Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > SolidCAM Tips & Tricks

SolidCAM Tips & Tricks

15/02/2022

Bekijk hier onze SolidCAM tips & tricks! Door de integratie met SOLIDWORKS zijn er handigheden en sneltoetsen waarmee je sneller en efficiënter kunt werken!
SolidCAM 2022

Door een volledige CAD-CAM integratie, schakel je snel vanuit het 3D CAD model naar het genereren van freesbanen. De combinatie van SOLIDWORKS met SolidCAM zorgt bijvoorbeeld voor een lage foutgevoeligheid, doordat wijzigingen in de CAD omgeving direct herkent worden in de CAM omgeving. Dat zorgt voor meer flexibiliteit en een efficiënt productieproces. Ontdek op deze pagina tips & tricks met betrekking tot SolidCAM in SOLIDWORKS!

Tekst graveren

Voor het graveren van een enkel lijn tekst gebruik je het font ‘DPS Schrift Single’ in de SOLIDWORKS schets tekst. Deze tekst selecteer je als SolidCAM geometrie via de knop ‘multi-chain’.

SOLIDWORKS PDM

Vervolgens selecteer je de ‘text’ button en klik je op de schets tekst. Alle lijnen van de tekst worden nu als geometrie aangemaakt. De geometrie gebruik je in de ‘engraving’, of ‘profile’ bewerking.

SOLIDWORKS Curvature

Bij een geïmporteerd bestand (STEP) kun je meestal géén informatie achterhalen over de radius van een oppervlak via SOLIDWORKS Measure. Toch is het handig om dit te weten te komen, zodat een maximale grootte bolfrees gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de SOLIDWORKS functie Curvature. Zorg dat je het losse part opent en activeer de functie via View  → Display → Curvature.

SOLIDWORKS Curvature

De kleuren geven de radius aan. Wanneer je op een oppervlak gaat staan met de muis, dan wordt in roze tekst de kromming en de radius van dat vlak weergegeven. De kleuren zet je via dezelfde selectie weg weer uit.

SOLIDWORKS Select Tangency

Voor het selecteren van veel vlakken die tangent (vloeiend) in elkaar over lopen gebruik je het SOLIDWORKS commando Select Tangency. Deze vind je door één van de vlakken te selecteren met klik op de rechtermuisknop.

SOLIDWORKS Select Tangency

Klemmen bibliotheek toevoegen SOLIDWORKS

Heb je verschillende opspanmiddelen in één map staan? Dan kun je deze toekennen als SOLIDWORKS-bibliotheek. Hiervoor ga je naar het design library tabblad van de task pane. Kies voor de juiste map met de knop Add file location.

Design-Library

Met een rechter muis klik op deze folder, kun je kiezen om alleen de samenstellingen te zien. Op die manier blijven alleen de complete klemmen over om te selecteren.

Zo kun je direct vanuit de task pane je klem toevoegen aan een SolidCAM assembly.

Design-library-assembly

Select Other

Wanneer een vlak lastig is te selecteren. Gebruik dan het SOLIDWORKS commando ‘Select Other’ om ‘door het model heen’ te selecteren.

Het geselecteerde vlak verdwijnt en achterliggende vlakken zijn te selecteren!

Select Other

SolidCAM licentie webpagina

Veel informatie over SolidCAM licenties vind je terug op https://sentinel.solidcam.com/.

Zowel voor standalone en netwerk licenties als software (serienummer) en hardware (dongel).

SolidCAM-licentie-web-pagina

Draadtabel Metric aanpassen

De draad tabel in SolidCAM is gebaseerd op een Excel blad.

Dit Excel bestand is te vinden in de installatie folder:
C:\Users\Public\Documents\SolidCAM\SolidCAM2021\Tables\Metric\ThreadingStandard_metric.xls

Wil je dat bepaalde draad niet gekozen kan worden? Dan kun je de regels handmatig verwijderen. En mis je bepaalde draad? Voeg dan een nieuwe regel toe!

 

Draadtabel-Metric-SolidCAM

Een compleet SolidCAM pakket versturen

Wil je een SolidCAM bestand versturen naar een collega of onze CAM helpdesk? Gebruik dan de Sent to functie. Hiermee wordt een zipfile aangemaakt met het SolidCAM bestand, de post (.GPP), machine file (.VMID), machine simulatie en een tekstbestand met informatie over de gebruikte SOLIDWORKS en SolidCAM versie.

SolidCAM-Send-To-Functie

Standaard template gebruiken

Wanneer je bij het starten van een nieuwe bewerking altijd je eigen template wil gebruiken, dan kan dat in de SolidCAM instellingen. Zo hoef je er nooit meer aan te denken om dat ene vinkje aan te zetten, wat echt aan moet staan!
SolidCAM-Settings

SolidCAM Task pane vastzetten

Wil je altijd direct je SolidCAM templates kunnen kiezen? Zet dan de ‘task pane’ vast met de punaise.

Deze klapt dan niet meer weg als je erbuiten klikt. Wanneer je de punaise nog een keer aanklikt, dan verdwijnt de ‘task pane’ weer als je erbuiten klikt.

SolidCAM Drag drop templates

Tolerantie check

In de ‘solidverify simulatie’ zit een handige tolerantie tool. Echter, de basisinstellingen zorgen soms voor veel verschillende kleuren. Hierdoor kan het aflezen onoverzichtelijk zijn.

Met een paar kleine aanpassingen kan een beter beeld gecreëerd worden:

  • Het aantal kleuren reduceren tot drie duidelijke kleuren (bijvoorbeeld rood= teveel weg, groen = goed en blauw = te weinig weg).

De tolerantie van 0,1 werkt goed met de basis toleranties van het target model en de gereedschap tolerantie.

tolerantie-check

Voeding/toerental aanpassen

Wil je de voeding of het toerental aanpassen voor alle bewerkingen met hetzelfde gereedschap? Gebruik dan de knop ‘apply speeds to all related operations’. Hiermee worden de huidige waarden gekopieerd naar alle bewerkingen waar dit gereedschap actief is.
cam-voeding-toerental

SolidCAM Settings

In de SolidCAM Manager kun je veel relevante informatie toevoegen achter het gereedschap en de bewerkingen. Dit wordt geregeld in de SolidCAM Settings in het menu ‘CAM-tree’.

Een aantal functies die wij handig vinden zijn:

  • welke boorcyclus;
  • compensatie gebruik;
  • de bewerkingstijd.
solidcam-settings

Voeding/toerental aanpassen

Heb je een bewerking in de SolidCAM Manager staan die je elders nog een keer wilt toepassen? Sleep deze bewerking dan met de CTRL toets ingedrukt op een nieuw vlak van het model. SolidCAM kopieert de bewerking onderaan de bewerkingen.

SolidCAM Settings

In de SolidCAM Manager kun je veel relevante informatie toevoegen achter het gereedschap en de bewerkingen. Dit wordt geregeld in de SolidCAM Settings in het menu ‘CAM-tree’.

Een aantal functies die wij handig vinden zijn:

  • welke boorcyclus;
  • compensatie gebruik;
  • de bewerkingstijd.
solidcam-settings

Geometrie CTRL + select

Wanneer je meerdere open contouren wilt definiëren in een profiel bewerking, dan doe je dit zeer snel met de CTRL toets.

Houd de CTRL toets ingedrukt bij het selecteren van een nieuwe geometrie, dan wordt de huidige geometrie goedgekeurd en de nieuwe gestart.

Geometrie-CTRL-select

SOLIDWORKS offset face

Een import model met een ++ tolerantie… Altijd lastig om te bewerken als 3D model, omdat je met de getekende maat niet goed zit. Deze kun je vaak makkelijk aanpassen met de SOLIDWORKS feature move face (insert → face → move). In het voorbeeld is de as getekend op rond 20. Wanneer hier een tolerantie op zit van +0,1 / +0,2, dan wil je werken met een model op 20,15.

Kies hiervoor de offset optie en selecteer het cilindrische vlak. Met een waarde van 0,075 (straal) komt het uiteindelijke model op de gewenste 20,15.

solidworks-offset-face
solidworks-offset-face-2

SOLIDWORKS Delete Face

Wanneer je een gat in een model hebt zitten dat niet bewerkt moet worden, kan het makkelijk zijn om deze te verwijderen uit het model.

Dit kan met de SOLIDWORKS feature delete face (insert → face → delete). Selecteer het vlak (of vlakken) en kies voor delete en patch (verwijderen en herstellen).

delete-face
delete-face-2

Smart face

Wil je snel je geometrie selecteren? Maak dan gebruik van de smart face functie. Deze functie herkent automatisch open randen en wanden van een vlak. Zo voorkom je dat je dit achteraf zelf nog moet doen.
smart-face

Nog meer tips?

Ga terug naar ons kenniscentrum en ontdek meer (uitgebreide) tips. Zo vind je daar de SOLIDWORKS 3D CAD, PDM Tips & Tricks, DriveWorks Tips & Tricks en nog veel meer.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.