Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Schroefdraad (threads) toevoegen aan je SOLIDWORKS model

Schroefdraad (threads) toevoegen aan je SOLIDWORKS model

13/12/2023

Schroefdraad toevoegen aan je 3D ontwerp? Het kan op verschillende manieren. Ontdek het in dit artikel.
In dit artikel lees je hoe je schroefdraad maakt in SOLIDWORKS. Goed nieuws, want sinds een aantal jaar kan dit ontwerpproces haast niet eenvoudiger. Enerzijds zijn er basis schroefdraden beschikbaar en anderzijds ook custom schroefdraad.

Basis schroefdraad maken in SOLIDWORKS

Om een schroefdraad te maken in SOLIDWORKS navigeer je naar ‘Insert’ > ‘Features’ > ‘Thread’. Vervolgens kies je een rand van het model en vul je de ‘thread specifications’ in. Wanneer gedaan, klik je op het groene vinkje en voila: je hebt het schroefdraad toegevoegd.

Maar veel gebruikers willen weten hoe ze hun eigen schroefdraad in SOLIDWORKS kunnen maken door hun eigen profiel te schetsen en een ‘sweep cut’ te maken.

Custom schroefdraad maken in SOLIDWORKS

Om zelf je schroefdraad naar wens te maken, begin je met een schets. Je schetst een bepaalde hoek die bepaalt hoeveel er van je ontwerp verwijderd moet worden. We noemen dit de Thread Profile. Kies de Helix in je feature tree en geef aan dat je deze wilt zien. Ga vervolgens naar de Top Plane en begin met de schets.

Schroefdraad toevoegen SOLIDWORKS

Waarom de Top Plane? De helix eindigt op 0 graden en dat is precies waar de Top Plane zich bevindt. Start met het schetsen van een half profiel, selecteer de verticale lijn en selecteer ‘For Construction’. Selecteer de schets en maak gebruik van de ‘Mirror Entities’ functie om hetzelfde schets profiel te krijgen aan de andere kant van de verticale lijn.

Plaats een punt op de verticale lijn en voeg wat smart dimensions toe naar wens. Klik op de punt die je hebt geplaatst, houdt de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de Helix. Klik vervolgens op ‘Make Pierce’. Het geschetste punt staat nu in verbinding met het eind van de helix.

Voeg de laatste ‘Smart Dimensions’ toe aan je schets en sluit deze vervolgens af. Navigeer nu naar ‘Features’ > ‘Swept Cut’. In de feature tree zorg je ervoor dat de ‘Sketch Profile’ is geselecteerd. Je selecteert de schets die je hebt ontworpen en daaronder selecteer je de Helix. Je ziet een preview en wanneer je klikt op het groene vinkje, heb jij jouw aangepaste schroefdraad ontworpen.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.