Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > 5 manieren om sneller te 3D printen

5 manieren om sneller te 3D printen

30/06/2017

dddrop RAPID ONE bij CAD2M

Wanneer je gebruik maakt van een 3D printer, heb je snel een product of prototype in handen. Er zijn echter altijd situaties waarin snel niet snel genoeg is. De helpdesk krijgt dan ook regelmatig de vraag of het printproces vlotter kan. Er liggen zeker mogelijkheden, maar dit heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van de print. Hieronder lees je een aantal mogelijkheden om sneller te 3D printen, maar ook welke gevolgen dit kan hebben voor het eindproduct.

1. Default printing speed aanpassen

De meest logische optie is het aanpassen van de printsnelheid in de settings van je slicing software. Door deze te versnellen, wordt de printkop echter ook met een snellere beweging door de hoeken ‘gedwongen’. De snelheid gaat daarom ten koste van de nauwkeurigheid op niet rechte delen. Heb je dus een rechttoe rechtaan product, dan is het geen probleem om de printing speed op te krikken. Zitten er veel details in je product, dan is het wijzigen van deze instellingen geen verstandige keuze.

2. Infill structuur en buitenlagen

Massieve prints worden opgebouwd uit sterke buitenlagen, gevuld met een complexe honingraat. Je kunt ook kiezen voor minder buitenlagen en een eenvoudige infill. Zo wordt het product goedkoper en is deze eerder klaar. Hoe luchtiger de vulling, des te sneller de 3D print af is. Let echter wel op de verhouding met het aantal massieve buitenlagen, anders kan de print gaan doorhangen. Daarnaast kun je je voorstellen dat een luchtigere infill en minder massieve buitenlagen leiden tot een kwetsbaarder product. Pas deze techniek daarom alleen toe bij producten waarvoor de sterkte van ondergeschikt belang is, zoals bij statische zichtmodellen.
Infill 3D prints

3. Meerdere producten in één keer printen

Soms willen klanten snel 3D printen om het product dezelfde werkdag nog af te krijgen. Zo kan de nieuwe print aangezet worden voordat er naar huis wordt gegaan. We adviseren dan om beide producten tegelijkertijd te printen. Als het model klein genoeg is, kun je namelijk meerdere prints op één plaat ‘nesten’. In dat geval zijn beide producten de volgende ochtend klaar, zonder omkijken. Het printen gaat daarnaast sneller dan één voor één, omdat de printer niet opnieuw ingesteld en opgewarmd hoeft te worden. Het is hierbij wel belangrijk dat beide prints van hetzelfde materiaal zijn. Anders loop je tegen verschillende bed- en nozzle temperaturen en het tijdrovende schakelen tussen printmaterialen.

4. Grotere nozzle en laaghoogte

Als je grotere lagen filament neerlegt, is het 3D model sneller opgebouwd. Hiervoor kies je een grote nozzle en stelt de maximale laaghoogte in. Dit betekent wel dat de lagen minder breed zijn, wat gevolgen heeft voor de stevigheid van het product.

Tevens gaan de details van een product verloren bij deze dikke printlagen. Kies daarom alleen voor deze aanpak bij producten waarbij nauwkeurigheid geen rol speelt.

5. Keuze van het support materiaal

Bij een printer met een dubbele extruder, kun je werken met wateroplosbaar support materiaal. Hiervoor moet de printer echter steeds schakelen tussen de twee materialen, en dat kost tijd. Zeker als in elke laag beide materialen nodig zijn, kan de printduur flink oplopen. Je kunt daarom ook kiezen voor breekbaar support materiaal. Als je deze optie aanvinkt, wordt het productiemateriaal (bijv. PLA of ABS) ook gebruikt als ondersteuning. Deze wordt dan in een luchtiger patroon geprint, zodat het eenvoudig weg te breken is. Je hoeft dan ook niet meer te wachten totdat het support materiaal is opgelost. De nabewerking zal daarentegen wel meer tijd kosten, de prints kunnen er grover uitzien nadat het ondersteuningsmateriaal is weggebroken. Dit weegt echter niet op tegen de tijd die je uitspaart tijdens het printen!

De bovenstaande tips kun je inregelen via de instellingen van je slicing software. Heb je vragen, of hulp nodig bij het instellen hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant