuwe wijzigingen een nieuwe revisie wordt gemaakt. Voor kleine wijzigingen kun je kiezen voor een ‘minor revision system’.

Bestaat er ook een integratie van 3DEXPERIENCE met bijvoorbeeld Trello?

Op dit moment bestaat er geen integratie van 3DEXPERIENCE met Trello. Deze zal ook niet vanuit Dassault Systèmes ontwikkeld gaan worden, omdat zij zelf projectmanagement mogelijkheden hebben op het platform. Is er toch een integratie gewenst, dan zal samen met CAD2M onderzocht moeten worden of er een integratie geprogrammeerd kan worden.

Kun je dit allemaal zelf inrichten of moet dat eigenlijk echt wel door een consult gebeuren?

Level 1, het delen van- en het reageren op modellen, is laagdrempelig en prima zelf te doen. Daarvoor hebben we ook wat video’s gemaakt. Ga je kijken naar Level 2 en Level 3, dan is het verstandig om daar hulp voor in te schakelen. De mate van hulp hangt heel erg af van jouw behoefte. De ene is klaar met 1 dag consultancy voor het opstarten, de ander heeft meer nodig.

Ben jij klaar voor Product Life Cycle Management?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.