Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Eenvoudig sheet metal assembly’s maken

Eenvoudig sheet metal assembly’s maken

23/08/2017

SOLIDWORKS Convert to sheet metal

Een plaatwerk product bestaat meestal niet uit slechts één gebogen plaat. Door zijn omvang of complexiteit moet het opgedeeld worden in meerdere platen, die daarna geschroefd of gelast worden. Een gebruikelijke manier om zo’n assembly te maken is door de verschillende parts te modelleren en deze toe te voegen aan een assembly. De verbinding tussen de verschillende componenten kan een uitdaging zijn, omdat je grote gaten tussen de delen wilt voorkomen. Veranderingen in het model kunnen ook lastig zijn, omdat het veranderen van één part ook veranderingen in de verbonden parts veroorzaakt. Op deze pagina laten we je kennis maken met de Convert to Sheet Metal tool en tonen we hoe deze kan helpen bij het eenvoudig creëren van sheet metal assembly’s.

Stap 1: De vorm creëren

Start door in een nieuwe part de basisvorm van de uiteindelijke assembly te modelleren. Gebruik hiervoor standaard SOLIDWORKS features als Boss-Extrude, Lofted Boss. Het voordeel hiervan is dat je je kunt concentreren op de hoofdvorm en nog niet hoeft na te denken over sheet metal parameters. Je zou kunnen eindigen met een part zoals hiernaast weergegeven.
Sheet metal assembly

Stap 2: Maak het eerste sheet metal component

Nu we de hoofdvorm hebben, kunnen we deze converteren naar sheet metal bodies. Selecteer Convert to Sheet Metal in de Sheet Metal toolbar, of ga naar Insert – Sheet Metal – Convert to Sheet Metal. Zie de afbeelding hiernaast voor een voorbeeld van het instellen van deze feature.

In de PropertyManager, onder Sheet Metal Parameters, voer je de dikte van het plaat en de buigradius in. Daarnaast moet een Fixed Entity geselecteerd worden: de entiteit waar de andere platen op aansluiten. Onder Bend Edges selecteer je alle te buigen randen (gemarkeerd in roze). Als je een Bend Edge hebt geselecteerd, wordt de volgende flens herkend op basis van de hoofdvorm. Vergeet niet om Keep body te selecteren in deze stap. Dit houdt de hoofdvorm zichtbaar, zodat je hiermee de volgende sheet metal bodies kunt maken. Wanneer je op OK hebt geklikt, is er één sheet metal body gewikkeld om de hoofdvorm.

Eerste SOLIDWORKS sheet metal component
Tweede SOLIDWORKS sheet metal component

Stap 3: Maak het tweede sheet metal component

Omdat de hoofdvorm nog zichtbaar is, kunnen we nu de andere vlakken hiervan gebruiken om extra sheet metal bodies te maken. We maken nu een tweede Convert to Sheet Metal feature, zoals te zien is in de afbeelding hiernaast.

De rode vlakken geven aan wat al is gebruikt bij de eerste Convert to Sheet Metal feature. Daarnaast is de Keep body optie nu niet geselecteerd, omdat we na deze feature de hoofdvorm niet meer nodig hebben. Nadat je op OK klikt, heb je twee sheet metal bodies.

Tot slot, als je snel DXF documenten wilt maken voor het snijden, gebruik dan File – Save As en selecter DXF als documenttype. In het menu dat volgt, zul je zien dat de sheet metal bodies al zijn geselecteerd. Onderaan het menu kunt je specificeren of je aparte DXF documenten wilt maken voor elk sheet metal body. Dit kan veel tijd besparen, omdat je alle snijdocumenten voor een assembly in één keer kunt maken.

SOLIDWORKS Convert to sheet metal

Conclusie

Zoals je op de afbeelding hiernaast ziet, sluiten de twee bodies perfect aan. Dit komt doordat we de sheet metal bodies hebben gecreëerd van één hoofdvorm. Een groot voordeel is dat wanneer de afmetingen van de hoofdvorm veranderen, dat alle sheet metal bodies mee veranderen. Zo kun je je ontwerp met minimale moeite aanpassen.

Alle bodies worden opgeslagen in één part. Als je dit niet wilt, gebruik dan de Save Bodies feature (Insert – Features – Save Bodies…). Dit exporteert de bodies naar individuele parts, wat nodig kan zijn voor unieke documentnummering.

Als je gaat werken met multibody sheet metal delen, en je wilt aparte tekeningen genereren voor elke sheet metal body, vergeet dan niet de Select Bodies optie te gebruiken. Deze optie vind je in de Drawing View PropertyManager door een aanzicht op de tekening te selecteren

SOLIDWORKS sheet metal assembly

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.