Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Haal het meeste uit Magnetic Mates in SOLIDWORKS

Haal het meeste uit Magnetic Mates in SOLIDWORKS

21/10/2017

SOLIDWORKS Magnetic Mates

In veel voorbeelden wordt de Magnetic Mates functionaliteit van SOLIDWORKS gebruikt voor assembly’s van transportbanden. Op deze pagina delen we meer toepassingen van deze feature, samen met een andere functionaliteit van SOLIDWORKS 2018. Dat doen we met als voorbeeld de onderstaande assembly. Het gaat hier om een model van een freesmachinebed met klem, die gemaakt kan worden in veel verschillende configuraties. Dit is mogelijk met SOLIDWORKS Configurations, maar zou leiden tot 126 configuraties voor alle verschillende posities van de klemmen.

Daarnaast moeten we voor het samenstellen van de acht componenten handmatig 24 ‘mates’ maken. In plaats daarvan kunnen we een bibliotheek van de klemcomponenten met Magnetic Mates gebruiken. Uit deze bibliotheek slepen we alle componenten simpelweg in de assembly. Dit maakt het veel eenvoudiger om de verschillende componenten samen te voegen in een korte tijd.

SOLIDWORKS tip magnetic mates

De praktische aanpak

Wanneer we naar de afbeelding rechts kijken, zien we twaalf verbindingspunten (roze), die zijn toegevoegd aan het bed. Deze punten gedragen zich als klikpunten voor de componenten die later zullen worden toegevoegd. De twaalf punten zorgen dat de verschillende mogelijke posities kunnen worden geselecteerd.
SOLIDWORKS Magnetic Mates verbindingspunten
SOLIDWORKS Magnetic Mates Tools Asset Publisher

Om de verbindingspunten te maken, starten we met een schets met twaalf schetspunten. Daarna creëren we de verbindingspunten op ieder schetspunt.

Ga hiervoor naar Tools – Asset Publisher.

 

Selecteer in de PropertyManager nu een vlak als grondvlak (het blauwe vlak in de afbeelding). Selecteer daarna een van de schetspunten. Selecteer ook een vlak voor de richting (het paarse vlak in de afbeelding). Selecteer vervolgens Update Connector, om het verbindingspunt te creëren.

Een oranje pijl laat de plaatsingsrichting zien. De oranje pijl van het verbindingspunt op het andere deel moet wijzen naar de pijl op dit deel. Dit zorgt voor een juiste positionering.

Het bovenstaande proces herhaal je voor alle verbindingspunten op het component. Dit kun je doen binnen dezelfde Asset Publisher PropertyManager: klik na het definiëren van een verbindingspunt op Add Connector. Als je klaar bent, klik je op OK.

Het definiëren van de verbindingspunten moet je voor alle componenten in de bibliotheek doen, om deze eenvoudig samen te kunnen voegen.

Als alle componenten zijn toegevoegd aan de bibliotheek, kunnen we deze samenvoegen. In dit geval starten we door het bedcomponent in de assembly te slepen. Hierna slepen we de klemcomponenten naar de verbindingspunten op het bed.

De roze lijn in de afbeelding hiernaast laat het samenklikken tussen twee verbindingspunten zien.

 

SOLIDWORKS Magnetic Mates samenvoegen

Om dit sleepproces te verbeteren, volgen een aantal tips:

  1. Verstel de Magnetic mate proximity via Tools – Options – System Options – Performance:

Door deze lager in te stellen, kan onverwacht samen klikken worden voorkomen.

 

SOLIDWORKS Magnetic Mates

3. Een andere verbetering in SOLIDWORKS 2018 is de mogelijkheid om Magnetic Mates direct te vergrendelen na het plaatsen van een component. Dit doet je door op de vergrendelbutton te klikken, zoals in de afbeelding hierboven.  

4. Het vergrendelen van een Magnetic Mate zorgt ervoor dat je niet per ongelijk een reeds geplaatst component versleept.

5. Om alle vergrendelde Magnetic Mates in één keer te ontgrendelen, klik je op de Mates folder in de FeatureManager Design Tree en selecteert Unlock All Magnetic Mates.

6. Heb je een component op de verkeerde plek geplaatst? Geen probleem, versleep het simpelweg naar de juiste locatie. Had je de Magnetic Mate al vergrendeld? Ontgrendel deze dan zoals hierboven beschreven.

Conclusie

Denk niet dat Magnetic Mates alleen voor transportband-achtige assembly’s geschikt zijn. Zoals we hebben gezien, kan het ook worden ingezet voor andere toepassingen. Samengevat hebben we in dit artikel:

  • Het maken van 24 mates bespaard
  • Het maken van 126 verschillende configuraties bespaard

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.