Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > SOLIDWORKS tips: 5 verborgen tools

SOLIDWORKS tips: 5 verborgen tools

16/07/2018

SOLIDWORKS tips & tricks

De prominent aanwezige features van SOLIDWORKS zijn bij de meeste gebruikers wel bekend. Er zijn echter ook tools die verstopt zitten en daardoor minder gebruikt worden. Denk aan het zoeken naar commando’s, mouse gestures, heads up view toolbar, selection breadcrumbs en freeze bar. Op deze pagina lichten we deze tools uit, zodat je er direct je voordeel mee kunt doen!

1. Zoeken naar commando’s

Soms is het lastig te onthouden waar commando’s te vinden zijn, vooral als je ze weinig gebruikt. Met de zoekfunctie rechts bovenin de interface, kun je alle features en tools doorzoeken en vind je ze snel terug.

De functie staat standaard ingesteld op het zoeken in SOLIDWORKS Help. Via het pijltje aan de rechterkant naast de zoekbalk (zie afbeelding), kan dit gewijzigd worden naar ‘Commands’.

Door op het brilletje naast het gevonden commando te klikken, zie je direct op welke locatie deze zich bevindt. Je kunt het commando ook naar de Command Manager slepen. Vooral als je een functie veel gebruikt, is het handig om deze toe te voegen.

SOLIDWORKS Help Commands
SOLIDWORKS Help show Command location

2. Mouse Gestures

Mouse Gestures is een aanpasbare tool waarmee je eenvoudig de meest gebruikte commando’s kunt koppelen aan een muisbeweging. Om de tool te activeren, houd je de rechter muisknop ingedrukt en beweegt de muis in een bepaalde richting. Hiermee verschijnt een cirkel met 4 commando opties, die je kunt activeren door de muis er doorheen te slepen. In het Customize Menu (Tools > Customize > Mouse Gestures) is het mogelijk om de gekoppelde commando’s aan te passen.
SOLIDWORKS Mouse Gestures

Je kunt kiezen voor 4 of 8 functies. Deze zijn specifiek verbonden aan de omgeving waarin je werkt: Part, Assembly, Drawing of Sketch. Als het vinkje voor “Show only commands with mouse gestures assigned” aan staat, zal SOLIDWORKS alleen de commando’s tonen die op dat moment aan de Mouse Gestures verbonden zijn. Het toevoegen van andere commando’s doe je door deze te zoeken met de balk onder het vinkje.

3. Heads up View Toolbar

Iedere engineer is waarschijnlijk wel bekend zijn met de Heads Up View Toolbar, deze is immers altijd aanwezig bovenin je scherm en is niet te missen. Ook deze toolbar is aanpasbaar naar je eigen voorkeuren. Open het Customize Menu om een commando toe te voegen aan de Heads Up View Toolbar. Ga naar het tabblad ‘Shortcut Bars’, zoek het juiste commando en sleep deze naar de Toolbar.
SOLIDWORKS Heads Up View Toolbar

4. Selection Breadcrumbs

De Selection Breadcrums is een toevoeging of zelfs alternatief voor de Feature Tree. Wanneer je iets selecteert, komt er linksboven een menu omhoog. Hierin zijn de schets, feature, body, part etc. te zien die gerelateerd zijn aan hetgeen dat geselecteerd is. Zo hoef je niet langer in de Feature tree te zoeken. Als je met de rechtermuisknop klikt op de schets of feature, dan kun je deze bewerken. In de Breadcrums vind je ook andere informatie, zoals de Mates van zowel het component als de selectie.

SOLIDWORKS Selection Breadcrumbs

5. Freeze Bar

De Freeze bar is vooral handig bij het werken met een lange Feature Tree, omdat het de rebuild tijd flink verlaagt. Het werkt net als de Rollback Bar, maar dan van boven naar onderen. De Freeze Bar is geel en vergrendelt de features die erboven staan. Hierdoor is bewerken niet meer mogelijk en worden deze features verwijderd van het rebuild proces. Hiermee kan de rebuild tijd drastische verminderd worden, vooral als je werkt met een groot model.

Om de Freeze Bar in te schakelen, ga je naar Tools > Options > System Options en in het tabblad ‘General’ vinkt je “Enable Freeze Bar” aan.

SOLIDWORKS Freeze Bar

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.