Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat is Configure-To-Order? Van ETO naar CTO

Wat is Configure-To-Order? Van ETO naar CTO

06/06/2016

DriveWorks configurator

CTO staat voor Configure-To-Order, oftewel: ‘configureren op bestelling’. Waar je bij Engineer-To-Order (ETO) voor iedere opdracht opnieuw met een ontwerp begint, stel je bij CTO iedere bestelling samen uit bestaande blokken. Op deze manier is het voor een engineer niet meer nodig om voor elke bestelling een nieuw ontwerp te maken. Maar binnen bepaalde kaders worden specifieke klantwensen tóch gerealiseerd. Afhankelijk van het aantal onderdelen, kunnen de mogelijke configuraties van het eindproduct in de duizenden lopen… Lees hieronder meer over ETO en CTO.

Wat is Configure-To-Order?

Dat leggen we graag uit. Stel je een producent van tafels voor. Zij hebben één basismodel tafel welke wordt opgebouwd uit de onderdelen tafelblad, tafelpoten en lades. Wanneer een klant een tafel afneemt, kan men kiezen uit drie verschillende soorten tafelbladen en zes stijlen tafelpoten. Daarnaast kunnen optioneel één of twee lades worden toegevoegd aan de tafel. Op deze manier hoeft de engineer van de producent slechts tien onderdelen te ontwikkelen, om klanten de keuze te bieden uit 54 verschillende tafels.

DriveWorks configurator

Wat is Engineer-To-Order?

Engineer-To-Order is het tegenovergestelde van de situatie die hierboven staat beschreven. Het gaat hier om een orderproces voor producten waarbij het product specifiek voor de klant moet worden ontwikkeld. De klant krijgt dan wel een uniek product, maar de doorlooptijden in de ontwikkeling zijn veel langer.
Daarbij is er meer minder sprake van een geautomatiseerd proces. Door veel handmatige handelingen is de kans op fouten in het orderproces groter. Uiteindelijk loopt hierdoor de ontwikkelingstijd op.

De sprong naar CTO wagen

Veel bedrijven werken al sinds jaar en dag volgens het Engineer-To-Order principe. Het motiveren en stimuleren van werknemers is dan vaak één van de grootste uitdagingen bij het overstappen naar een Configure-To-Order proces. De Engineer leeft voor het kunnen maken van alles en is misschien bang dat de uitdaging verloren gaat. De verkoper zet in op zo veel mogelijk verkoop en wil ver kunnen meegaan in de specifieke klantwens. Kortom: CTO vraagt niet alleen om een procesverandering, maar óók om een cultuurverandering.
Het is van groot belang om CTO binnen de belevingswereld van de medewerkers te brengen. Laat zien wat voor hen de voordelen zijn én maak duidelijk dat CTO niet hun positie bedreigt. Laat bijvoorbeeld de engineer zien dat hij niet alleen maar productie van orders hoeft te draaien, maar juist veel meer tijd krijgt voor échte innovatie.

Klein beginnen

Met CTO kun je het beste klein beginnen. Start met één product of productgroep en probeer niet alles tegelijkertijd aan te pakken. Maar het belangrijkste is: begin! Start zo snel mogelijk met een pilot. Gaandeweg leer je meer en door de successen worden óók de werknemers enthousiast.

Er rest nog één ding… het is van groot belang dat je bij CTO werkt met de juiste tools. Voor het ontwikkelen op basis van modules heb je een configurator nodig, waarin de producten kunnen worden samengesteld. Gebruikers van SOLIDWORKS hebben met de geïntegreerde DriveWorks Xpress configurator een gratis optie ter beschikking. Echter, dit betreft een basisoplossing.

Gelukkig heeft DriveWorks meerdere oplossingen die je meer en uitgebreide mogelijkheden bieden. Lees hier alles over het configureren van producten met een sales- en productconfigurator.

driveworks

Op de pagina ‘Producten Configureren‘ vertellen we je graag meet over het configureren van producten met een product- of sales configurator.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.