Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Versnel Large Assemblies met Display States

Versnel Large Assemblies met Display States

23/04/2018

SOLIDWORKS Display states creëren 

Het werken met grote assemblies in SOLIDWORKS kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zo krijg je te maken met tijdrovende rebuildtijden en wodt je geduld getest terwijl de assembly aan het openen is of wordt opgeslagen. En wat te denken van de vertraagde reactie tijdens het roteren of het in- of uitzoomen van de assembly. Dit zijn slechts enkele aspecten die je wellicht al bekend zijn, bij het bewerken van een grote assembly. Eén van de boosdoeners is de gebruikte ruimte van het computergeheugen (RAM). SOLIDWORKS biedt verschillende methodes aan om minder data in het geheugen te laden, zodat de prestaties van de assembly verbeteren. De bekende opties zijn Lightweight en Large Assembly Mode. Maar er is nog een methode, en die laten we je graag zien.

Om het geheugen van de computer te ontzien en de prestaties van grote assemblies te verhogen is er een andere methode. Daarvoor moeten we zogeheten ‘display states’ creëren, waarbij minder parts worden getoond. Tijdens het openen van de assembly kan een display state geselecteerd worden, waarbij alleen de zichtbare delen in het geheugen worden geladen. Hieronder volgt een stappenplan hoe je dit doet.

Stap 1: display states creëren

De assembly die we als voorbeeld gebruiken staat hiernaast weergegeven en is een onderdeel van het interieur van een camper. Het duurt om en nabij de 50 sec. om deze assembly te openen in SOLIDWORKS en bevat 430 componenten.
Display states creëren

Je vindt de display states in de Configuration Manager onderaan. Een standaard display state is te allen tijde beschikbaar. Zoals je ziet in de afbeelding hiernaast zijn deze hernoemd naar ‘Show_all’. Dit wordt namelijk de display state waarin alle componenten zichtbaar zijn.

Display states configuration manage

Het maken van display states is zeer eenvoudig. Klik ergens in het display state gebied op de rechterknop van je muis en selecteer Add Display State.

Add display state

Na het creëren van een display state en het activeren ervan met een dubbelklik, kun je componenten verbergen. De verborgen status van deze delen wordt automatisch opgeslagen in de actieve display state.

Onze grootste tip is om de tools in het Select menu uit je hoofd te leren, zodat je nog sneller kunt werken. Met deze tools kun je snel componenten selecteren, om ze te verbergen in een bepaalde display state.

Een aantal opties zijn:

Display states select menu
 • Select Identical Components:
  Dit is een geweldige optie om identieke componenten te selecteren, door er slechts één van te selecteren.
 • Select Internal Components:
  Deze tool selecteert alle interne delen die zijn omsloten door andere componenten. Wat je niet kunt zien, hoeft immers ook niet geladen te worden.
 • Select By Size:
  Deze tool toont het scherm van ‘Display the Select Components by Size’, waar je een percentage van de assembly-grootte kunt invoeren. Meestal zijn de kleine componenten niet noodzakelijk tijdens het ontwerpen, dus hoeven ze niet geladen te worden.
 • Select Toolbox:
  Deze tool selecteert alle Toolbox componenten in de assembly. Meestal zijn de toolbox componenten niet nodig tijdens het ontwikkelproces.

Een andere tip is om snel diplay states te creëren met het Isolate commando. Wanneer je een selectie van componenten maakt, kun je tevens met de rechtermuisknop de optie Isolate selecteren. Zo blijven deze componenten zichtbaar en wordt de rest van de assembly verborgen. In de Isolate pop-up toolbar kun je deze status direct opslaan als een nieuwe display state (zie afbeelding).

 

Display states isolate commando

Stap 2: prestaties verbeteren met display states

Het is belangrijk dat je nu eerst de assembly, met alle nieuwe display states, opslaat. De volgende keer dat je de assembly opent, kun je nu namelijk de gewenste display state selecteren.
Prestaties verbeteren met Display states
En dat is niet alles. Na het kiezen van de display state kun je de volgende optie ‘Do not load hidden components’ selecteren. Deze optie laadt alleen de assembly componenten die zichtbaar zijn in de geselecteerde display state. Dit zorgt voor een flinke verbetering van de prestaties, omdat er minder componenten in het geheugen van de computer worden geladen.
Display states do not load hidden components

Conclusie

In het voorbeeld is de Kitchen_only display state aangemaakt. Door de assembly te openen in deze display state, met de ‘Do not load hidden components’ optie ingeschakeld, wordt de opentijd teruggebracht tot 10 seconden. Dat is vijf keer sneller dan het openen van de complete assembly! Daarnaast zijn de prestaties tijdens het bewerken van de assembly ook flink verbeterd, waardoor je vliegensvlug aanpassingen doet zonder te wachten.

Hoe open je Large Assembly nóg sneller?

Het openen van een assembly kan al snel minuten duren. Frustrerend wanneer het gaat om een kleine aanpassing of wanneer je even iets moet checken in het ontwerp. Je leest in deze Whitepaper meer over de achtergrondprocessen én je ontdekt onze tips om het openen van assemblies te versnellen.
Download Whitepaper

Whitepaper aanvragen

whitepaper-assemblies

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.