Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > SOLIDWORKS Tips & Tricks

SOLIDWORKS Tips & Tricks

17/01/2024

Bekijk hier onze SOLIDWORKS tips & tricks met handigheden en sneltoetsen waarmee je sneller en efficiënter kunt werken!
SOLIDWORKS tips & tricks

Assembly

Files up-to-date houden

Zorg dat de parts en sub-assembly’s in je samenstelling altijd up-to-date zijn. Als je updatet naar een nieuwe versie van SOLIDWORKS moeten alle bestanden namelijk gerebuild worden voordat deze in de nieuwe versie kunnen worden opgeslagen. Dat kan vooral bij grote assembly’s veel tijd kosten.

Het beste kun je de bestanden in bulk omzetten en rebuilden met de task scheduler. Je kunt dit zo plannen dat het buiten werktijd gebeurt, zodat het je geen extra tijd kost.

Hoe open je Large Assemblies nóg sneller?

Het openen van een assembly kan al snel minuten duren. Frustrerend wanneer het gaat om een kleine aanpassing of wanneer je even iets moet checken in het ontwerp. Je leest in deze gratis Whitepaper meer over de achtergrondprocessen én je ontdekt onze tips om het openen van assemblies te versnellen.

Download Whitepaper

Gratis download

whitepaper-assemblies

Download Whitepaper

Gratis download
whitepaper-assemblies

Virtual Parts

Virtual parts zijn onderdelen die enkel in een assembly bestaan, maar nog niet als een fysiek bestand zijn opgeslagen op de computer. Dit heeft als voordeel dat je tijdens een conceptuele fase makkelijk data genereerd, zonder dat je hoeft na te denken over bestandsnamen en opslaglocaties.

Daarnaast bespaart het ook de creatie van veel externe data gedurende deze fase. Ben je uiteindelijk tevreden met het resultaat? Dan sla je de onderdelen eenvoudig als een extern bestand op, door er met rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor “Save Part (in external file)”. Dit is tevens noodzakelijk om een drawing van een dergelijk onderdeel te kunnen maken. Om gebruik te kunnen maken van virtual parts is het wel van belang dat de volgende optie aan staat: Tools > Options > System Options Tabblad > Assemblies > “Save new components to external files”.
Virtual parts SOLIDWORKS

Drawing

Maten kleuren

Als maten benadrukt moeten worden in een tekening kan het gebruik van kleuren handig zijn. In de “Document Properties” kun je bij ‘Dimensions’ een kleur instellen voor een bepaalde maat. De kleur wordt toegekend door een laag met de kleur te kiezen.
SOLIDWORKS kleur bemating overlay

Section View naar Isometrisch aanzicht

Je kunt een Section View omzetten naar een Isometrisch aanzicht door een rechter muisknop op het aanzicht te geven en dan te kiezen voor “Isometric Section View”. Je kunt dit weer terugzetten door nogmaals rechte muisknop te geven en te kiezen voor “Remove Isometric View”. Een tweede mogelijkheid om het aanzicht te wijzigen is met de “3D drawing view” functie. Hierbij zijn ook andere soorten aanzichten beschikbaar.
SOLIDWORKS Isometric

Maten toevoegen op Drawing

Wil je de geplaatste maten uit je SOLIDWORKS model ook op de drawing zetten? Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina over hoe je geplaatste maten in de drawing hergebruikt.
Maten-toevoegen-aan-een-drawing

Automatisch maten positioneren

Voeg je wel eens automatisch maten toe via Import Annotations en staan deze maten dan niet op de gewenste positie op de Drawing? Gebruik dan de Auto Arrange functie! Deze functie is te vinden in het Dimension Palette. Selecteer hiervoor een aantal maten op de drawing. Na de selectie verschijnt er bij de muiscursor een klein knopje. Wanneer hier overheen wordt bewogen met de muis, komt het Dimension Palette in beeld. Binnen dit scherm kan gekozen worden voor Auto Arrange Dimensions, zoals getoond in de afbeelding hiernaast. Deze functie zorgt ervoor dat alle geselecteerde maten netjes worden uitgelijnd.
SOLIDWORKS automatisch maten positioneren

Part

Automatisch fouten repareren bij importeren

Gebruik bij het importeren van bestanden altijd de functie Import Diagnostics. Hiermee kun je automatisch fouten als Faulty Faces repareren, wij raden aan om dit altijd te doen. Dit bespaart bestandsgrootte én tijd bij het doorrekenen en laden van het bestand.

Snel wijzigen met Instant3D

Wil je in het 3D model snel een maat wijzigen, maar zie je een wit kader i.p.v. een Modify box? Dit komt doordat de optie Instant3D aan staat. Met Instant3D kun je met één muisklik de maat veranderen. Als je liever met een dubbelklik in het Modify kader de maat wilt veranderen, moet je Instant3D uitzetten.

SOLIDWORKS tip maat wijzigen

Materiaal toevoegen

Je kunt je materiaal toevoegen aan je favorieten via het RMK menu op jou materiaal en kies dan voor add to favorites. lees hier alles over in het artikel over materiaal toevoegen in SOLIDWORKS.

SOLIDWORKS material

User Interface

Delen hiden en showen

Gebruik de Tab-toets om het component waar de muis op staat te verbergen. Met Shift+Tab wordt het component weer zichtbaar.

Ben je vergeten welk component je verborgen had? Gebruik Ctrl+Shift+Tab om alle verborgen delen weer te geven.

Filters aan- en uitzetten

Door op F5 te drukken, wordt zichtbaar welke filters zijn geactiveerd. Herken je het probleem dat je alleen lijnen of punten kunt selecteren? Dan staat misschien het filter Edges of Vertices aan. Deze wordt soms ongemerkt geactiveerd door op de E, V of X toets te drukken.

Middels F5 zie je snel wat de oorzaak is van het probleem. Met F6 zet je alle filters in één keer uit.

SOLIDWORKS filters

Zichtbaarheid van lijnen

Gebruik de ‘Hide all types’ knop om de zichtbaarheid van geometrie, lijnen en andere referenties te wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld alle buiglijnen van een stuk plaatwerk in één keer onzichtbaar maken. Ben je dus de lijnen ‘kwijt’? Kijk dan even bij deze knop!

SOLIDWORKS hide all types

Zoeken binnen de tree

Boven aan de tree van SOLIDWORKS vind je een trechter icoon. Hiermee kun je in een grote part of assembly bijvoorbeeld een specifieke sketch opzoeken. Vul de naam van de functie in en de tree wordt zo ver ingekort dat alleen de relevante resultaten zichtbaar zijn.
SOLIDWORKS zoektrechter

Commando’s zoeken

Kun je het commando niet vinden? Via het zoekveld rechtsboven in SOLIDWORKS vind je commando’s die niet vaak gebruikt worden. Klik op het oogje bij de gevonden functie om te zien waar deze functie staat.
SOLIDWORKS tip

Sensor plaatsen

Wil je de afstand tussen 2 punten in de gaten houden tijdens het wijzigen van je model? Plaats dan een sensor. Je maakt een sensor met de knop ‘create sensor’ in het measure menu. Kies welke maat in de gaten gehouden moet worden, en deze verschijnt in het mapje Sensors in de feature tree. Bij het aanpassen van het model, zie je de maat hier mee veranderen.
Tip sensor SOLIDWORKS

Selectie herstellen

Ken je dat? Je heeft verschillende lijndelen geselecteerd en per ongeluk naast de selectie geklikt. Gevolg: alles is gedeselecteerd. Je hoeft dan niet alles opnieuw te selecteren! Onder de rechter muisknop zit namelijk de functie ‘Previous Selection’, hiermee heb je met één klik de selectie weer terug.
Tip sensor SOLIDWORKS

SOLIDWORKS Help

Ben je even vergeten welke gegevens nodig zijn bij een feature? Of welk vlak of lijnsegment er nodig is in het selectievenster? In de PropertyManager van elke feature zit een directe link naar de SOLIDWORKS help. Hierin wordt elke keuze en invulvenster stap voor stap toegelicht met voorbeelden en duidelijke afbeeldingen.
SOLIDWORKS surfaces help

Lijnen selecteren

Selecteer je een gesloten lijn altijd stuk voor stuk? Dit kan sneller! Door met de rechtermuisknop op de lijn te klikken en “select loop” of “select tangency” te kiezen selecteer je in een keer de gehele contour.
SOLIDWORKS tip lijnen selecteren

Scrollen

Met de Home en End toets kun je makkelijk door de feature manager design tree heen scrollen.
SOLIDWORKS-tip-scrollen

Rebuild configuraties

Vanaf SolidWorks 2017 is het mogelijk om alle configuraties in één keer te rebuilden met één klik. Hierdoor heb je snel alle configuraties geüpdate, zonder elke configuratie te activeren.

En zijn verschillende methodes om deze rebuild all configurations uit te voeren:

  • De Hotkey combinatie Ctrl + Shift + B.
  • In een bestand, Edit>Rebuild All Configurations.
  • In de configuratie tab, Rechter muis knop op de file name boven aan en Rebuild all Configurations.
SOLIDWORKS-rebuild-configuraties
Door de rebuild actie worden de (-) iconen (v).

Als er nog een geforceerde rebuild is van de hele feature tree ( Ctrl + Q,) dan kan dit ook voor alle configuraties tegelijk Ctrl + Shift + Q.

Rebuild Save Mark

Met een Rebuild Save Mark worden specifieke configuraties gerebuild bij het opslaan van het part. Dit is belangrijk als deze gebruikt worden in een Bill of Material of cruciaal zijn voor het verdere product, ook bespaart het tijd doordat niet elke configuratie doorgerekend wordt.

Het Rebuild Save Mark wordt toegevoegd in de configuratie tab, met de rechtermuisknop op de configuratie Add Rebuild on Save Mark. Een save mark is te herkennen aan het diskette icoon.

SOLIDWORKS-rebuild-configuraties

Advanced opties opslaan

Met advanced opties kunt u een copy creëren van een assembly en parts opslaan onder een andere naam terwijl de overige parts hetzelfde blijven. Ga naar “opslaan als” en “include all referenced components”. Bij “Add suffix” kunt u een nieuwe naam toevoegen. Daarnaast is het ook mogelijk om de parts op een andere locatie op te slaan. Bekijk de video voor de instructies.

Zoekfunctie

Ben je op zoek naar een optie in SOLIDWORKS maar weet je niet (meer) waar deze staat? Via het zoekvenster bij Tools > Options kun je snel de juiste optie vinden. In de resultatenlijst kun je d.m.v. de pijltjes op het toetsenbord SOLIDWORKS automatisch navigeren naar de juiste pagina.
SOLIDWORKS tip zoekfunctie

Inladen STEP file met 3D Interconnect

Vanaf SOLIDWORKS 2018 kun je met de optie ‘3D Interconnect’ (Tools > Options > Import > Enable 3D Interconnect) een STEP file rechtstreeks inladen, zonder dat SOLIDWORKS deze probeert te converteren naar SOLIDWORKS geometry. De originele link met de STEP blijft behouden. Je kunt het herkennen aan de groene pijl in de feature tree. Wil je de STEP bewerken? Zorg er dan voor dat de link verbroken wordt met de originele STEP. Gebruik hiervoor de rechter muisknop op de assembly in de feature tree en kies voor ‘Dissolve Feature’.
SOLIDWORKS tip zwaartepunt berekenen
Vanaf SOLIDWORKS 2021 kun je in de Import Settings (Options > Import > General) de optie ‘Break component links as external files’ aanvinken. Wanneer je dit doet hoef je achteraf géén ‘Dissolve Feaure’ uit te voeren, als dit altijd jouw voorkeur geniet.
Solidworks tip 33

Afstand tot zwaartepunt meten

Met de measure tool kan er tussen het zwaartepunt en delen van de geometry opgemeten worden. Voeg de Center of Mass toe via Reference Geometry. Het zwaartepunt moet op zichtbaar staan (View -> Hide/ Show -> Center of mass) Vervolgens kan de zijkant geselecteerd worden en het zwaartepunt zelf. Het zwaartepunt van deze dddrop 3D printer ligt bijvoorbeeld op 284,28mm van de rechterkant van de printer.
SOLIDWORKS tip zwaartepunt berekenen

Model om as roteren

Wil je een model om een as roteren? Gebruik dan de middelste muisknop om op de as te klikken en houd deze ingedrukt om te draaien.

Een object verplaatsen met de ‘pan-functie’

Hoe verplaats je jouw part of assembly in een bepaalde richting op het scherm, zonder het te roteren. Je houdt de middelste knop van de muis ingedrukt. Dit kan ook de scroll knop zijn. Houdt tegelijkertijd de Ctrl-toets ingedrukt en beweeg met de muis in de gewenste richting.

Je ontwerp verplaatsen zonder te roteren met de pan functie

Sheet metal

Tab en Slot

Helaas weten nog niet veel SW gebruikers de handige Sheet Metal functie Tab en Slot te vinden. Met Tab en Slot kunnen nokjes voor een lassamenstelling aan plaatwerk of weldments onderdelen worden toegevoegd. Dit maakt het een stuk makkelijker om deze onderdelen in elkaar te passen voor het lassen.
SOLIDWORKS tip & slot

Sketch

Sneltoets Smart Dimension

Soms wil je bij een cirkel bematen tot de buitenste lijn en niet tot het middelpunt, zoals de standaard is bij SOLIDWORKS. Gebruik in dat geval de Shift-toets tijdens het plaatsen van een maat via Smart Dimension. In dat geval pakt SOLIDWORKS de buitenste afstand van de cirkel.
SOLIDWORKS Smart Dimension

Mirror Magic

Leer hoe je nog makkelijker symmetry kunt creeëren met de geüpdate mirror tool sinds SOLIDWORKS 2018.
SOLIDWORKS tip schets aanpassen

Schets aanpassen

Wil je de maat van een schets veranderen, en zie je ongewenst een wit kader i.p.v. een Modify box? Dan staat de optie Instant 2D aan. Met deze optie kun je met één muisklik de dimension veranderen.

Als je liever met een dubbelklik de maat verandert, moet je Instant 2D uitzetten.

SOLIDWORKS schets aanpassen

Weldments

Gebogen weldment

Wanneer je weldments gebruikt om een gebogen koker te maken, is het handig als de verschillende bodies worden samengevoegd tot één. Dit doe je door het vinkje “Merge arc segment bodies” aan te zetten in de Structural Member. Voorwaarde: in de schets moeten alle gebogen relaties tangent zijn. Het resultaat is één body in de Cutlist, in plaats van meerdere.
SOLIDWORKS gebogen weldment

Meerdere end caps plaatsen

Wil je in één keer meerdere end caps plaatsen? Gebruik een box selectie om meerdere vlakken tegelijk te selecteren. De uiteindes van alle kokers die binnen de selectie vallen, krijgen dan een end cap.
End Caps trick

Administratief

Customer Portal

Sinds SOLIDWORKS 2018 kun je direct binnen SOLIDWORKS inloggen met je SOLIDWORKS ID. Je kunt dan rechtstreeks naar MySolidWorks.com of de Customer portal voor trainingsvideo’s, de nieuwste download, het bekijken van een SPR of om te zoeken in de Knowledge Base.
SOLIDWORKS inloggen

Hard Disc

Als de SSD (Solid State Disc) of Hard Disc wordt vervangen, geef dan eerst je licentie vrij. Hierdoor kun je direct verder werken als de licentie geactiveerd is op de nieuwe harde schijf. Dit geldt ook bij overgang naar een nieuwe windows versie.

SOLIDWORKS versienummer

Voeg in Windows Explorer een kolom toe met ‘last saved with’, om de SOLIDWORKS versie weer te geven. Dit doe je via: rechtermuisklik op de bovenste kolom – more – vinkje ‘SW last saved with’ aanzetten. Om dit in al je mappen door te voeren ga je naar het tabblad ‘view’ – options – view – Apply to Folders.
Versienummer in SOLIDWORKS

Grafische kaart

Heb je een goede grafische kaart, maar toch grafische problemen in SOLIDWORKS? Dan kan het zijn dat de driver van de grafische kaart niet ondersteund is in SOLIDWORKS. Je kunt dit controleren in de SOLIDWORKS Rx tool onder het tabblad ‘Diagnostics’. Mocht de huidige driver niet goed zijn, kun je direct de juiste driver downloaden via de knop “Download latest driver”.
SOLIDWORKS tip RX tool

Nog meer kennis van SOLIDWORKS op doen?

CAD2M leert je graag om zo optimaal mogelijk met SOLIDWORKS te werken. Een SOLIDWORKS training gaat bij ons verder dan het delen van theorie. Samen met één van onze trainers ga je door de software heen. Door middel van praktijkvoorbeelden leer je de opgedane kennis direct toe te passen in je eigen werk. Maak op deze pagina kennis met al onze SOLIDWORKS Trainingen.

SOLIDWORKS Cursus

Wij helpen je graag met design- & engineering

De mogelijkheden met CAD2M zijn eindeloos en geen vraag is ons te gek. Neem contact op en we leggen je alles uit. 

Contact met CAD2M'er

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.