Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Spiegel eenvoudig je parts in SOLIDWORKS

Spiegel eenvoudig je parts in SOLIDWORKS

18/07/2018

SOLIDWORKS Mirrored parts

Soms hebben engineers een gespiegelde versie van een onderdeel nodig. Een veel gebruikte methode hiervoor is de Mirror feature op assembly niveau. Hiermee heb je de mogelijkheid om een gespiegelde versie te creëren tijdens het definiëren van de feature. Dit werkt prima, maar soms wil je van tevoren een gespiegelde versie maken, zonder een assembly daarvoor te hoeven maken. Op deze pagina laten we zien hoe je een gespiegelde versie kan maken van onderdelen, direct op part niveau.

Gebruik maken van Mirror Part

Met behulp van Mirror Part kun je een tegenovergestelde versie van een bestaande part maken. Standaard is de gespiegelde versie afgeleid van de originele versie. Dit betekent dat de twee onderdelen altijd overeenkomen.

Een gespiegelde versie maken:

Stap 1: Het maken van een gespiegelde versie doe je door in een geopend part document op een vlak of plane, waarover je het gedeelte wilt spiegelen, te klikken. Deze stap is cruciaal omdat de Mirror Part functie anders niet beschikbaar is.

Stap 2: Klik op Insert > Mirror Part. Een nieuw part venster opent en de Insert Part PropertyManager verschijnt.

 

Stap 3: Selecteer onder Transfer de items uit het bronbestand die opgenomen moeten worden in de gespiegelde versie. In dit geval gebruik ik voor het plaatwerk van stap 1 de volgende opties:

 

  • Solid bodies: uiteraard noodzakelijk omdat er anders geen geometrie is.
  • Hole wizard data: handig bij het maken van een werktekening, zodat je de gaten juist kunt bematen.
  • Sheet metal informatie: neemt het plaatmetaal en de flat pattern informatie over. Dit is erg handig omdat je dan van de gespiegelde versie direct een flat pattern kunt maken.
  • Materiaal: het gedefinieerde materiaal.

Stap 4: (Optioneel) Als je de features van het gespiegelde part onafhankelijk wilt bewerken, zonder het originele onderdeel te beïnvloeden, selecteer je onder Link > Break link to original part.

Stap 5: (Optioneel) Als je alle appearances van het originele part wilt behouden, selecteer je onder Visual properties propagate from the original part.

Stap 6: Klik op OK. De gespiegelde part verschijnt.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is het erg gemakkelijk om een gespiegelde versie te creëren vanuit part bestanden. In plaats van de assembly spiegelfunctie te gebruiken, kun je deze bestanden zelfs vooraf al maken. Voor plaatwerkonderdelen is het goed om de sheet metal informatie in de gespiegelde part op te nemen, zodat je de flat pattern niet opnieuw hoeft te creëren.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.